Video-app TikTok bant alle kinderen jonger dan 13: "Wie is geblokkeerd, kan profiel onmogelijk terugkrijgen"

De populaire video-app TikTok scherpt de regels voor jonge gebruikers aan en bant alle kinderen jonger dan dertien. Duizenden jongeren zien op die manier hun profiel verloren gaan, samen met hun favoriete filmpjes. Cathérine Vandoorne vraagt in "De madammen" raad aan TikTok-specialist Hannes Coudenys van reclamebureau Hurae.

Wereldwijd heeft TikTok miljoenen gebruikers, onder wie ook kinderen. De app wordt regelmatig op de vingers getikt omdat hij te weinig zou doen om jongeren te beschermen. Nu komt TikTok op de proppen met de regel om iedereen jonger dan 13 op non-actief te zetten. 

“Er zijn nogal wat incidenten geweest”, vertelt Hannes Coudenys in "De madammen" op Radio 2. “In Italië overleed een tienjarig meisje nadat ze had meegedaan aan een challenge die gespeeld werd in de app. Uiteraard wil TikTok niet dat zulke dingen zich herhalen. Daarom verwijderen ze de accounts.” 

Wat is TikTok? In deze video leggen we het je in 1 minuut uit (lees eronder voort):

Videospeler inladen...

Verloren zaak

Volgens Coudenys is die ingreep onomkeerbaar. “Je blokkering opheffen is onmogelijk, zeker voor mensen zonder professionele link met TikTok. Een gewoon kind gaat zijn account nooit terugkrijgen.” 

Op die manier gaan heel wat herinneringen verloren en zijn kinderen vaak ontroostbaar. Sommige ouders proberen daarom, zonder succes, contact op te nemen met het bedrijf. “TikTok heeft zoveel gebruikers en krijgt ongelofelijk veel vragen binnen. Praktisch valt het niet te regelen om iedereen te woord te staan. Je kan dus niemand van het bedrijf aan de lijn krijgen.” 

Eigen verantwoordelijkheid

De aanpak van TikTok is drastisch. “Het bedrijf weet dat het groot is en vaak wereldwijd het nieuws haalt. In het beleid staat dat je ouder dan 13 moet zijn om een profiel aan te maken. TikTok gaat er dus van uit dat het als gebruiker je eigen fout is. Het zal zich dus niet verantwoorden voor het proactief verwijderen van profielen. TikTok wil niet schuldig worden bevonden aan incidenten zoals in Italië.” 

Kinderen doen op zich geen verkeerde dingen op het platform, maar het probleem ligt bij de inhoud die ze te zien krijgen. “Het komt er vaak op neer dat wanneer kinderen een profiel van een oudere gebruiker aanklikken, ze content zullen zien die niet geschikt is voor hun leeftijd. Dit wil TikTok vermijden.” 

Wat kan je doen?

Coudenys geeft ouders twee tips. “Allereerst is het belangrijk om aan ouderlijk toezicht te doen. Zeker wanneer je kind jonger is dan dertien en de app gebruikt. Er bestaan instellingen die inhoud filteren. Op die manier krijgt jouw kind inhoud aangereikt die meer geschikt is. Bekijk als ouder die instellingen en pas ze effectief aan.” 

Ook voor de verloren filmpjes bestaat een oplossing. “Je weet dat de kans bestaat dat het account van jouw kind verwijderd kan worden. Je kan de filmpjes die je in de app maakt, opslaan op je filmrol om drama te vermijden.” 

Ook het bedrijf achter TikTok zet initiatieven op om de veiligheid van zijn gebruikers te optimaliseren. Hiervoor roept het hulp in van buitenaf. Zo denkt TikTok aan een veiligheidsadviesraad in Europa. Die moet erop toezien dat zich geen nieuwe problemen in de app voordoen. Hij zal ook advies geven over de regels op TikTok. 

TikTok is meestal onschuldig, maar toch is het een plek waar desinformatie soms welig tiert. In deze video leggen we je uit hoe dat precies in zijn werk gaat:

Videospeler inladen...

Meest gelezen