Rudy, Nancy en Hilde besparen samen meer dan 1.000 euro op hun energiefactuur met de hulp van "De inspecteur"

Rudy, Nancy en Hilde hebben één ding gemeen: ze zijn al tientallen jaren klant bij hun energieleverancier voor gas en elektriciteit en ze hadden tot nu toe zo hun eigen redenen om niet te veranderen. Maar volgens de VREG kan je tot wel 300 euro besparen als je verandert van energieleverancier. Daarom geeft "De inspecteur" hen een duwtje in de rug en doet hij voor hen de V-test, samen met de VREG. Wat blijkt? Hoewel ze verschillende profielen hebben, kunnen ze allemaal geld besparen.

Rudy zit al 52 jaar bij Engie en kan 480 euro per jaar besparen

Rudy woont met zijn echtgenote in een appartement in Knokke-Heist. “Ik ben een vrij trouwe man dus ik ben al 52 jaar getrouwd met dezelfde echtgenote en ook al 52 jaar bij dezelfde energieleverancier.” Hij zit al sinds 1969 bij Electrabel, want in die tijd kon je niet kiezen welke energieleverancier je nam. Electrabel is ondertussen Engie geworden. Rudy betaalt per maand 159 euro voor gas en elektriciteit.  

In al die jaren heeft hij wel eens geprobeerd om naar een andere leverancier te gaan: “Ik ben gezien mijn leeftijd geen krak in computers en ik heb al een paar keer geprobeerd via de VREG om te polsen hoe dat zit. Maar ofwel liep ik ergens verloren in het programma ofwel was er iets dat ik niet kon invullen.“  

Zijn buurman Cas Goossens, voormalig directeur–generaal van de VRT, probeerde hem nochtans een paar jaar geleden al te overtuigen om over te schakelen.  “Hij is een paar jaar geleden wél veranderd via de groepsaankoop van de provincie West-Vlaanderen en betaalt een veertigtal euro minder per maand dan ik.” Maar zelfs hij kon Rudy niet overtuigen.  

Met 480 euro kan je al eens op restaurant gaan

Rudy

"De inspecteur" doet samen met de VREG de V-test voor Rudy en wat blijkt? Hij kan 480 euro per jaar besparen op gas en elektriciteit. Voor elektriciteit alleen kan hij tot 192 euro besparen. Voor aardgas zelfs tot 288 euro. “Met 480 euro kan je al eens op restaurant gaan,” is de reactie van Rudy. “Van Electrabel heb ik al die jaren als trouwe klant één doosje pralines gekregen, voor 480 euro kan je veel kilo’s pralines kopen."    

Nancy zit al 20 jaar bij Engie en kan 250 euro per jaar besparen

Nancy uit Hingene Bornem, zit al 20 jaar bij Engie voor gas en elektriciteit. Ze betaalt 382 euro per maand, voor een gezin met vijf personen. “We hebben ook 22 zonnepanelen, we hebben er echt bewust voor gekozen wegens onze elektrische wagen en we hebben ook nog een hybride wagen. We laden bijna dagelijks onze wagens op. We hebben bij Engie ook bewust gekozen voor groene stroom.“ 

Heeft Nancy al de moeite gedaan om te bekijken of het goedkoper kan? "Ik ben er zeer recent eens aan begonnen, maar dan heb ik mijn eindfactuur weer in de schuif gelegd. Tot jullie de oproep deden en toen dacht ik, nu moet ik de hulp inroepen van Radio 2.“ 

Al wat je kan besparen is meegenomen.

Nancy

"De inspecteur" doet samen met de VREG de V-test voor Nancy en ze kan tot 250 euro per jaar besparen. Voor aardgas kan ze 146 euro per jaar besparen. Voor elektriciteit is de berekening iets complexer. Want omdat ze zonnepanelen en een digitale meter heeft, moet ze naast een afnamecontract ook een terugleveringscontract afsluiten om zo nog iets te verdienen aan de elektriciteit die ze op het net zet. Toch kan Nancy nog 105 euro per jaar besparen op haar groene stroom. Nancy reageert verheugd: “Dat is zeker de moeite om over te stappen. Al wat je kan besparen is meegenomen!”  

Hilde zit al 18 jaar bij bij Eneco en kan 336 euro besparen

Hilde uit Oostakker bij Gent betaalt met haar gezin van vijf personen 142 euro per maand voor gas en elektriciteit: “We zijn groene mensen, we hebben honderd procent groene stroom.”  Ze is al 18 jaar klant bij Eneco (voorheen Nuon en later ENI) voor gas en elektriciteit. “Omdat wij dachten dat gas en elektriciteit niet goedkoper konden worden, hebben wij toen een vast contract afgesloten van drie jaar. We hebben dat telkens verlengd zonder na te gaan of het elders goedkoper zou kunnen zijn.“ 

Een aantal jaren geleden heeft ze al eens geïnformeerd voor een groepsaankoop: “Maar net vóór ik het contract effectief moest tekenen, hoorde ik van collega’s: "let op, je voorschotfactuur zal misschien wel lager zijn, maar aan het eind van de rit zal je toch moeten bijbetalen." Daardoor heb ik niet ingetekend en heb ik de zaak gelaten zoals ze is.” 

336 euro per jaar besparen, dat is de moeite 

Hilde

Hilde staat er wel voor open om te veranderen van leverancier als dat zinvol is. “Ik zou het heel fijn vinden als er iemand over mijn schouder meekijkt en mij helpt om die keuze te maken. Ik vind het best ingewikkeld en ik vertrouw het allemaal niet goed." Uit de V-test die "De inspecteur" samen met de VREG doet, blijkt dat ze inderdaad 336 euro per jaar kan besparen. “Dat is fijn, dat is de moeite,” zegt Hilde, “maar ik denk dat ik die contracten eerst goed ga bekijken en zeker al die symbolen in de V-test goed ga nakijken voor ik ergens op inteken.“  

Meest gelezen