Protest tegen geweld tegen vrouwen in India.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Hoge rechter India onder vuur wegens uitlating in verkrachtingszaak: "Wil je met haar trouwen?"

In India vragen vrouwenrechtenactivisten het ontslag van de voorzitter van het hooggerechtshof. Voorzitter Sharad Bobde ligt onder vuur door een opmerking die hij maakte in een verkrachtingszaak. Aan een man die terechtstond omdat hij een tienermeisje herhaaldelijk had verkracht, vroeg hij of hij met haar wilde trouwen. "Dan kunnen we je helpen. Zoniet verlies je je baan en ga je naar de gevangenis."

Sharad Bobde zat een zaak voor waarin een 23-jarige man wordt beschuldigd van het herhaaldelijk verkrachten van een minderjarig schoolmeisje. De zaak dateert van 2015-2016 en was al voor lagere rechtbanken gekomen.

"Als je bereid bent om met het meisje te trouwen, dan kunnen we je helpen. Zoniet verlies je je baan en ga je naar de gevangenis", stelde de hoge rechter tijdens een hoorzitting voor aan de beschuldigde. 

De opmerking veroorzaakte ophef. Meer dan 5.000 vrouwenrechtenactivisten en verontwaardigde burgers hebben Sharad Bobde een brief geschreven waarin ze vragen dat hij zijn uitlating terugneemt en zijn verontschuldigingen aanbiedt.

U probeerde het slachtoffer te veroordelen tot een levensloop van verkrachtingen door een bruut

"Door de suggestie te opperen dat de verkrachter met het slachtoffer trouwt, probeerde u, de opperrechter van India, het slachtoffer te veroordelen tot een levensloop van verkrachtingen door de bruut die haar tot een zelfmoordpoging dreef", schrijven ze.

Het was ook door de zelfmoordpoging van het meisje dat de verkrachting aan het licht kwam, zo staat het in de brief, waarin ook gezegd wordt dat de verdachte het slachtoffer zou hebben gestalkt, haar vastbond en  muilkorfde en ermee dreigde dat hij haar zou overgieten met benzine en in brand zou steken, en haar broers zou vermoorden. 

Ook andere uitlating veroorzaakt ophef

Door de zaak kwam ook een andere uitspraak van de rechter in de aandacht, waarbij hij de vraag stelde of seks tussen twee gehuwde mensen kan worden bestempeld als verkrachting. "De echtgenoot kan een bruut zijn, maar kun je seksuele gemeenschap tussen een wettelijk gehuwde man en vrouw verkrachting noemen?", vroeg hij.

Verkrachting binnen het huwelijk is niet strafbaar in India. Maar dat neemt niet weg dat de uitlatingen van de hoge rechter erg problematisch zijn, zeggen de briefschrijvers, in een land waar het moeilijk strijden is tegen misbruik en achterstelling van vrouwen.  

"Met zijn opmerkingen legitimeert de rechter niet alleen elke vorm van seksueel, fysiek en mentaal geweld door de echtgenoot, maar worden ook de martelingen genormaliseerd waar veel vrouwen in India jarenlang mee te maken krijgen binnen het huwelijk, zonder enig juridisch verhaal."

India is de voorbije jaren al meermaals in het nieuws gekomen met berichten over (seksueel) geweld tegen vrouwen. De eerste zaak die wereldwijd ophef veroorzaakte, dateert van eind 2012. In de hoofdstad New Delhi werd een studente in een bus door een groep mannen verkracht en vermoord. Sindsdien heeft India zijn wetten inzake seksueel geweld aangescherpt, maar activisten klagen aan dat er nog altijd te weinig wordt gedaan om de wetten te implementeren. 

Meest gelezen