Foto van Facebookpagina Ferm

Vrijwilligers planten 4.000 bloemen voor grote “Vlaamse Troostplek”: “Het moet een plek worden voor iedereen”

Zondag wordt in Deinze de eerste “Vlaamse troostplek” onthuld door vrijwilligers van vrouwenorganisatie Ferm. Het laatste jaar heeft de organisatie al verschillende plekken ingericht waar mensen troost kunnen zoeken tijdens deze coronapandemie. “We willen de boodschap geven dat uiteindelijk alles goed komt”, zegt Caroline Audoor van Ferm.

Vrouwenorganisatie Ferm, het vroegere KVLV, startte het afgelopen coronajaar al een aantal initiatieven op om plekken in te richten waar mensen troost kunnen zoeken. Dat waren altijd lokale initiatieven, maar nu komt er dus voor het eerst een grote “Vlaamse troostplek”. “Die troostplek gaat er heel mooi uitzien. Die komt er op een prachtige plek in provinciaal domein De Brielmeersen in Deinze”, zegt Caroline Audoor van Ferm. 

We willen mensen het idee geven dat alles goed komt 

Caroline Audoor, woordvoerster Ferm

De voorbije dagen hebben vrijwilligers van Ferm 4.000 bloembollen aangeplant, zegt Audoor. “De bedoeling is dat die bloembollen aan mensen het idee geven dat op termijn alles weer goed komt, net zoals bij bloemen. Uiteindelijk komt alles terug in bloei, want ook bloemen wortelen zich elk jaar opnieuw doorheen de bodem, en dus door moeilijke omstandigheden.”

Inhuldiging kunstwerk

Op een heuveltje in de bloemenzee zal zondag ook een sculptuur van kunstenaar Luk Wets verrijzen. “Het wordt een bijzondere sculptuur die langzamerhand haar vorm zal laten ontdekken, en die vorm is een omhelzing. Het heet ook niet voor niets “Ik omhels je”. Omhelzen is iets wat we nu niet mogen doen, op een moment dat mensen heel veel troost nodig hebben”, vertelt Audoor.

De woordvoerster van Ferm hoopt dat de locatie mensen van overal in Vlaanderen zal aantrekken: “Het is een troostplek voor iedereen. De plaats is goed gelegen, en ook goed bereikbaar.”

Meest gelezen