Van "blij dat er eindelijk datum is" tot "moeilijk om hiermee tevreden te zijn": alle reacties op Overlegcomité verzameld

De beslissingen van het Overlegcomité lokken veel reacties uit. Sommige sectoren zijn blij dat er eindelijk perspectief is, anderen vinden het te weinig of willen sneller heropstarten. Alle reacties hier verzameld.

Cultuur

Voor de cultuursector komt er pas vanaf 1 april een eerste versoepeling. Vanaf dan mogen maximaal 50 personen samenkomen voor een evenement, mét mondmasker en in een gecontroleerde omgeving. Vanaf mei zou er meer mogelijk zijn, al is nog niet duidelijk wat. 

"Het is moeilijk om er tevreden mee te zijn", reageert Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur. "We hebben een werkbaar kader nodig. Met 50 man in april gaan we het niet redden. We hebben veel faillissementen in onze sector, mensen belanden in de armoede."

Ze hadden gehoopt op een werkbaar kader vanaf 15 april voor de hele sector. "We hebben zo hard gewerkt aan onze protocollen", zegt Sioen. "Ons huiswerk is al lang af. We hebben begrip voor de coronacijfers, maar de cijfers in onze sector zijn dramatisch."

Videospeler inladen...

Horeca

Horeca Vlaanderen mag uitkijken naar 1 mei. Dan zouden restaurants en cafés weer open mogen, al zullen ook daar veel voorzorgsmaatregelen gelden. Er wordt bijvoorbeeld gekeken naar sneltesten. 

"Het is een harde boodschap, want tegen dan zijn we 6,5 maanden dicht", zegt Matthias De Caluwe, topman van Horeca Vlaanderen. "Maar er is eindelijk duidelijkheid, een doelstelling waar we naartoe werken. Iedereen zat hierop te wachten. Laat ons van 1 mei de dag van de horeca maken."

De topman is ook blij dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen binnen en buiten. "Enkel buiten zou met dit klimaat niet rendabel zijn."

Videospeler inladen...

Brouwers

De Belgische brouwers reageren "enorm teleurgesteld" dat het Overlegcomité met zijn "openlucht-plan" geen ruimte heeft gelaten voor de heropening van de horeca tijdens de paasvakantie. Het Overlegcomité schoof de datum van 1 mei naar voren voor een volledige heropening van de restaurants en cafés.

Veel brouwerijen en hun klanten, de horecazaken, bevinden zich in een kritieke situatie en dreigen failliet te gaan, klinkt het. "Aanvullende steunmaatregelen zullen absoluut noodzakelijk zijn om een economische ramp te voorkomen en ons cultureel erfgoed te vrijwaren", aldus de sectororganisatie.

Pixabay

Studenten

De Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) noemt het betreurenswaardig dat de kotbubbel nog steeds niet afgeklopt is. "Al enkele weken geleden hebben we daarover een akkoord gesloten met de verschillende ministers van Onderwijs", zei Sander Vanmaercke van de VVS aan "VTM Nieuws". "Iedereen staat daarachter, maar toch komt die er nog altijd niet."

Zo'n kotbubbel laat studenten toe om met hun kotgenoten een huishouden te vormen. Veel studenten gaan niet meer naar huis maar kiezen ervoor op hun kot te blijven. "Maar er is nog heel wat juridische onzekerheid rond zo'n kotbubbel", zegt Vanmaercke. "We hadden gehoopt dat het Overlegcomité die onzekerheid nu eindelijk had kunnen wegnemen, maar die hoop is tevergeefs gebleken. We blijven hier verder op aandringen."

De studenten zijn wel blij met de buitenbubbel die er komt vanaf volgende week maandag. "Dat was een vraag van de Vlaamse Jeugdraad, en dat is zeker een positieve beslissing voor jongeren in het algemeen", aldus Vanmaercke.

Pixabay

Uitvaartsector

De uitvaartsector is tevreden dat begrafenissen en uitvaarten vanaf volgende week opnieuw met 50 personen mogen plaatsvinden. Tegelijk vraagt ze dat ook het uitvaartpersoneel prioritair gevaccineerd wordt. "We moeten lichamen ophalen op COVID-afdelingen, maar worden niet gevaccineerd. Dat begint te wegen", aldus Johan Dexters, voorzitter van sectorfederatie Funebra.

"Het is schitterend nieuws dat het aantal vanaf volgende week wordt opgetrokken naar 50. Families kwamen nu veel te vaak voor hartverscheurende keuzes te staan", vertelt Dexters. "Kappers en contactberoepen mochten al open, maar afscheid nemen kan je wel maar één keer. Als je daar niet bij kan zijn, is dat extreem moeilijk."

Bioscopen

De bioscopen mogen ten vroegste vanaf mei open en dus nog niet tijdens de paasvakantie. "We zijn erg teleurgesteld dat we geen ontspannend alternatief zullen zijn voor de paasvakantie, want we hebben al verschillende vakanties gemist", zegt Thierry Laermans, directeur van de Federatie van Cinema's in België (FCB).

De FCB hekelt dat het Overlegcomité een strikt onderscheid hanteert tussen binnen- en buitenactiviteiten. "Deze regel heeft al zijn waarde verloren toen de kappers en schoonheidsspecialisten opnieuw mochten openen. Studies tonen aan dat bioscopen en theaters minder gevaarlijk zijn. Wij blijven nu puur gesloten omdat we een binnenactiviteit zijn", gaat het verder.

De sector wijst er verder op dat in andere landen, zoals Luxemburg en Spanje, de bioscopen al geopend zijn. "Dit betekent dat we mogelijk bepaalde grote films zullen missen", klaagt Laermans aan. Hij benadrukt verder dat de bioscopen al meer dan 250 miljoen euro aan verlies geleden hebben en roept op tot dringende en substantiële hulp.

Copyright 2017, lingkong c, licensed via EyeEm Mobile GmbH

Kermissector

Vanaf mei zouden ook de kermissen in ons land opnieuw kunnen plaatsvinden, al zijn de voorwaarden voor die heropening nog niet bekend. De kermissector vindt het echter niet kunnen dat zij pas een maand later dan de pretparken de deuren mogen openen. "Pure discriminatie", klinkt het bij Steve Severeyns, secretaris-generaal van de Verdediging der Belgische Foorreizigers vzw.

Het is positief dat foorkramers perspectief hebben gekregen, maar de kermissector vraagt al maanden om op dezelfde datum te mogen heropstarten als pretparken. Die mogen echter - normaal gezien - op 1 april al open. "Wij zien geen verschil tussen de paardenmolen in een pretpark of op een kermis", aldus Severeyns. "Kermissen vinden plaats in open lucht en passen perfect in het buitenplan. Wij hebben vorig jaar al bewezen dat kermissen coronaproof kunnen verlopen."  

Pixabay

Reissector

De reissector reageert teleurgesteld op het nieuws dat het verbod op niet-essentiële reizen verlengd wordt tot na de paasvakantie. De sector zegt begrip te kunnen opbrengen voor de maatregel, maar had liever een concreet tijdpad gekregen en een terugkeer naar de kleurencombinaties voor verschillende bestemmingen.

De reissector reageert teleurgesteld dat na vorig jaar ook dit jaar de paasvakantie in het water valt. "Dit vraagt opnieuw ontzettend veel werk zonder dat daar inkomsten tegenover staan", aldus Koen van den Bosch van de Vereniging van Vlaamse Reisbureaus (VVR). "Laat ons zeggen dat het positieve is dat we weten waar we nu voor staan, maar het had fijn geweest moesten we ook wat perspectief gekregen hebben voor de toekomst."

Werkgevers

De werkgeversorganisaties willen dat de regeringen in ons land ook het verplichte telewerk minder strikt maken. Gisteren versoepelde het Overlegcomité een aantal coronamaatregelen, maar de verplichting om te telewerken kwam niet aan bod. Heel wat werkgevers vragen wel dringend om een versoepeling, omdat het thuiswerken voor hun werknemers zwaar begint te wegen, zegt Hans Maertens van Voka, het Vlaams Netwerk van Ondernemingen.

“Voka is bijzonder ontgoocheld dat geen enkel concreet perspectief geboden wordt om het telewerk te versoepelen en zo de bedrijfscontinuïteit en het mentale welzijn van onze medewerkers te vrijwaren.” De werkgeversorganisaties willen dat er een scenario wordt opgesteld met terugkeermomenten voor werknemers. “Laat medewerker een halve dag of één dag per week naar kantoor terugkeren.”

Meest gelezen