5 topvrouwen over zin Internationale Vrouwendag: "Nog altijd meer CEO's die John heten dan vrouwen die CEO zijn"

Het is 8 maart, Internationale Vrouwendag. "Is die dag in 2021 nog nodig?", hoor je weleens zeggen. We leggen de vraag voor aan  vijf topvrouwen. En hun antwoord klinkt unaniem "Ja!".  Serine Ayari (stand-upcomedian), Françoise Chombar (CEO Melexis), Karin De Brabander (kolonel Koninklijke Militaire School), Véronique Goossens (hoofdeconoom Belfius) en Crépine Uwashema (advocate) geven hun visie én hun advies: aan jou, aan werkgevers en aan de overheid.

De geschiedenis van Internationale Vrouwendag begint meer dan honderd jaar geleden. Deze symbolische dag ontstond op 8 maart 1908 in New York toen vrouwen op straat kwamen om te ijveren voor meer loon, kortere werktijden en betere arbeidsomstandigheden. Steeds vaker werd die 8e maart gebruikt om te pleiten voor vrouwenrechten, tot in 1978 de Verenigde Naties 8 maart uitriepen tot Internationale Vrouwendag.

Is die Internationale Vrouwendag nog nodig?

Is die aandacht voor vrouwenrechten vandaag nog nodig, anno 2021, hier bij ons in Europa? "Volmondig ja", klinkt het bij onze 5 topvrouwen.  "Zolang mannen en vrouwen niet evenredig vertegenwoordigd zijn in alle rangen en standen van onze samenleving, is Internationale Vrouwendag hard nodig", zegt Françoise Chombar, CEO (maar binnenkort voorzitter van de raad van bestuur) van chipfabrikant Melexis. "Het is een beetje droefgeestig als je kijkt naar de S&P 1500-index (red.: een brede verzameling van Amerikaanse bedrijven): dan zijn er meer CEO's die John heten dan dat er vrouwelijke CEO's zijn." 

"De loonkloof bedraagt in België nog ongeveer 24 procent", zegt Véronique Goossens, hoofdeconoom bij Belfius. "Vrouwen kiezen vaak voor studies die tot minder betalende jobs leiden en ze werken vaker deeltijds, dat is een deel van de verklaring". En ook binnen justitie is er nog werk aan de winkel, vindt advocate Crépine Uwashema.  Ze vraagt aandacht voor de discriminatie en het onrecht waarmee haar vrouwelijke cliënten geconfronteerd worden.  "Strafklachten slepen soms eindeloos lang aan -er gaat dikwijls een hele mallemolen mee gepaard-, terwijl het vaak al veel moed heeft gevergd om  klacht neer te leggen. In  de strafprocedure wordt het slachtoffer bovendien soms vergeten, omdat er meer aandacht geschonken wordt aan de verdachte of beklaagde", aldus Uwashema. De advocate hoopt dat daar oplossingen voor gevonden kunnen worden. 

(bekijk de video "Is Internationale Vrouwendag nog nodig?" en lees verder)

Videospeler inladen...

Tegelijk erkennen de vijf vrouwen dat er al veel veranderd en verbeterd is, althans bij ons. "Ik denk dat het ook van belang is om de vooruitgang die wij al geboekt hebben in de Westerse wereld, als voorbeeld en ondersteuning te gaan gebruiken voor culturen en landen waar vrouwen nog altijd zwaar gediscrimineerd worden", vindt kolonel Karin De Brabander van de Koninklijke Militaire School.

Wat is jouw ervaring als vrouw in je job?

“Ik heb weerstand ondervonden en barrières moeten doorbreken”, zegt kolonel Karin De Brabander. “Maar ik heb bij Defensie kansen gekregen én genomen”, klinkt het. “Ik ervaar dat de aanwezigheid van vrouwen in die typische mannenwereld een zekere dynamiek teweegbrengt en het machogedeelte wat afvlakt.” Elke vrouw heeft haar eigen ervaringen op het werk, soms negatief, maar ook positief. 

Ik heb het onlangs nog gehad dat mannen mij uitleg kwamen geven over mijn carrière, mijn comedy en mijn werk.  Ik had zoiets van: wanneer heb ik jullie gezegd dat ik niet genoeg geld verdien, niet genoeg werk heb en jullie hulp nodig heb?  

 

Serine Ayari, stand-upcomedian

(Bekijk de reacties over "Wat is jouw ervaring in je job?" en lees verder)

Videospeler inladen...

Wat kan jij, je werkgever én de overheid doen?

Aan dit tempo duurt het nog zeker 100 jaar voor er gelijkheid is tussen mannen en vrouwen, zo blijkt uit onderzoek. Gerichte actie is nodig om dat wat sneller te laten gaan. Onze vijf topvrouwen hebben adviezen voor mannen en vrouwen, voor werkgevers én voor de overheid. “Een bedrijf dat diversiteit hoog op de strategische agenda zet, haalt gewoon betere resultaten”, zegt Françoise Chombar. Ook Véronique Goossens kent de winst voor een bedrijf bij meer gendergelijkheid. “Je kredietwaardigheid wordt beter, die bedrijven zijn innovatiever en kunnen sneller inspelen op veranderend consumentengedrag. Het is geen nice to have, het heeft wel degelijk impact.”

(Bekijk de video over "Tips voor meer gelijkheid")

Videospeler inladen...

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen