Videospeler inladen...

Amerikaanse Senaat keurt reddingsplan goed van 1.900 miljard dollar, president Biden: "Hulp is onderweg"

Na een marathonzitting van 24 uur heeft de Amerikaanse Senaat het relanceplan van president Joe Biden van 1,9 biljoen of 1.900 miljard dollar goedgekeurd (of nog: 1.600 miljard euro). Dat gebeurde met 50 stemmen voor (Democraten) en 49 tegen (Republikeinen). De wet moet wel nog naar het Huis van Afgevaardigden, maar ook daar hebben de Democraten de meerderheid.

Na 24 uur vol debatten, stevige onderhandelingen en een stemmarathon is het steunpakket van president Joe Biden zaterdag goedgekeurd door de Amerikaanse Senaat. Dat steunpakket moet de Verenigde Staten helpen om de coronapandemie en de zware economische omstandigheden waarin het land verkeert, door te komen.

De stemming verliep volgens de partijlijnen, met 50 Democraten die voor stemden en 49 Republikeinen die tegen stemden (1 Republikein was afwezig). De tekst verhuist nu opnieuw naar het Huis van Afgevaardigden waar de Democraten ook een meerderheid hebben. Verwacht wordt dat het daar in de komende dagen ook groen licht krijgt.

De Democraten hebben niet over de hele lijn hun slag thuis gehaald. Zo is bijvoorbeeld de geplande verhoging van het minimumloon van 7,25 dollar per uur naar 15 dollar per uur uit het pakket gehaald.

"Hulp is onderweg"

De Amerikaanse president Joe Biden kan dus mogelijk volgende week - als ook het Huis de wet goedkeurt - zijn eerste grote succes boeken. In een eerste reactie zei hij dat "hulp nu onderweg is" en dat dit een "grote stap is naar een overwinning op het virus". 

Biden legde ook uit dat de goedkeuring van de wet zou betekenen dat de meeste Amerikanen deze maand nog een cheque krijgen van 1.400 dollar (1.200 euro). Het relancegeld wordt ook gebruikt om de productie en verdeling van vaccins te bespoedigen.

Waar zal het geld nog voor gebruikt worden?

  • Werkloosheidsuitkeringen (300 dollar per week)
  • Financiële steun voor staten, scholen en kleine bedrijven in moeilijkheden
  • Maatregelen om de armoede met een derde te doen dalen (kinderarmoede halveren)

Bekijk hier de mededeling van president Biden na de goedkeuring van het plan (en lees verder na de video):

Videospeler inladen...

Lijdensweg

Onze correspondent Björn Soenens wijst erop dat het niet het eerste reddingsplan is in de VS tijdens deze coronacrisis. "Eerder waren er al plannen ter waarde van 2.000 miljard en 900 miljard, maar die waren vooral gericht op het redden van bedrijven. Dit keer gaat het om de middenklasse en de armere Amerikanen."

"Dit plan was aan een lange lijdensweg bezig, want het was al klaar voor Joe Biden de eed had afgelegd. Als het plan ook door het Huis van Afgevaardigden wordt goedgekeurd, is dat een eerste grote politieke overwinning voor president Biden."

Bekijk hier het gesprek met Björn Soenens in "Het Journaal Laat":

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder de meest recente reportage van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen