Foto: Antwerpen Koekenstad

Reusachtige melocake van 1,1 kg op tentoonstelling van Antwerpen Koekenstad: "Moeilijk te maken"

In de Stadsfeestzaal in Antwerpen opent vandaag de tentoonstelling "Koekjes uit Antwerpen". Ook de geschiedenis van de melocake komt aan bod, want die lekkernij werd jarenlang gemaakt door koekjesfabrikant De Beukelaer achter de Zoo. Eén van de blikvangers op de tentoonstelling is een reuzenmelocake van 1,1 kilogram, die ook te winnen is. 

De melocake heeft een boeiende ontstaansgeschiedenis. "De pionier van de melocake is koekjesfabrikant De Beukelaer in Antwerpen", vertelt Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad. "De Beukelaer heeft als eerste het merk Mellow Cake geregistreerd en ze zijn dat gaan promoten. In die jaren werden in de grote fabriek achter de Zoo uitsluitend melocakes gemaakt, door 1500 à 2000 werknemers." 

Destijds werden in de grote fabriek van De Beukelaer achter de Zoo uitsluitend melocakes gemaakt

Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad

Voor de oorsprong van de melocake moeten we veel verder terug in de geschiedenis. "De naam melocake komt van marshmallow, verwijzend naar het schuimpje dat binnenin zit. Dat schuim is ontstaan bij de Egyptenaren, 2000 jaar voor Christus, die een kruid gebruikten dat ze mengden met honing. Het was een middel tegen keelpijn en hoest. Dat hebben de Fransen later vervangen en gecorrigeerd." Daarnaast bestaat een melocake ook uit een koekje met chocolade eromheen. 

Zo'n grote melocake is niet makkelijk om te maken. Als het schuim begint te zakken, is er geen draagbasis meer voor de chocolade en zakt alles in elkaar

Piet De Lombaerde van Antwerpen Koekenstad

In de Stadsfeestzaal is nu een groot exemplaar te bewonderen, een melocake van 1,1 kilogram, gemaakt door patissier Herman Janssens van Manus in Brasschaat. "Zo'n groot exemplaar is niet makkelijk om te maken", zegt De Lombaerde. "Een melocake is heel broos, want als het schuim begint te zakken binnenin, is er geen draagbasis meer voor de chocolade die eromheen hangt. Dan zakt alles in elkaar." Voor wie het zich zou afvragen: de grote melocake is goed voor 5.368 kilocalorieën.

De tentoonstelling "Koekjes uit Antwerpen" loopt van 5 tot 27 maart in de Stadsfeestzaal. Er is ook een wedstrijd, waarbij je de grote melocake en een enorm Antwerps handje kan winnen. 

Foto: Antwerpen Koekenstad

Meest gelezen