Is "1 hobby per kind"-regel nog nodig? Scouts hoopt op versoepeling, minister Dalle: "Bekijken of we regel behouden"

Scouts en Gidsen Vlaanderen hoopt dat kinderen binnenkort weer meer dan één hobby kunnen uitoefenen. Sinds eind januari wordt aan alle kinderen gevraagd om niet meer dan één hobby te kiezen. Het Overlegcomité heeft daar voorlopig niets aan veranderd, hoewel er wel andere versoepelingen kwamen. 

Het was eind januari toen de ministers van Jeugd en Sport van de regionale regeringen in ons land met een nieuwe regeling naar buiten kwamen over de buitenschoolse activiteiten. De besmettingen bij kinderen en jongeren stegen en dus moest er volgens de virologen iets gebeuren. Er werden verschillende maatregelen genomen, maar de meest omstreden was die waarin kinderen één hobby moesten kiezen. Ze kunnen dus niet meer én naar de balletles én naar de academie én naar de jeugdbeweging. 

Het voorstel ging naar het digitale Overlegcomité van enkele dagen later, dat het licht op groen zette. Al werd er wel een nuance toegevoegd. Het was géén verplichting, maar het werd wel "sterk aangeraden" om "het aantal groepsgerichte hobby's te beperken tot één hobby per kind of jongere". 

In "Karrewiet" vertelden enkele kinderen wat ze gekozen hadden. Bekijk hier de reportage van eind januari. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Na het Overlegcomité van gisteren - waar wat versoepelingen werden aangekondigd, vooral buiten - kwam dan ook de vraag of de regel rond de hobby's nog steeds geldt. 

"Wij gaan ervan uit dat die beslissing toen weloverwogen was", zegt Jan Van Reusel van Scouts en Gidsen Vlaanderen. "Het is niet onze rol om dat in twijfel te trekken. Maar nu we zien dat er in de samenleving versoepelingen komen, zou het een zinvolle overweging zijn om ook deze maatregel te bekijken. Als het nog steeds nodig blijft, dan schikken wij ons. Maar als het niet meer nodig blijkt, dan zou dat een opluchting betekenen. Deze beperking veroorzaakt namelijk heel wat ongemak bij kinderen, jongeren, gezinnen en begeleiding."

Maar is daar gisteren ook effectief iets over beslist? Voorlopig niet, zo lijkt het. "Het was van in het begin wel een aanbeveling", benadrukte minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) in "De ochtend" op Radio 1. "Waarom? Om een beroep te doen op de solidariteit. De groep van -13-jarigen was op dat moment de enige die toen nog buitenschoolse activiteiten mocht doen. Die mochten alles. Daarom was de vraag om solidair te zijn en die activiteiten te beperken tot één." 

Bekijk hier een fragment uit het interview met minister Weyts. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

In "Het Journaal" heeft de minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) nog geen uitsluitsel kunnen geven over de "1 hobby-regel". Dalle zei dat de regel "bekeken moet worden". 

Bekijk hier het gesprek met Vlaams minister van Jeugd Benjamin Dalle:

Videospeler inladen...

Meest gelezen