Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Waarom wantrouwen velen het Russische coronavaccin Spoetnik V? Is het terecht? "Naam uit ruimtewedloop, dat kon beter" 

Rond het Russische coronavaccin Spoetnik V hangt bij velen een zweem van wantrouwen, ook nu het Europese Geneesmiddelenagentschap het vaccin onderzoekt. Volgens Elizaveta Padalko van het UZ Gent verdient het vaccin evenwel meer nuance. "Het negatieve imago van Rusland, straalt erop af", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren raakte het nieuws bekend dat het Europees Geneesmiddelenagentschap EMA start met de versnelde evaluatie van het Russische coronavaccin Spoetnik V. Rusland zelf keurde het vaccin al in augustus vorig jaar goed, begin december 2020 startte het land een grootschalige vaccinatiecampagne op. Maar door de moeizame politieke verhoudingen tussen de Europese Unie en Moskou blijft er wantrouwen bestaan tegenover het Russische vaccin.

"De naam Spoetnik kon beter"

Professor klinische biologie Elizaveta Padalko van het UZ Gent - zelf van Russische afkomst - begrijpt waar dat wantrouwen vandaan komt. Dat legt ze uit in "De ochtend" op Radio 1. "Het middel is zeer snel geregistreerd in Rusland, en was dus ook snel beschikbaar. Amper een half jaar na de start van de pandemie, werd het vaccin al geregistreerd." 

Herbeluister hier het gesprek uit "De ochtend" met professor Elizaveta Padalko:

AFP or licensors

Ook binnen Rusland kwam er veel kritiek op die snelle manier van werken: "Het middel werd eigenlijk geregistreerd voor alle studies afgewerkt waren. Dat was geen goede zaak, en zorgt ervoor dat het middel nu in veel landen moeilijk ligt."

Ook de naam kon beter, denkt Padalko: "Misschien was een naam met een link met een ruimtetuig en de ruimtewedloop uit de tijd van de Koude Oorlog niet de beste keuze."

Negatief in het nieuws

Het vaccin is gemaakt door het Gamaleya Nationaal Centrum voor Epidemiologie en Microbiologie. "Zij ontwikkelden eerder al vaccins tegen bijvoorbeeld MERS en ebola. Die technologie is ook bij dit vaccin gebruikt. Dat verklaart mede waarom het zo snel kon gaan." 

Dat het Gamaleya-instituut ook geen klinkende naam is in Europa, speelt volgens de klinisch biologe ook mee. "Het centrum is vooral bekend in Rusland en Oost-Europa. Europa kent Rusland niet als een land dat veel geneesmiddelen ontwikkelt, omdat hun afzetmarkten gescheiden zijn."

Maar het wantrouwen stoort Padalko ook, omdat het volgens haar vaak niet wetenschappelijk onderbouwd is. "Rusland is de afgelopen tijd vaak op een negatieve manier in het nieuws gekomen, bijvoorbeeld door politieke gebeurtenissen. Dat heeft niets te maken met het vaccin en de ontwikkeling ervan, maar straalt er wel op af."

Meest gelezen