Stad Gent wil de Boekenbeurs binnenhalen: "Zo'n "monument" zou fantastisch zijn voor onze cultuurstad"

De stad Gent wil de Boekenbeurs binnenhalen. Die gaat normaal door in de stad Antwerpen, maar ze staat nu te koop en de interesse is groot. Al verschillende kandidaat-overnemers hebben zich gemeld, waaronder dus ook Gent. De stad is nu druk aan het onderhandelen met partners, zoals organisatoren van grote evenementen, om de boekenbeurs naar daar te halen.

Als het van de Gentse cultuurschepen Sami Souguir (Open VLD) afhangt, mag de Boekenbeurs onmiddellijk naar Gent komen. Volgens hem is het logisch dat een cultuurstad als Gent er alles aan zal doen om een monument als de Boekenbeurs aan te trekken: "We zijn een stad die volop inzet op lezen en literatuur. Dan lijkt het me evident dat we ervoor gaan en proberen om de Boekenbeurs naar hier te krijgen." Maar zover is het nog niet. De Boekenbeurs staat nog maar net te koop en er zijn verschillende kandidaat-overnemers, waaronder Gent en Kortrijk. 

We onderhandelen nu met partners die de Boekenbeurs zouden willen en kunnen organiseren

Sami Souguir, schepen van cultuur Gent

In Gent zijn de onderhandelingen intussen al begonnen. Met mogelijke partners die zouden kunnen instaan voor de organisatie. "De stad gaat zo'n private organisatie zelf niet runnen, dat is geen kerntaak van een stad", zegt Souguir. "Maar mochten we de droom kunnen waarmaken om de Boekenbeurs in Gent te krijgen, willen we uiteraard partners die gespecialiseerd zijn in het organiseren van dergelijke events ondersteunen. We moeten dan nog bekijken hoe dat moet gebeuren. We hebben al gepolst bij een aantal partners. Jaarbeurs Gent is bijvoorbeeld geïnteresseerd om in contact te treden en te kijken wat de mogelijkheden zijn." 

Eerst financiën dan locatie

Qua locatie zijn er in Gent een aantal mogelijkheden. Zo worden Flanders Expo en het ICC al meteen genoemd. Maar dat is voorbarig, zegt de Gentse cultuurschepen: "Het belangrijkste is eerst om te zien welke partners willen meedingen. Welke locatie en wat en hoe, dat zijn zaken die pas later, de komende weken en dagen, zullen moeten uitgeklaard worden. First things first. Jaarbeurs Gent heeft z'n interesse uitgesproken en nu moeten we eerst kijken naar het financiële plaatje en de andere modaliteiten. Het is pas als we erin slagen de Boekenbeurs naar Gent te  halen dat die andere zaken aan bod zullen komen."

De Boekenbeurs in Antwerpen had de afgelopen jaren af te rekenen met dalende bezoekerscijfers. Misschien een kans voor Gent om het anders aan te pakken? "Dat is allemaal nog voorbarig uiteraard. Maar als het zover zou komen, dan moeten we inderdaad zien hoe we dat op een Gentse leest kunnen bekijken en organiseren. Maar zoals ik zei: daarvoor is het nog te vroeg. Laat ons eerst focussen op de Boekenbeurs naar hier halen," besluit Sami Souguir. 

Meest gelezen