Verwaarloosde begraafplaatsen Asse en Zellik worden aangepakt:  "Nabestaanden krijgen een jaar de tijd om herstellingen te doen"

In Asse en Zellik zijn sommige graven overwoekerd door onkruid, of zijn grafzerken ingestort of bouwvallig. Daardoor brengen ze schade toe aan andere graven. Daarom wordt aan de nabestaanden gevraagd om ze te herstellen. Ze krijgen daar één jaar de tijd voor, anders zal de gemeente beslissen om de graven te verwijderen.

Er komen al jaren klachten binnen over de toestand van sommige graven op de begraafplaatsen van Asse en Zellik. De klachten gaan vaak over graven die overwoekerd zijn door onkruid, slordig of bouwvallig zijn. En zo brengen ze vaak ook schade toe aan de graven die er langs liggen. Het gemeentebestuur wil daar nu paal en perk aan stellen.

"Aan de ingang van het kerkhof komt een mededeling dat nabestaanden  contact moeten opnemen met de dienst. Ook aan de betrokken graven zelf zal er een plaatje komen", zegt schepen Rik De Baerdemaeker. "De herstellingen moeten binnen een jaar gebeuren, of er kan voor gekozen worden om helemaal geen herstellingen aan het graf meer uit te voeren. Het kan natuurlijk ook zijn dat er geen geïnteresseerden meer zijn. En dan gaan wij het initiatief nemen om het graf zelf weg te nemen."

In totaal telt de gemeente 11 kerkhoven. Op de begraafplaatsen van Asbeek, Mollem en Bollebeek-Kobbegem werd in het verleden al actie ondernomen waardoor die er nu degelijk bijliggen.

Meest gelezen