Ambassadeur Kyaw Moe Tun maakte eerder het "drievingerteken" van het protest in zijn land.

Speciale VN-gezant vraagt Verenigde Naties om VN-ambassadeur van Myanmar te erkennen, ondanks ontslag door de junta

De staatsgreep in Myanmar (Birma) stelt de Verenigde Naties voor een delicaat probleem. De ambassadeur van dat land heeft zich tegen de coupplegers gekant en is door hen ontslagen. De man weigert op te stappen omdat hij naar eigen zeggen nog altijd "de vertegenwoordiger is van de legitieme regering van Myanmar". In dat land woedt het protest tegen de staatsgreep nog altijd.

Enkele dagen geleden had de Myanmarese ambassadeur van de Verenigde Naties, Kyaw Moe Tun, zich openlijk tegen de staatsgreep in zijn land gekant. Daarop is hij door de nieuwe militaire machthebbers ontslagen. De man weigert echter op te stappen en zegt dat hij de vertegenwoordiger blijft van de "wettelijke regering van Myanmar".

Hij kreeg daarbij de steun van een aantal westerse landen, onder meer van de Verenigde Staten. Vandaag heeft ook de speciale VN-gezant voor Myanmar, de Zwitserse Christine Schraner Burgener, zich uitgesproken voor de erkenning van Kyaw Moe Tun als ambassadeur van zijn land. Ze heeft dat gevraagd in een speciale zitting de VN-Veiligheidsraad die nu achter gesloten deuren bezig is. 

Het gaat niet enkel om het lot van die man, maar om de al dan niet erkenning van de militaire junta als regering van Myanmar. De VN zit nu duidelijk verveeld met twee mensen die zich als vertegenwoordiger van dat land aandienen in New York. "De kwestie wordt nu bestudeerd", zo heet dat dan in diplomatiek jargon.

Een lidstaat kiest vrij een VN-ambassadeur

Het is eigenlijk eenvoudig: het is de president, de premier of de minister van Buitenlandse Zaken van een land die naar eigen goeddunken een ambassadeur bij de Verenigde Naties of andere internationale instellingen kan aanduiden. Zo staat het in de Conventie van Wenen over de Vertegenwoordiging van Staten in Internationale Instellingen uit 1975:

Article 9: Subject to the provisions of articles 14 and 73, the sending State may freely appoint the members of the mission. 

Article 10: Credentials of the head of mission. The credentials of the head of mission shall be issued by the Head of State, by the Head of Government, by the Minister for Foreign Affairs or, if the rules of the Organization so permit, by another competent authority of the sending State and shall be transmitted to the Organization. 

De Myanmarese ambassadeur Kyaw Moe Tun werd in september 2020 vorig jaar benoemd door de verkozen regering van Nobelprijswinnares voor de Vrede Aung San Suu Kyi. Enkele dagen geleden is hij ontslagen door de militaire junta die een maand geleden de macht heeft overgenomen en die de adjunct van Kyaw Moe Tun tot nieuwe ambassadeur heeft benoemd.

De vraag wie nu de wettelijke ambassadeur is, is dus dezelfde als wie de VN nu erkennen als de wettelijke regering van Myanmar. In principe ligt de keuze bij een speciaal comité van negen afgevaardigden van de Algemene  Vergadering. Dat moet dan de knoop doorhakken, maar de kwestie zal wellicht belanden bij de 193 lidstaten van de VN in die Algemene Vergadering. 

Minderheden scharen zich achter Aung San Suu Kyi

In Myanmar zelf blijft het protest van de bevolking tegen de militaire junta voortwoeden, maar ook de repressie. Volgens het persagentschap Reuters zou er vandaag opnieuw zeker een man doodgeschoten zijn door de oproerpolitie. Aanhangers van Aung San Suu Kyi zouden dan weer zijn aangevallen door een bende met messen bewapende tegenstanders. Volgens hen waren de aanvallers leden van de door het leger gesteunde partij USDP, die in november de verkiezingen verloren heeft. Gisteren zouden er 38 manifestanten gedood zijn. 

Stedelingen, gewapende etnische groepen en de internationale gemeenschap moeten samenwerken tot de val  van van de dictatuur

Mededeling van de Karen National Union, gewapende organisatie van die minderheid

In de oostelijke deelstaat waar de etnische minderheid Karen woont, zijn vandaag ook duizenden mensen op straat gekomen om hun verzet tegen de junta te tonen. 

Opvallend daarbij is dat de betogers de steun kregen van gewapende leden van de Karen National Union (KNU), een militie van het Karen-volk. De KNU zegt dat ze geen geweld van de politie of het leger tegen de betogers zal dulden en dat haar strijders die manifestanten zullen beschermen. Verwonderlijk is dat niet, want het leger van Myanmar is een speerpunt van het nationalisme van de Birmaanse meerderheid (of Bamar) en heeft een lange geschiedenis van strijd en onderdrukking van etnische minderheden in het land.

Ook in de vroegere hoofdstad Yangon zijn leden van het Karen-volk op straat gekomen.
AFP or licensors

Meest gelezen