Voormalig volksvertegenwoordiger Francis Van den Eynde overleden

Francis Van den Eynde die jarenlang in het parlement zat voor Vlaams Blok en Vlaams Belang, is overleden. Hij werd 74 en had al een tijd hartproblemen. Van den Eynde, een Brusselaar die naar Gent uitweek, werd 10 jaar geleden uit Vlaams Belang gezet. Bij zijn afscheid in 2012 riep hij op om voor de N-VA te stemmen.

Van den Eynde zetelde twintig jaar lang in de Kamer en het Vlaams parlement, maar was bovenal het boegbeeld van Vlaams Blok en later Vlaams Belang in Gent. Daar zetelde hij tussen 1988 en 2012 in de gemeenteraad.

Van den Eynde doorliep een parcours dat vrij klassiek is voor oudere VB'ers: hij startte zijn carrière bij de Volksunie en stapte na het Egmontpact uit de partij om onder leiding van Karel Dillen het Vlaams Blok te helpen uitbouwen. Hij was ook actief bij radicale bewegingen als Were Di en Voorpost.

Het bezorgde hem een parlementaire carrière van twintig jaar, en even - tussen 1999 en 2001 -  was hij ook ondervoorzitter van de Kamer. Toen echter bleek dat hij aanwezig was geweest op een bijeenkomst van het Sint-Maartenfonds - een organisatie van voormalige Oostfrontstrijders en ex-nazi's - moest hij die functie neerleggen. Het was dezelfde vergadering die Johan Sauwens (toen VU, later CD&V) bijwoonde, en waardoor hij moest opstappen als Vlaams minister.

Ook het einde van Van den Eyndes carrière bij Vlaams Belang was tumultueus. Hij koos de kant van voormalig partijvoorzitter Frank Van Hecke en Marie-Rose Morel in hun pogingen om de partij een minder radicale koers te laten varen. En dat zorgde voor spanningen met partijvoorzitter Bruno Valkeniers en Filip Dewinter.  

Ook in Gent waren er problemen: samen met vier andere gemeenteraadsleden scheurde Van den Eynde zich af van de moederpartij om de Belfortgroep op te starten. Uiteindelijk schorste het partijbestuur hem in, en in 2011 werd hij uit de partij gezet. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2012 riep hij op om voor de N-VA te stemmen.

Meest gelezen