Met deze bidprentjes op zak hoopten de Truienaars beschermd te zijn tegen pest
foto: Radio 2

Tentoonstelling over de pest in Sint-Truiden: “Ook toen kenden ze quarantaine en bleven ze in hun kot”

In het museum De Mindere in Sint-Truiden loopt op dit moment een tentoonstelling over het verzorgen van mensen tijdens dodelijke pandemieën. In de 17de eeuw bouwden de paters minderbroeders een pesthuisje naast hun klooster waar ze zelf in quarantaine konden gaan. 

Zolang er mensen zijn, zijn er ook dodelijke en besmettelijke ziektes geweest. 450 jaar geleden hadden de inwoners van Sint-Truiden te kampen met de pest. Paters die de zieken verzorgden, gingen in vrijwillige quarantaine in een pesthuisje dat in de tuin van het klooster gebouwd werd in 1669. “Daar tegen de oude omwalling heeft dat pesthuisje toen gestaan,” vertelt Peter Preuveneers van het museum De Mindere. “Het was een eigen keuze om pestlijders te helpen, maar dan moesten ze wel in quarantaine. Het was een vreselijke ziekte, want er zijn hier ook 7 paters aan gestorven.”

(lees verder onder de foto)

Op deze plek stond het pesthuisje uit 1669
© Radio 2
Ze hadden pinguïnachtige mondmaskers gevuld met kruiden

Een mondmasker kenden ze ook in de 17de eeuw. “De pestmeester bepaalde waar er zieken waren, die droeg een soort pinguïnachtig mondmasker en dat was opgevuld met kruiden. Het diende als een soort buffer”, vertelt Preuveneers. “Zij waren een beetje de virologen van toen, zeg maar de Marc Van Ranst en de Steven Van Gucht die we nu kennen. Ze stelden de reglementen niet op, maar ze moesten wel coördineren. Bijvoorbeeld waren er richtlijnen dat het eten aan huis werd gebracht, dat de mensen in hun kot moesten blijven en dat hun huis grondig werd ontsmet.”

De minderbroeders wilden zorg dragen voor de mensen die het moeilijk hadden, en dat is te zien aan de verschillende voorwerpen op de tentoonstelling. “Als je de pest kreeg dan was het wachten op de dood en dan moest je heel veel bidden”, vertelt Peter Preuveneers. “Je ziet hier van die mooie kleurrijke prentjes van Sint-Antonius. Het is een soort van huiszegen en de mensen geloofden dat het beschermde tegen brand, pest en tovenarij. Een vaccin hadden ze niet, dus hebben ze veel gebeden.” 

(lees verder onder de foto)

Een bidprentje voor de heilige Sint-Antonius
© Radio 2

Vlak naast het museum worden op dit moment mensen gevaccineerd tegen corona. “Hier in deze site worden er vaccins toegediend. Acht eeuwen lang hebben de minderbroeders zich ten dienste gesteld van de mensen. En door een speling van het lot valt dat nu allemaal samen”, lacht Preuveneers. 

De tentoonstelling “Zorgen zit in ons verhaal” is nog gratis te bekijken tot eind oktober in het museum De Mindere in Sint-Truiden.

© Radio 2

Meest gelezen