Werkgeversorganisatie Voka waarschuwt: werkgever kan een werknemer die niet gevaccineerd is weigeren

Werkgevers kunnen een werknemer weigeren, als die niet gevaccineerd is. Daarvoor waarschuwt Voka Limburg. Een werkgever is namelijk verantwoordelijk voor de  gezondheid van zijn voltallige personeel, zegt Voka.  Bedrijfsleider Grete Remen is het niet eens met Voka.  Gedelegeerd bestuurder Hans Maertens roept de overheid op om na te denken over verplichte vaccinatie.

Voka benadrukt dat iedereen zelf moet kunnen beslissen of hij of zij zich laat vaccineren.  "Maar mensen moeten er wel rekening mee houden dat een vaccin weigeren, gevolgen kan hebben op de werkvloer of in de zoektocht naar werk", zegt Johann Leten van Voka Limburg. "Een werkgever heeft het recht iemand te weigeren die niet gevaccineerd is, als die werkgever vindt dat de gezondheid en de veiligheid van andere werknemers daardoor in gevaar komt."

"Ook in andere situaties heeft het al gevolgen als je je niet laat vaccineren", zegt Johann Leten. "In Australië mag je bijvoorbeeld een vliegtuig niet op als je geen vaccinatiekaart hebt. En ook Europa is al bezig met zo'n vaccinatiekaart. Dus je niet laten vaccineren, kan consequenties hebben."

Voka lanceerde vorige week nog een campagne, om werknemers ervan te overtuigen om zich wel te laten vaccineren. "Want het vaccin kan er onder meer voor zorgen dat de economie op termijn weer op volle toeren kan draaien", besluit Leten. 

Werkgever Grete Remen is het niet eens met Voka: druist in tegen privacywetgeving

Bedrijfsleider Grete Remen van voedingsbedrijf Damhert spreekt van een vreemd statement van Voka. "Als werkgever mag je zelfs niet bij een werknemer navraag doen over zijn of haar medisch dossier of bij de dokter vragen wat de werknemer heeft als die ziek is. Dat is de privacy van de werknemer en de wet zegt dat je die privacy moet respecteren." 

De enige instantie die volgens Remen een beslissing kan nemen is de overheid. Die zou een vaccinatie kunnen verplichten. "Ik hou wel niet van die verplichting", zegt Remen, "maar als er bijvoorbeeld een reisverbod wordt opgelegd als je niet gevaccineerd bent, wordt het onrechtstreeks een verplichting, en dan vind ik wel beter dat de overheid zegt dat iedereen gevaccineerd moet worden." Volgens Remen zou de verplichting mogelijk ook de polarisatie in de samenleving tegengaan. 

Bedrijven kunnen hun werknemers niet verplichten om zich te vaccineren, reageert de gedelegeerd bestuurder van VOKA, Hans Maertens. "Maar ze zijn wel verantwoordelijk voor de gezondheid en de veiligheid van hun personeel. En veel bedrijven maken zich zorgen omdat er binnenkort twee groepen werknemers zullen zijn, met moeilijke situaties tot gevolg. We gaan dezelfde problemen zien opduiken bij reizen of evenementen dus we moeten het debat openen en bekijken hoe we dit aanpakken." Of mensen die geen prik kregen geweigerd moeten worden, is nog maar de vraag, zegt Maertens. Hij roept de overheid wel op om na te denken over het verplichten van vaccinatie. 

Noot van de nieuwsombudsman: in het radio-interview verwees Johann Leten naar Australië, waar een vaccinatiepaspoort nodig zou zijn om op een vliegtuig te stappen. Een aantal lezers vroegen om verduidelijking daarover. De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas heeft aangekondigd dat zij van plan is deze maatregel te nemen maar hij is bij de publicatie van dit artikel nog niet van kracht.

 

 

Meest gelezen