© sally Anscombe 2011

Liveblog - Ook ijsjesverkopers, fotografen en kappers-aan-huis mogen weer aan de slag

Op het Overlegcomité zijn gisteren versoepelingen aangekondigd en dat meteen voor de komende drie maanden. We krijgen het perspectief waar iedereen naar snakte, maar - opnieuw - met het nodige voorbehoud. Want zelfs een tikkeltje meer vrijheid houdt risico's in. Alles hangt af van de coronacijfers en meer bepaald van de ziekenhuisopnames. Hoe staan die er nu eigenlijk voor? Volg het coronanieuws op de voet in onze liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Amerikaanse Senaat keurt reddingsplan van 1,9 biljoen (!) dollar goed

Na een marathonzitting van 24 uur heeft de Amerikaanse Senaat het relanceplan van president Joe Biden van 1,9 biljoen of 1.900 miljard dollar goedgekeurd. Dat gebeurde met 50 stemmen voor (Democraten) en 49 tegen (Republikeinen). De wet moet wel nog naar het Huis van Afgevaardigden, maar ook daar hebben de Democraten de meerderheid.

Lees hier het volledige artikel:

Nicolas Maeterlinck

IJsjesventers mogen opnieuw de weg op: einde aan absurde situatie

Ambulante verkopers van voedingsmiddelen en kappers aan huis mogen vanaf maandag opnieuw de weg op om klanten te bedienen. Dat heeft minister van Zelfstandigen en kmo’s David Clarinval (MR) een dag na het Overlegcomité verduidelijkt aan Belga. Ook andere beroepsgroepen mogen hun mouwen opnieuw opstropen: uitbaters van privésauna’s, fotografen en professionele kappersscholen.  

Met de versoepeling voor ambulante verkopers komt er een einde aan een absurde situatie, weet ook Clarinval: "Nu zetten deze verkopers, vooral van ijs en wafels, hun wagens in dorpscentra, wat dan een volkstoeloop veroorzaakt. Dat was net tegen de geest van de coronamaatregelen", legt Clarinval uit. "Zij mogen dus opnieuw rondrijden." Deur-aan-deurverkoop blijft net als thuisverkoop verboden.

Vorige situatie was tegen geest van coronamaatregelen


Voorts is een afwijking toegekend voor de kappers aan huis. Kappers mochten eerder al opnieuw klanten ontvangen in hun eigen zaak, onder strikte voorwaarden. Niet-medische pedicures en manicures blijven alleen toegelaten in een salon.

Privésauna's zullen worden toegestaan voor mensen die onder één dak leven. "Het gaat dus niet over een heropening van grote badhuizen maar wel over sauna's die je bijvoorbeeld vindt in een schoonheidssalon", legt de minister uit. Jacuzzi's, stoombaden en hamams blijven gesloten.

Fotografen zullen opnieuw klanten mogen ontvangen in hun studio, maar niet thuis, met een maximum van één klant per tien vierkante meter. Ten slotte mogen de activiteiten ook weer opgestart worden in de professionele kappersscholen. Docenten mogen er stagiaires begeleiden. Ook de opleidingen van vliegtuigpiloten mogen opnieuw hervatten.

"Kinderen onder de 12 tellen niet mee voor 10 buitenluchtcontacten"

Het Overlegcomité heeft gisteren bekendgemaakt dat we vanaf maandag met 10 mensen mogen samenkomen in de buitenlucht en mits het respecteren van 1,5 meter afstand. In "Het Journaal" heeft minister van Jeugd en Media Benjamin Dalle (CD&V) verduidelijkt dat kinderen tot 12 jaar niet tot dat maximum van 10 mensen worden gerekend.

Dalle zei ook dat er overleg komt over het gebruik van sneltesten op jeugdkampen. Wie de testen zal afnemen en wie verantwoordelijk zal zijn, is nog niet duidelijk. "We zitten volgende week samen met de jeugdsector en de virologen om dat uit te werken", zei Dalle.

Bekijk hier het gesprek met minister Dalle in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Kloof tussen aantal geleverde vaccins en toedieningen gegroeid door "transitiefase"

De kloof tussen het aantal vaccins dat aan ons land werd geleverd en het aantal dat al effectief werd toegediend is de voorbije weken nog toegenomen. Dat blijkt uit cijfers die de Taskforce Vaccinatie heeft vrijgegeven. "We zitten in een transitiefase door de opstart van de vaccinatiecentra en de kinderziekten van het uitnodigingssysteem", zegt Dirk Ramaekers, het hoofd van de taskforce. Het is de bedoeling dat verschil de komende weken weer te beperken.

Volgens de meest recente cijfers kreeg ons land al iets meer dan 1,5 miljoen dosissen van een van de drie COVID-vaccins die momenteel bij ons toegelaten zijn. 943.000 dosissen daarvan werden al effectief toegediend - eerste en tweede prik samengeteld. Het verschil tussen die twee cijfers neemt toe: een week geleden ging het nog om 1,28 miljoen geleverde dosissen tegenover 830.000 toegediende. Half februari was het verschil 'slechts' 200.000 dosissen.

"Er is natuurlijk altijd een zekere vertraging, een doorlooptijd die je niet kan vermijden", zegt Ramaekers. "Het is zo dat we die zo kort mogelijk houden, maar het gaat toch om één à twee weken." Daarnaast wordt er ook een reserve opzijgehouden om leveringsproblemen op te vangen en zo geplande tweede prikken zeker te kunnen laten doorgaan. De toename van het aantal nog niet toegediende vaccins zou echter vooral te wijten zijn aan de nieuwe fase in de vaccinatiecampagne.

Toch is er volgens Ramaekers ook goed nieuws. "Dat we het AstraZeneca-vaccin nu aan alle leeftijden mogen toedienen, maakt dat er minder praktische problemen zullen zijn in de vaccinatiecentra", denkt hij. "Verder is er beslist om de reserve voor het Pfizer-vaccin te reduceren omdat de leveringen daarvan nu heel stabiel zijn."

Politie moet Seinekaaien in Parijs evacueren

In de Franse hoofdstad Parijs heeft de politie de Seinekaaien moeten evacueren. Door het mooie weer was er te veel volk op de oevers van de rivier waardoor de coronaregels niet nageleefd werden.

Met het mooie weer in Parijs waren zaterdag veel mensen afgezakt naar de Seine-oevers. Te veel mensen. De politie van Parijs probeerde de mensen via tweets nog op te roepen om de coronamaatregelen - zoals het dragen van een mondmasker en het respecteren van voldoende afstand - na te leven, maar moest uiteindelijk de kaaien ontruimen.

Ook vorig weekend moest de Parijse politie al ingrijpen, al deed ze dat toen pas kort voor het ingaan van de avondklok om 18 uur. Voor dit weekend had de politie een alocholverbod uitgevaardigd aan de Seinekaaien en andere plekken in de hoofdstad. Het hoofd van de politie, Didier Lallement, had zaterdagochtend nog gewaarschuwd dat er zou ingegrepen worden als de regels rond samenscholingen en andere coronaregels zouden geschonden worden.

Universiteit Antwerpen: "Alles doen om studenten meer naar campus te laten komen"

De Universiteit Antwerpen wil in navolging van de door het Overlegcomité aangekondigde versoepelingen en het perspectief op langere termijn er alles aan doen om meer studenten naar de campus te laten komen om les te volgen. Dat zegt rector Herman Van Goethem. "Onze studenten snakken naar meer contact", geeft hij aan.

Hogescholen en universiteiten mogen vanaf 15 maart 20 procent van hun campuscapaciteit benutten (nu is dat nog 10 procent) en alle studenten moeten volgens het Overlegcomité opnieuw de kans krijgen om twee halve dagen of één hele dag per week les te volgen op de campus. "Nu er een beetje ruimte komt om hen meer naar de campus te laten komen, gaan we er dan ook alles aan doen om dat mogelijk te maken", wil Van Goethem daar alvast navolging aan geven. "We bekijken nu alle opties om vanaf 15 maart studenten terug plekken in de aula te laten innemen, terwijl anderen eventueel online blijven volgen."

Van Goethem stelt dat er ook grote aula's zijn die momenteel niet worden gebruikt en waar colleges voor kleinere groepen fysiek zouden kunnen plaatsvinden. "De komende week zullen de faculteiten de praktische uitwerking uittekenen", zegt hij. "Organisatorisch is het leggen van die puzzel niet vanzelfsprekend, want idealiter worden de fysieke lessen gebundeld. Zoals de voorbije maanden zal speciale aandacht gaan naar de eerstejaarsstudenten."

90 procent ziekenhuispersoneel laat zich vaccineren

In de meeste ziekenhuizen heeft meer dan 90 procent van het personeel zich laten vaccineren tegen het coronavirus. Dat zijn voorlopige cijfers, die vanmiddag bekend zijn gemaakt. Om het virus onder controle te krijgen, is het nodig dat minstens 70 procent van de bevolking zich laat inenten.

In de ziekenhuizen lijkt dat cijfer dus ruimschoots gehaald te worden. "Dit is een voorbeeld voor de groepen die nog moeten worden gevaccineerd", reageert Dirk Ramaekers, hoofd van de werkgroep vaccinatie.

Scouts en Gidsen Vlaanderen hoopt op versoepeling van één hobby per kind

Scouts en Gidsen Vlaanderen hoopt dat de aanbeveling dat kinderen maar één hobby mogen kiezen, kan worden versoepeld. Sinds eind januari wordt aan kinderen jonger dan 13 gevraagd om niet meer dan één hobby te kiezen. Het overlegcomité heeft daar gisteren niks aan veranderd. "We gaan ervan uit dat keuze weloverwogen en zinvol was", zegt Jan Van Reusel. "Als het nog nodig is, dan schikken we ons ernaar. Maar als het niet meer nodig is, zou dat zeer welkom zijn."

Lees hier meer:

Sportkampen maken zich nu al klaar voor de paasvakantie

Omdat kinderen en jongeren weer op kamp kunnen gaan in de paasvakantie, maken ook de aanbieders van sportkampen zich nu klaar om hen te ontvangen. Hoe doen ze dat? Wij gingen het vragen op het Sporta-domein in Tongerlo.

Bekijk hier de reportage:

Horeca aan de kust teleurgesteld: "Paasvakantie is erg belangrijk voor ons"

De horeca aan de kust had gehoopt om te kunnen openen in de paasvakantie, al zeker voor de terrassen. Dat het nu pas ten vroegste mei wordt, is dan ook een bittere pil. De burgemeester van Middelkerke, Jean-Marie Dedecker, roept de kustburgemeesters op om in opstand te komen. 

Bekijk hier de reportage:

Videospeler inladen...

Meest gelezen