© FreeProd - creative.belgaimage.be

Mag een BBQ in de tuin met vrienden? En waarom nog altijd maar 1 knuffelcontact? Het antwoord op jouw vragen  

Zoals na elk Overlegcomité stroomden jullie vragen binnen op de redactie van VRT NWS. Zijn de coronacijfers wel goed genoeg om te versoepelen? Waarom blijft de nachtklok gelden? Mogen kinderen op kamp in de paasvakantie? En waarom mag de horeca pas vanaf 1 mei openen? We geven een antwoord op jouw meest gestelde vragen.

Wil je alle beslissingen van het Overlegcomité nog eens nalezen? Klik dan hier voor een overzicht. 

1. Zijn de coronacijfers wel goed genoeg om te versoepelen?

“We zien nog altijd een licht stijgende trend van het aantal ziekenhuisopnames, maar die is in lijn met de modellen die de experten hebben vooropgesteld”, zegt premier Alexander De Croo (Open VLD). Het Overlegcomité kijkt vooral naar welke veilige maatregelen er kunnen genomen worden. Omdat de kans op besmetting buiten minder hoog is dan binnen, komen daar de eerste versoepelingen. “We creëren de mogelijkheid om meer verbondenheid te krijgen”, zegt De Croo. Door buiten meer toe te laten, hoopt het Overlegcomité dat de andere maatregelen beter gevolgd worden. 

2. Is het wel veilig om met 10 mensen buiten af te spreken?

Volgens viroloog Steven Van Gucht is het buiten veiliger om af te spreken dan binnen, maar moeten we toch heel voorzichtig blijven: “Het is belangrijk dat we ook buiten afstand houden van elkaar. Bij een gesprek waarbij je dicht bij elkaar zit, kan je ook buiten elkaar besmetten. Buiten is het virus niet plots onschadelijk. Het is een grote sprong van 4 naar 10 mensen, het kan de illusie doen ontstaan van een bubbel van 10, maar dat is het niet. Het gaat om 10 mensen die op een veilige manier buiten met elkaar mogen afspreken.”

3. Tellen kinderen mee met de 10 personen waarmee je buiten mag afspreken?

Nee. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) verduidelijkt in "Terzake" dat kinderen niet meegeteld worden met de groep van 10 personen die vanaf maandag buiten mag samenkomen.

4. Mogen we met 10 vrienden afspreken in onze tuin of mogen we enkel samenkomen op openbare plaatsen?

Afspreken met vrienden of familie in een tuin is toegelaten. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A): “Als je een grote tuin hebt en je kan voldoende afstand houden, dan mag dat. Maar het is niet de bedoeling dat mensen daarvan gebruik maken om binnenshuis de regels te schenden. Je mag binnen hoogstens één iemand, een knuffelcontact ontvangen.”

5. Mogen we barbecueën in onze tuin met vrienden of familie?

Dat we weer met 10 mogen samen komen, betekent niet dat we niet meer voorzichtig moeten zijn, benadrukt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A). "Barbecueën is echt geen goed idee." Volgens Vandenbroucke is het moeilijk om in veilige omstandigheden samen te tafelen en plezier te maken. "Als je in elke hoek van een tuin zit, dan kan je samen iets eten. Je moet je gezond verstand gebruiken."

6. Waarom mogen we nog altijd maar 1 knuffelcontact hebben?

Voorlopig wordt er enkel buiten versoepeld omdat het risico op besmetting daar kleiner is. Dat wil zeggen dat de regel van 1 knuffelcontact standhoudt. Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD): “We zien dat landen die de sociale contacten binnen versoepelden, daarna slechte coronacijfers hadden. Wij gaan pas ten vroegste in mei naar een versoepeling van de sociale contacten binnenshuis.”

7. Hoe zit het met georganiseerde activiteiten voor jongeren? Mogen kinderen op kamp in de paasvakantie?

Kinderen tot 13 jaar mogen vanaf 8 maart met 10 deelnemen aan georganiseerde binnenactiviteiten en met 25 aan georganiseerde buitenactiviteiten. Jongeren tot en met 18 jaar kunnen enkel deelnemen aan georganiseerde buitenactiviteiten in groepen van maximaal 10. 

In de paasvakantie wordt dit verder versoepeld. Dan mogen kinderen en jongeren tot 18 jaar op kamp in de buitenlucht in groepen van maximaal 25 personen.

8. Welke versoepelingen komen er in het onderwijs?

Vanaf 15 maart is voltijds contactonderwijs opnieuw mogelijk voor het deeltijds beroeps secundair onderwijs en het buitengewoon secundair onderwijs. Daguitstappen zijn dan ook weer mogelijk voor iedereen. Voor de hogescholen en universiteiten wordt de campuscapaciteit verdubbeld van 10 naar 20 procent. Elke student zal daardoor één hele dag of twee halve dagen les kunnen volgen op de campus. Na de paasvakantie (vanaf 19 april) mogen alle leerlingen uit het lager en secundair onderwijs opnieuw voltijds naar school.

9. Waarom komt de veelbesproken kotbubbel er niet?

“Er moet eerst een duidelijkere definitie van die ‘kotbubbel’ komen”, zegt vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Daarnaast is er een te groot risico op besmetting. “We willen vermijden dat kotstudenten plots verschillende groepen gaan vormen en dat de besmettingen daar toenemen.”

10. Mag ik opnieuw naar de sauna?

Ja. Vanaf maandag 8 maart mogen de privésauna's in ons land opnieuw de deuren openen, enkel voor personen die onder hetzelfde dak wonen. Jacuzzi's, stoomcabines en hammams mogen er niet gebruikt worden. Privézaken die enkel een jacuzzi, hammam of stoomcabines aanbieden, moeten de deuren nog gesloten houden.

11. Mogen huwelijken ook met 50 personen zoals begrafenissen?

Voorlopig blijft de regel van 15 gasten gelden voor huwelijken. Bij begrafenissen wordt het aantal genodigden uitgebreid naar 50. “We vinden dat toch anders. Bij het afscheid nemen van mensen die je lief zijn, is het moeilijk om te zeggen: ‘15 maar geen 16’. De situatie is nog fragiel maar we durven dit nu wel te doen”, zegt minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A).

12. Waarom komen er niet meer versoepelingen voor de cultuursector?

Vanaf 1 april zijn buitenevenementen met maximum 50 toeschouwers opnieuw toegelaten. Maar Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur reageert teleurgesteld op deze nieuwe versoepelingen. Volgens hem is dit niet rendabel.

“Het was dit of niets”, reageert Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA). Dat de sector protocollen heeft om het veilig te houden, is niet genoeg voor Jambon. “Alle sectoren hebben protocollen. En als je die allemaal loslaat vanaf dag 1 dan zal het aantal contacten enorm toenemen. Dus het is kwestie van overal een beetje te doseren. In mei kunnen de versoepelingen weer verder verbreed worden.”

13. Waarom mag de horeca pas op 1 mei starten? Kunnen de terrassen al niet vroeger heropenen?

Volgens vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) was het signaal vanuit de horecasector duidelijk: “Geef ons één concrete datum. Wel, die is er nu. We kunnen perspectief bieden, ook al is 1 mei nog ver weg. De precieze voorwaarden, zoals het aantal personen aan een tafel, moeten nog worden vastgelegd.” Volgens Matthias De Caluwe van Horeca Vlaanderen was het een emotioneel debat: “Alleen maar buiten de horeca heropenen, is niet rendabel. Ik denk dat de genomen beslissing economisch veel meer haalbaar is voor iedereen, en dat dit vandaag een positieve boodschap was voor 61.000 mensen."

14. Hoe zal de heropening van de horeca veilig kunnen verlopen?

Volgens premier Alexander De Croo (Open VLD) is het gebruik van sneltesten en zelftesten een belangrijk aspect om vanaf mei verder te kunnen versoepelen: “Dat wordt de manier om ervoor te zorgen dat we van buiten in april, naar binnen in mei kunnen gaan.” In Duitsland en Oostenrijk worden deze testen al gehanteerd, vult vicepremier Vincent Van Quickenborne  (Open VLD) aan. “Ook in ons land willen we deze vrij verkopen, zodat mensen kunnen nagaan of iemand wel of niet besmet is.”

15. Is het zeker dat de aangekondigde versoepelingen in april en mei er komen?

Nee, de data die het Overlegcomité vooropstelt zijn onder voorbehoud. “De kalender is geen vaste kalender. We blijven kijken naar hoe de vaccinaties lopen,” zegt Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD). Daarnaast blijft ook het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames belangrijk in deze beslissingen. Als de cijfers positief evolueren, dan kunnen die versoepelingen er komen. Infectiologe Erika Vlieghe bevestigt dat de data nog niet vast staan: “Het is heel moeilijk om zo ver vooruit te kijken. Het is gevaarlijk om daar data op te plakken zonder dat we weten hoe de situatie zal evolueren.” 

16. Waarom blijft de nachtklok gelden?

Van het afschaffen van de nachtklok is voorlopig geen sprake. Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft de nachtklok zijn nut bewezen: “Het laat toe om makkelijker te handhaven dat mensen geen lockdownfeestjes houden. En de dag dat we de horeca openen gaat het nog altijd goed zijn dat er een nachtklok is, omdat er dan een sluitingsuur komt voor de cafés.” Vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) vult aan: “We willen vermijden dat het feest zich vervolgens verlegt van het café naar thuis. Zodra we de nachtklok kunnen afschaffen zullen we dat doen, maar het moet op het juiste ogenblik gebeuren.”

Heb je zelf nog vragen? Klik op deze link en stel jouw vragen. 

Meest gelezen