(c) dpa Pool

VS en EU schorten handelsoorlog rond Airbus en Boeing op na telefoontje tussen Joe Biden en Ursula von der Leyen

De Amerikaanse president Joe Biden en EU-Commissievoorzitter Ursula von der Leyen zijn overeengekomen om het conflict rond steun voor de vliegtuigbouwers even aan de kant te zetten. Het ging om het eerste telefoontje tussen beide leiders. Amerika en Europa willen na het Trump-tijdperk ook op andere terreinen de banden opnieuw aanhalen.

Het ging om het eerste directe contact tussen de Amerikaanse president Joe Biden en Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie, sinds het aantreden van Biden in januari. Blijkbaar was de sfeer goed, want er zijn meteen concrete afspraken gemaakt.

Dit is fantastisch nieuws voor bedrijven en industrieën aan beide zijden van de Atlantische Oceaan

Ursula von der Leyen, voorzitter van de Europese Commissie

Zo zijn beide leiders het eens geworden om het handelsconflict over al dan niet legale overheidssteun voor vliegtuigbouwers Airbus en Boeing voor vier maanden in de koelkast te stoppen. Dat gebeurt in afwachting van een onderhandelde oplossing. 

Onder de vorige president Donald Trump mochten de VS van de Wereldhandelsorganisatie voor 7,5 miljard dollar tarieven opleggen aan Europese producten omdat de EU-landen ten onrechte de eigen vliegtuigbouwer Airbus zouden gesteund hebben tegenover het Amerikaanse Boeing. Europa sloeg daarop terug met 4 miljard dollar tarieven op ingevoerde Amerikaanse producten. 

Het ging dus over veel meer dan enkel vliegtuigen, want de tarieven sloegen onder meer ook op Franse wijn en kazen, Duitse voedingswaren en Amerikaanse wijnen en whisky. Veel producenten aan beide kanten van de Atlantische Oceaan voelden zich bekocht door een luchtvaartconflict waar ze niets mee te maken hadden.

Eerste stap in dichten van de kloof

De beslissing is een eerste concrete stap naar betere relaties tussen Amerika en Europa. Die transatlantische link heeft fors te lijden gehad in de periode dat Donald Trump president was. Ook politiek was het vertrouwen zoek tussen beide partners. (Lees verder onder de foto).

Ook Franse producenten van onder meer Armagnac hadden te lijden onder de tarievenoorlog.
AFP or licensors

Nu zijn natuurlijk niet alle problemen meteen opgelost. Er zijn ook nog andere heikele thema's en tarieven over en weer, onder meer inzake staal- en aluminiumproducten en evenzeer op motoren zoals Harley Davidson. Ook de Europese plannen om een digitale taks op te leggen aan Amerikaanse IT-groepen zoals Google en Amazon zitten Washington nog dwars. 

Toch is er blijkbaar de wil om ook die conflicten aan de kant te schuiven. Biden en von der Leyen willen ook dat beide kanten opnieuw aan een zeel gaan trekken tegenover Rusland, China en andere uitdagingen. Von der Leyen heeft alleszins president Biden uitgenodigd voor een internationale top over gezondheid en het coronavirus in mei in Rome. Daar zal Biden dan voor het eerst als president de meeste Europese leiders ontmoeten.

Meest gelezen