David rozing

"Niet evident om werknemers te verplichten om zich te vaccineren", zegt professor arbeidsrecht UHasselt

Het is niet evident dat werkgevers hun bestaande of nieuwe personeelsleden verplichten om zich te laten vaccineren. Die mogelijkheid heeft werkgeversorganisatie Voka Limburg voorgesteld. Maar volgens Tim Opgenhaffen, professor arbeidsrecht aan de UHasselt, zijn er heel wat argumenten die dat onmogelijk maken.

"Er is het discriminatierecht waarin het verboden is om mensen te discrimineren op basis van hun gezondheidstoestand", zegt professor Tim Opgenaffen. "Gezondheidsgegevens zijn in principe ook geheim. Er is het medisch geheim en ook de privacywetgeving. En niet alles mag door de werkgever verwerkt worden. Daarbij komt dat het vaccin op dit moment nog niet verplicht is." 

Dan moet de wet aangepast worden en het vaccin verplicht worden

Tim Opgenhaffen, professor arbeidsrecht aan de UHasselt

De enige mogelijkheid is dat de wetten worden aangepast. "De wetgever zal het vaccin moeten verplichten voor heel de bevolking, of voor specifieke beroepsgroepen." Er zijn trouwens in ons land al voorbeelden van verplichte vaccins. "Het poliovaccin is bijvoorbeeld voor iedereen verplicht. In bepaalde gebieden van de gezondheidszorg is het hepatitis B-vaccin verplicht en in de land- en tuinbouw is het vaccin voor tetanus verplicht."

Werkgever staat in voor preventie

"De werkgevers zijn verantwoordelijk voor de gezondheid van hun personeel, maar zij moeten vooral aan preventie doen", gaat Opgenhaffen verder. "Wat corona betreft is die preventie overal duidelijk. Overal zijn mondmaskers, handgels, plexiglazen. Dus er zijn maatregelen die ze moeten nemen en dat doen ze meestal ook."

Meest gelezen