© Zoonar.com/Nikolai Sorokin - creative.belgaimage.be

Open brief van mensen met beperking over renovatie van het Gentse Gravensteen: “Ook wij willen onze stem laten horen”

Een tiental Gentenaars met een beperking wil meepraten in het debat rond de renovatie van het Gravensteen. Er woedt al een tijdje een discussie over de plannen om het historische gebouw een nieuwe inkom te geven, en toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Alleen werden die mensen daar zelf niet bij betrokken. “We moeten praten met elkaar. Niet over elkaar”, staat in de brief te lezen.

Enkele Gentenaars met een beperking hebben in een open brief gevraagd om betrokken te worden in de gesprekken, die worden georganiseerd door Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA), rond de renovatie van het Gravensteen. De stad wil het Gravensteen toegankelijker maken voor mensen met een beperking, maar had hen vooralsnog niet mee aan tafel gevraagd. 

De voorbije weken werd vaak over ons gesproken, maar jammer genoeg ook over ons heen gepraat

“Met enige verbazing vernemen we in de media dat Vlaams Minister van Onroerend Erfgoed Matthias Diependaele (N-VA) op 12 maart zal samenzitten met alle betrokken partijen bij de bouwplannen rond het Gravensteen in Gent. Wij, mensen met een beperking, zijn echter niet op dit overleg uitgenodigd. Nochtans werd de voorbije weken in het kader van deze bouwplannen vaak over ons gesproken en jammer genoeg ook over ons heen gepraat. Zelfs beledigingen bleven niet uit”, opent de brief met behoorlijk wat verontwaardiging.

Krista Bracke, woordvoerster van de groep, was teleurgesteld toen ze zag dat ze over het hoofd werden gezien: “We dachten: "Nu moeten we toch wel even onze stem laten horen." En vandaar dus een open brief om te pleiten voor toegankelijkheid. Dat geldt trouwens niet alleen voor als men een project in een stad wil aanpakken. Wij willen ook in het algemeen toegankelijkheid in het maatschappelijk debat.”

Volgende week overleg

“Ik heb intussen al overleg gehad met de schepen van Gent. We hebben iedereen uitgenodigd die zich daar in het publieke debat over laten horen heeft, maar zij kunnen zeker ook worden uitgenodigd aan de tafel”, reageert Minister Diependaele.

Het overleg van de minister is volgende week vrijdag gepland. Over het toegankelijk maken bestaat eigenlijk geen discussie meer, zegt de minister. “De geplande renovatie kadert in een hefboomproject van de Vlaamse Overheid, waarbij ongeveer 4 miljoen op tafel wordt gelegd als bijdrage. Eén van de voorwaarden om beroep te kunnen doen op dat geld, is dat het gebouw toegankelijk moet gemaakt worden. Dat was dus een harde voorwaarde die, van bij de start van het project, werd opgelegd.”

Meest gelezen