Politiezone Limburg Regio Hoofstad zet drones in om verkeer in de gaten te houden of te assisteren  bij interventies  

De politiezone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) is deze week met een droneteam gestart. Het team zet vijf drones in om mensen op te sporen, verkeerssituaties in de gaten te houden of als assistentie bij politie-interventies. 

Bij politiezone Limburg Regio Hoofdstad (Diepenbeek, Halen, Hasselt, Herk-de-Stad, Lummen en Zonhoven) is deze week een droneteam gestart. Het team gaat de vijf drones inzetten om mensen op te sporen, verkeerssituaties in de gaten te houden of als assistentie bij politie-interventies. "De drones worden al heel lang in Limburg gebruikt en vaak met heel nuttig effect om bepaalde feiten op te sporen", zegt minister van Binnenlandse Zaken, Annelies Verlinden (CD&V). 

Eind vorig jaar was er nog discussie over het gebruik van drones bij politiezone Carma (As, Bocholt, Bree, Genk, Houthalen-Helchteren, Kinrooi, Oudsbergen en Zutendaal). De vraag was toen of er geen sprake was van inbreuk op de privacy van de inwoners. Die privacy blijft voor de overheid belangrijk, verduidelijkt minister Verlinden. "We moeten een evenwicht bewaren met de privacy. Dat evenwicht wordt hier elke dag bewezen in Limburg, maar het staat vast dat we dat ook in de toekomst moeten blijven doen."

Ook woordvoerster van LRH Dorien Baens bevestigt dat de drones alleen gebruikt worden als dat wettelijk kan.  "We hebben aan alle gemeenteraden de toestemming moeten vragen om drones in te zetten op hun grondgebied, en ze hebben dat allemaal goedgekeurd."

Meest gelezen