Ook Kortrijk wil de Boekenbeurs ontvangen: "We hebben ervaring met grote beurzen"

Nu het niet langer zeker is dat de Boekenbeurs in Antwerpen blijft, is ook Kortrijk kandidaat om gaststad te worden. "Door onze ligging zouden we de beurs kunnen verbreden naar de Franstalige markt", zegt cultuurschepen Axel Ronse van Kortrijk (N-VA).

Kortrijk Xpo is één van de kandidaten om de boekenbeurs te ontvangen. Die staat over te nemen door financiële problemen bij organisator Boek.be. Lander Mestdagh van Kortrijk Xpo: "De Boekenbeurs is een absoluut monument dat we graag binnenhalen. We hebben al ervaring met grote beurzen, zoals Velofollies. We hebben plaats genoeg in ons beurzencomplex. De boekenbeurs vindt plaats van 1 tot 11 november. Dat is een drukke periode in de beurzenwereld. Maar wij hebben dat timeslot vrij in onze agenda."

Kortrijk Xpo krijgt voor de kandidatuur de volle steun van het stadsbestuur. Schepen van Cultuur Axel Ronse: "Kortrijk is de stad van literaire monumenten als Stijn Streuvels en Guido Gezelle. We hebben ook een uitstekende literaire werking. Denk maar aan ons literatuurfestival Memento, dit jaar met onder meer de succesauteur Lize Spit. Bovendien ligt Kortrijk dicht bij Henegouwen en Rijsel. Door meer in te spelen op Franstalige literatuur kunnen we de markt van de Boekenbeurs verbreden."

Ook Gent is kandidaat voor de Boekenbeurs. Maar Antwerpen wil er alles aan doen om de beurs te behouden.

Meest gelezen