Natuurpunt

Boswachter uit Knokke-Heist: "Steeds meer "wildkakkers" in het bos, want mensen vinden geen toilet meer"

Heel wat boswachters merken dat er in de bossen meer wildplassers en -kakkers aan het werk zijn. Door de coronacrisis wandelen we meer en in een bos zonder openbare toiletten kan de nood soms hoog zijn. "Er ligt overal wc-papier", zegt boswachter Koen Maréchal. 

Koen Maréchal is boswachter aan de Oostkust, onder andere in de  Zwinbosjes in Knokke-Heist. Ook hij merkt dat er steeds meer wildplassers en -kakkers zijn. "Er ligt veel meer toiletpapier en ander menselijk afval in het bos dan voor de coronacrisis", zegt hij. "Heel wat openbare toiletten zijn op dit moment afgesloten. Ik vraag me echt af of dit wel een goede zaak is, want in mijn ogen is de remedie veel erger dan de ziekte. Mensen moeten nu eenmaal hun behoefte doen. Dat is de natuur. Maar je grote behoefte doen in de bosjes is allesbehalve aangenaam voor het zicht."

Er ligt veel meer toiletpapier en ander menselijk afval in het bos dan voor de coronacrisis

Koen Maréchal, boswachter

Geur van menselijke ontlasting

"Ook al is dat toiletpapier op zich vrij vlug verdwenen, dan nog is het geen gezicht in een bos", gaat Maréchel voort. "Het is ook zo dat voor dieren geuren heel belangrijk zijn. Die natuurlijke geuren, die wij als mens niet ruiken, worden helemaal verstoord door de geur van menselijke ontlasting."

Putje graven

"Als de nood hoog is, moet er een oplossing zijn. Daarom zal ik de mensen nooit rechtstreeks aanspreken als ik ze hun behoefte zie doen in het bos. Ik laat wel duidelijk horen dat ik aanwezig ben. Na de daad probeer ik de mensen te overtuigen om in de bossen niets achter te laten. Ook geen menselijke ontlasting", zegt de boswachter.

"Meer openbare toiletten: dat is de oplossing. Maar in tijden van corona is dat natuurlijk niet zo simpel. Eigenlijk zou iedereen een voorbeeld moeten nemen aan mensen die met de rugzak rondtrekken. In die community geldt de regel: "Leave no trace". Dat betekent dat die wandelaars proberen geen sporen achter te laten. Afval nemen ze mee en vooraleer ze een grote behoefte doen, graven ze met een heel klein schopje een putje. Dat is perfect", besluit Maréchal.

Meest gelezen