Videospeler inladen...

Tel jij mee? Volkssterrenwacht zoekt "sterrentellers" om lichtvervuiling in kaart te brengen

Volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent roept zoveel mogelijk mensen op om nog tot 14 maart mee sterren te tellen in het sterrenbeeld Orion. Op die manier wil de volkssterrenwacht de lichtvervuiling in Vlaanderen in kaart en onder de aandacht brengen. "Lichthinder lijkt banaal, maar het heeft een grote impact. Niet alleen op dieren, maar ook op mensen", zegt onderzoekster Maaike Dubois.

Al eens vlinders en vogels geteld in de tuin? De luchtkwaliteit in je straat of de droogte in je tuin gemeten? Het zijn projecten waar heel wat Vlamingen graag aan meedoen. Burgerwetenschap, of citizen science, is populair tegenwoordig. En daar wil ook volkssterrenwacht Armand Pien uit Gent van profiteren.

Tussen 5 en 14 maart organiseren ze het "Saving private Orion"-project. De volkssterrenwacht wil zoveel mogelijk mensen oproepen om in die periode sterren te tellen. 

"Natuurlijk vragen we niet om écht alle sterren aan de hemel te gaan tellen", stelt onderzoekster Maaike Dubois gerust. "We willen weten hoeveel sterren je kan zien in het sterrenbeeld Orion. Want hoe meer sterren je kan zien, hoe beter het gesteld is met de lichtvervuiling."

(lees verder onder de foto)

Satellietfoto van Europa 's nachts (bron: Tumblr)

Om ervoor te zorgen dat echt iedereen kan deelnemen, hebben de onderzoekers kaartjes voorzien op hun website. "We vragen enkel om aan te geven welk kaartje het best overeenkomt met wat je op dat moment ziet aan de hemel. Je hebt dus absoluut geen ervaring nodig", zegt Dubois.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Doel van het onderzoek is om in kaart te brengen hoeveel lichtvervuiling er in Vlaanderen is. "De gevolgen van lichthinder zijn veel groter dan je zou denken. Heel wat dieren lijden eronder. Ze raken gedesoriënteerd, hun gedrag wordt verstoord, maar ook ons eigen slaap-waakritme raakt erdoor in de war", zegt Dubois.

Met dit project hoopt de volkssterrenwacht de problematiek rond lichtvervuiling weer onder de aandacht te brengen. "We hopen dat het beleid, maar ook de mensen zelf meer gaan nadenken over hoeveel en welke verlichting ze gebruiken", zegt Maaike Dubois.

De volkssterrenwacht wil de "sterrentelling" vanaf nu elk jaar organiseren om te kijken of er een evolutie in lichtvervuiling zichbaar is. "Hoe meer mensen er meedoen, hoe beter. Het is natuurlijk interessant als iemand meerdere nachten kan kijken, maar zelfs met één waarneming zijn we al tevreden", klinkt het.

Meer informatie over hoe je kan deelnemen vind je op de website van volkssterrenwacht Armand Pien.

Meest gelezen