Ziekenhuizen moeten voorlopig niet méér bedden vrijmaken voor coronapatiënten: aantal opnames minder hoog dan gevreesd

De ziekenhuizen in ons land moeten voorlopig niet overschakelen naar een hogere fase, want het aantal besmettingen stijgt minder snel dan gevreesd. Dat nieuws staat in Het Laatste Nieuws en wordt bevestigd aan onze redactie. Het is dus nog niet nodig om de helft van de bedden op afdelingen intensieve zorg vrij te maken voor coronapatiënten. 

De situatie was duidelijk na het Overlegcomité van vorige vrijdag 26 februari. "Het aantal ziekenhuisopnames stijgt snel, en ziekenhuizen moeten dus weer overschakelen naar fase 1B", zei minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) toen op de persconferentie. De deadline daarvoor was 8 maart. Dat betekende concreet dat 1.000 bedden op afdelingen instensieve zorg (de helft van de capaciteit) tegen komende maandag vrijgemaakt moesten worden voor covidpatiënten. De sterke stijging van de ziekenhuisopnames baarde de politiek en medische experten toen grote zorgen. 

Op de dag van dat vorige Overlegcomité (26 februari 2021) werden 204 coronapatiënten opgenomen in het ziekenhuis. De gevreesde explosieve stijging van het aantal ziekenhuisopnames is er (nog) niet gekomen. De afgelopen 24 uur werden 170 mensen opgenomen door een coronabesmetting. De gevreesde stijging bleef voorlopig dus uit

"Sterke stijging uit eerste en tweede golf blijft uit"

De helft van het aantal bedden op instensieve zorg reserveren is dus nog niet erg dringend zegt Marcel Van der auwera, diensthoofd bij de FOD Volksgezondheid. "Eind vorige week werd 17 tot 18 procent van de bedden op diensten intensieve verzorging ingenomen door covidpatiënten. Een week later is dat 21 procent. De sterke stijging die we kennen uit de eeste en tweede golf, blijft dus uit. We hebben dat grotere aantal bedden dus nog niet meteen nodig en kunnen nog wel een week wachten om op te schalen." Maar het plan afblazen wil Van der auwera nog niet doen. De ziekenhuizen moeten zich dus klaarhouden om tegen 15 maart - een week later - op te schalen. "We geven de ziekenhuizen iets meer ruimte nu, maar indien nodig kunnen ze toch snel schakelen."

Meest gelezen