Bekijk hier het tijdschema van de versoepelingen

Vanaf vandaag mogen we weer met 10 personen buiten samenkomen, in april mogen er buitenactiviteiten georganiseerd worden met maximaal 50 personen en op 1 mei mag de horeca waarschijnlijk weer open. Het Overlegcomité heeft vrijdag beslist dat de coronamaatregelen in ons land de komende maanden in drie fases versoepeld zullen worden. Een overzicht van de versoepelingen.

Het Overlegcomité drukte eind februari nog op de pauzeknop. Uit vrees voor een exponentiële groei van het aantal ziekenhuisopnames werd toen beslist om nog niet te versoepelen. 

Maar nu, een week verder, is die exponentiële groei gelukkig uitgebleven en zien de verschillende regeringen van ons land wel ruimte voor versoepelingen. 

Bekijk hier de aankondigingen van premier Alexander De Croo (Open VLD) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) (lees verder onder de video:

Videospeler inladen...

“We zien wel nog steeds een stijgende trend van het aantal ziekenhuisopnames. Dat is een reden tot bezorgdheid, maar de stijging ligt in de lijn van de modellen die de wetenschappers begin vorige week hebben voorgesteld”, zo zei premier Alexander De Croo tijdens de persconferentie na afloop van het Overlegcomité.

Omdat de bevolking dringend nood had aan perspectief, komt het Overlegcomité nu met een plan voor voorzichtige versoepelingen. Die zullen er komen in drie fases, gespreid over de eerstkomende maanden. 

1. Maart

Omdat het veel veiliger is om buiten andere mensen te ontmoeten dan binnen, worden eerst de regels voor activiteiten in de buitenlucht versoepeld. Dat begint stelselmatig.

Vanaf 8 maart:

 • Iedereen mag weer met 10 personen buiten samenkomen. Nu is dat nog met 4. Wel zullen we nog altijd 1,5 meter afstand moeten houden of een mondmasker moeten dragen als dat niet lukt. 
 • Vanaf maandag worden er ook 50 personen toegelaten bij begrafenissen en uitvaarten
 • Kinderen tot 13 jaar mogen vanaf maandag met 10 deelnemen aan georganiseerde binnenactiviteiten en met 25 aan georganiseerde buitenactiviteiten.
 • Jongeren tot en met 18 jaar mogen vanaf maandag met maximaal 10 deelnemen aan georganiseerde buitenactiviteiten.
 • Ook privésauna's mogen terug de deuren openen, maar enkel voor mensen die op hetzelfde adres wonen. Zaken die enkel een jacuzzi, hamman of stoomcabines aanbieden, moeten de deuren nog gesloten houden
 • Mogen ook weer aan de slag: ijsjesverkopers, fotografen en kappers-aan-huis

De volgende belangrijke datum is maandag 15 maart:

 • Zoals de Vlaamse onderwijspartners eerder al waren overeengekomen zijn vanaf 15 maart ééndaagse schooluitstappen weer toegelaten, zowel voor het lager als het middelbaar onderwijs.
 • De leerlingen uit het buitengewoon secundair onderwijs OV3 en OV4 en het deeltijds beroepsonderwijs zullen vanaf dan weer voltijds naar school mogen gaan.
 • En studenten uit het hoger onderwijs mogen vanaf dan weer 1 dag per week les krijgen op de campus.

2. April

In april is het tijd voor fase 2 van de versoepelingen. “Dan komen we met een echt buitenplan”, kondigt premier De Croo aan. 

“Het gaat over sporttrainingen buiten, jeugdkampen buiten, pretparken en de eerste mogelijkheid om naar culturele evenementen te kunnen gaan. Steeds op veilige afstand, met een mondmasker en in een gecontroleerde omgeving.” 

Er wordt wel een slag om de arm gehouden: op het volgende Overlegcomité, op 26 maart, zal gekeken worden of deze versoepelingen kunnen doorgaan. 

Als het licht dan op groen wordt gezet, worden deze activiteiten weer toegelaten vanaf 1 april:

 • Evenementen en erediensten met maximaal 50 personen met mondmasker en in een gecontroleerde omgeving
 • Amateursporters mogen opnieuw samen sporten met maximaal 10 personen.
 • Pretparken mogen opnieuw open, want dat is grotendeels buiten.

Tijdens de paasvakantie, van 5 tot en met 18 april:

 • Mogen er in de buitenlucht weer sport- en jeugdkampen georganiseerd worden. Kinderen en jongeren tot 18 jaar kunnen dan op kamp met groepen van maximaal 25 personen. Er zal aan het begin en het einde van het kamp getest worden.
 • Het huidige reisverbod wordt verlengd tot en met 18 april en blijft dus gelden tijdens de paasvakantie. Op het Overlegcomité van 26 maart wordt het wel opnieuw geëvalueerd. Als de cijfers goed evolueren kan het eventueel worden aangepast.

Na de paasvakantie, vanaf 19 april:

Alle leerlingen uit het lager en secundair onderwijs moeten weer voltijds naar school kunnen gaan. Gedaan dus met het gedeeltelijke afstandsonderwijs.

3. Mei

Tegen mei hoopt premier De Croo dat we ver genoeg staan met de vaccinatiecampagne om nog extra te versoepelen. “Dan kunnen we voor de eerste keer spreken over binnenactiviteiten.”

Concreet gaat het dan om de langverwachte opening van de horeca en “meer mogelijkheden voor sociale contacten, zoals winkelen en sport”. Op de presentatie die getoond werd tijdens de persconferentie worden ook deze activiteiten opgelijst: kermissen, erediensten, thuisverzorging en fitness.

Belangrijk in deze fase worden de snel- en zelftesten, zo benadrukt de premier. Ook voor deze fase houdt De Croo een slag om de arm: de cijfers moeten deze versoepeling toestaan. Tegen dan moeten de experten bekijken hoe dit allemaal veilig kan gebeuren.

Meest gelezen