BEKIJK - Doping, coming-out, blinde euforie: deze celebrities gingen Harry en Meghan voor bij "biechtmoeder" Oprah

Vannacht wordt het nu al veelbesproken interview van talkshowicoon Oprah Winfrey met Harry en Meghan uitgezonden in de VS. Morgenavond is het gesprek ook te zien op Eén. Gesprekken zonder taboes met celebrities: daar heeft Winfrey haar handelsmerk van gemaakt. De presentatrice tekende in het verleden al vaker voor opmerkelijke televisie, dankzij openhartige bekentenissen van haar bekende gesprekspartners.

1. De langverwachte dopingbiecht van Lance Armstrong

Volgens mij was het onmogelijk om zonder verboden middelen zeven keer op rij de Tour te winnen.

Vers in het geheugen ligt het gesprek van voormalig wielrenner Lance Armstrong met Oprah, begin 2013. Een babbel waarbij Winfrey aan het begin benadrukt dat Armstrong al heeft beloofd in de pers dat ze alle vragen mag stellen die ze maar wil, en dat hij eerlijk zal antwoorden.

Na jaren vol speculaties geeft de Amerikaanse Tourwinnaar toe dat hij tijdens zijn carrière doping heeft gebruikt. Kort en zakelijk, door "ja" te antwoorden op enkele simpele vragen, bevestigt Armstrong dat het om epo, bloeddoping, hormonen en andere vormen van doping gaat. Voor al zijn Touroverwinningen heeft Armstrong een beroep gedaan op verboden middelen. "Volgens mij is het anders onmogelijk voor een mens om zeven keer op rij de Tour te winnen", klinkt het.  

Naarmate het gesprek vordert, lijken de maskers af te vallen, en barst Armstrong zelfs in tranen uit. Maar zijn bekentenis is wel degelijk berekend en georchestreerd, en blijft niet zonder gevolgen. De internationale Wielerunie UCI neemt Armstrong zijn zeven Tourzeges officieel af, en schorst hem levenslang.

Bekijk hier het begin van het gesprek, met enkele ja-nee-vragen over het dopinggebruik van Armstrong:

2. Whitney Houston getuigt over partnergeweld en drugsverslaving

Mijn man Bobby was mijn grootste drug.

In september 2009 zegt zangeres Whitney Houston een interview toe bij vriendin Oprah. Ze heeft dan al jarenlang niet meer met de pers gesproken. Het wordt een gesprek over drugs en partnergeweld. Houston vertelt voor het eerst dat haar ex-man Bobby Brown haar jarenlang heeft bedrogen en misbruikt, zowel fysiek als emotioneel. 

"Hij was mijn grootste drug", vertelt ze. "Hij was jaloers op mijn succes, ik probeerde me in zijn bijzijn kleiner te maken. En ik wilde koste wat het kost mijn huwelijksgeloften nakomen." Houston en Brown zijn uiteindelijk gescheiden in 2007, na een bijzonder turbulente relatie.

Het interview is een kijkcijferhit in de VS. Volgens Houston is ze op het moment van het gesprek met Oprah volledig clean. Toch blijkt bij haar overlijden in februari 2012 dat er drugs in het spel zijn. Houston overlijdt in het bad van haar hotelkamer, na een hartaanval die deels te wijten is aan haar druggebruik. Tragisch genoeg sterft haar dochter Bobbi Kristina in 2015 in gelijkaardige omstandigheden.

Bekijk hier een fragment uit het gesprek, over het overspel van Bobby Brown en het fysieke geweld:

3. De blinde euforie van acteur Tom Cruise

Ik ben verliefd!

Het is niet allemaal kommer en kwel op de sofa bij Oprah. Acteur Tom Cruise (dan 43) gedraagt zich in 2005 als een hyperactief ongeleid projectiel. "Wat scheelt er met jou?", wil Oprah weten. Een duidelijke voorzet voor de bekentenis die zal volgen. De Hollywoodster springt recht uit de zetel, gooit zich op zijn knieën en schreeuwt zijn liefde uit voor zijn nieuwe vriendin, Katie Holmes (dan 27). Onder zachte dwang van Oprah haalt Cruise haar uit de coulissen, hoewel Holmes het backstage eerst op een lopen zet voor de camera's. 

Het koppel trouwt in 2006 en krijgt een dochter, Suri. Maar hun geluk blijft niet duren: in 2012 volgt de scheiding, mede door Cruises betrokkenheid in de Scientologykerk, en de strikte regels die hij Holmes oplegt tijdens hun huwelijk.

Bekijk hier het begin van het gesprek tussen Winfrey en Cruise:

4. De coming-out van presentatrice Ellen Degeneres

Ik ben gay. En ik begrijp dat mensen dat niet begrijpen.

In 1997 tekent talkshowhost Ellen Degeneres voor een opvallende coming-out bij Oprah. Ze vertelt dat ze zich aangetrokken voelt tot vrouwen, en hoe haar familie op dat nieuws gereageerd heeft. Het interview doet eind jaren 90 veel stof opwaaien. Het is op dat moment helemaal niet gebruikelijk in de VS dat een celebrity zo openlijk uit de kast komt. Zeker vanuit conservatieve hoek krijgt Degeneres veel kritiek, terwijl de LGBTQ-gemeenschap haar enorm dankbaar is voor haar eerlijkheid. Exact 20 jaar later, in 2017, komt Degeneres nog eens terug op haar getuigenis in haar eigen talkshow

Bekijk hier een fragment uit het gesprek:

5. Sarah Ferguson ontbloot de kroon na haar scheiding

Leven als lid van de koninklijke familie is geen sprookje. En de Britse pers is bijzonder wreed.

Harry en Meghan zijn niet de eerste Britse royals die Oprah interviewt. In 1996, exact 25 jaar geleden, doet Sarah Ferguson een boekje open over het leven aan het hof. Ze is op dat moment net gescheiden van de Britse prins Andrew, met wie ze twee dochters heeft: Beatrice en Eugenie. Een scheiding in goede verstandhouding trouwens, want Sarah en Andrew hebben nog steeds contact.

Ferguson geeft veel kritiek op de Britse tabloids, en ontkent ferm dat het leven bij de koninklijke familie een sprookje zou zijn. Een mening die Harry en Meghan ongetwijfeld ook delen en zullen vertolken.

"Je wordt verliefd op een man, je trouwt ermee, maar dan is het geen sprookje, maar wel het echte dagelijkse leven. Of tenminste: wat het Britse hof denkt dat het dagelijkse leven inhoudt." Ze noemt haar voormalige schoonzus, wijlen prinses Diana met wie Sarah een goede verstandhouding had, trouwens "de perfecte prinses". 

Bekijk hier een fragment:

6. In het hol van de leeuw: Oprah interviewt Michael Jackson in "zijn" Neverland

Ik heb geen kindertijd gehad. Daarom laat ik me nu graag omringen door kinderen.

"An offer you can't refuse": dat moet Oprah gedacht hebben wanneer ze in 1993 door popster Michael Jackson wordt uitgenodigd op zijn ranch Neverland. Ze doen live een uitgebreid gesprek. Daarin gaat het onder meer over Jacksons jeugd als kindsterretje bij The Jackson 5, en zijn agressieve vader. 

Jackson en Winfrey trekken ook op verkenning in Neverland, met een golfkarretje. Winfrey vraagt hem of zijn engagement voor kinderen, die hij vaak uitnodigt, erop wijst dat hij een groot stuk van zijn jeugd heeft gemist, en of dit geen diepe sporen heeft nagelaten. Vragen die Jackson met de glimlach van tafel veegt, al geeft de popster toe dat hij bijzonder graag in het gezelschap van kinderen vertoeft. Niet veel later komen de eerste beschuldigingen van kindermisbruik. Zender HBO brengt in 2019 twee getuigenissen daarover in de veelbesproken docu "Leaving Neverland".

Bekijk hier het spraakmakende interview, met de vragen overJacksons verstandhouding met kinderen vanaf 33:00 (de beeld- en geluidskwaliteit zijn niet altijd optimaal):

7. De politieke ambities van Trump, bijna 30 jaar voor zijn verkiezingsoverwinning

Als ik meedoe aan de presidentsverkiezingen, dan zal ik ze winnen.

Lang voor ex-president Donald Trump zich kandidaat stelt voor het Oval Office bespreekt de zakenman zijn politieke ambities bij Oprah Winfrey. In 1988 klinkt dat nog een beetje dubbelzinnig. Of hij zich effectief kandidaat wil stellen, zegt hij dan niet met zo veel woorden, maar hij sluit het ook zeker niet uit. 

Op de vraag of hij het zou kunnen halen in eventuele presidentsverkiezingen antwoordt Trump vol zelfvertrouwen en volmondig "ja". "Ik denk dat mensen het beu zijn om het zo slecht te zien gaan in de Verenigde Staten", klinkt het dan al. Een boodschap die hij in zijn verkiezingscampagne in 2016 nog vaak zal herhalen.

Bekijk hier een fragment uit het gesprek (met de uitspraak "ik denk dat ik zou winnen" op 2:07):

Meest gelezen