paus Franciscus en grootayatollah Sistani
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Historisch: paus Franciscus bezoekt in Irak boegbeeld Sistani van de sjiitische moslims

Op de tweede dag van zijn opmerkelijke reis naar Irak heeft paus Franciscus een bezoek gebracht aan grootayatollah Al-Sistani, de meest invloedrijke geestelijke leider van de sjiieten. Hun boodschap: christenen en moslims kunnen vreedzaam samenleven. Het belang van die ontmoeting mag niet worden onderschat, zeker niet voor de veiligheid van de christelijke minderheid in Irak.

De ontmoeting vond zaterdagochtend plaats in Najaf, in het zuiden van Irak. Dat is niet alleen de woonplaats van Sistani, maar ook een heilige stad voor de sjiieten. In Najaf staat de Imam Alimoskee, het belangrijkste sjiitische heiligdom ter wereld, ook voor de sjiieten buiten Irak.

Paus Franciscus kwam vanmorgen vanuit Bagdad aan in een geblindeerd konvooi. In Najaf trok hij naar het eenvoudige huis waar grootayatollah Al-Sistani al jarenlang leeft. De paus werd er verwelkomd door Irakezen in traditionele klederdracht. Zelf hield Franciscus zijn gezicht bedekt bij de begroeting. Enkele witte duiven werden vrijgelaten, als symbool voor vrede. Het bezoek en de thema's waren op voorhand nauwkeurig voorbereid door het Vaticaan en de diensten van Al-Sistani. (lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

Christenen moeten zoals alle Irakezen in veiligheid en vrede kunnen leven, met respect voor hun rechten

Ayatollah Al-Sistani

Het gesprek duurde zo'n veertig minuten en verliep naar verluidt "zeer positief". Sistani zou de paus rechtstaand hebben opgewacht aan de deur van zijn vertrekken. Dat is een grote eer, normaal blijft de 90-jarige grootayatollah zitten wanneer hij bezoek ontvangt. De paus op zijn beurt deed zijn schoenen uit toen hij de kamer betrad.  Naast de twee religieuze leiders waren alleen hun vertalers bij het gesprek aanwezig. 

Volgens een persmededeling na afloop heeft Sistani gezegd dat de christenen in Irak in veiligheid en vrede moeten kunnen leven, en dat hun grondwettelijke rechten moeten gerespecteerd worden. Dat is belangrijk, omdat Sistani een erg gezaghebbende bron is voor de sjiieten, die dus ook invloed heeft op gewapende milities. 

Najaf, Imam Alimoskee
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Wijsheid moet het halen van oorlog 

grootayatollah Al-Sistani

Volgens Sistani kunnen religieuze leiders wereldwijd een rol spelen om een eind te maken aan tragedies en oorlog. Paus Franciscus heeft volgens het Vaticaan de grootayatollah bedankt, omdat hij de verdediging opneemt van de zwakste en meest vervolgde groep in de gewelddadige tijden die Irak doormaakt. Een verwijzing naar onder meer de honderdduizenden christenen in Irak, waarvan velen de voorbije decennia zijn gevlucht voor het geweld. De ontmoeting is zonder meer historisch. Het is de eerste keer in de geschiedenis dat een paus een zo hoge sjiitische leider ontmoet. (lees voort onder de foto) 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Haat, extremisme en geweld komen niet uit een religieus hart, het zijn verraders van de religie

Paus Franciscus in Ur

Paus spreekt zich uit tegen extremisme

Het bezoek aan Irak is de eerste reis voor de 84-jarige paus Franciscus, sinds het begin van de corona-uitbraak. De reis duurt vier dagen, er staan ook ontmoetingen op het programma met soennieten. In Irak leeft ook een belangrijke groep soennitische moslims, met name in de streek rond de hoofdstad Bagdad en een gebied ten noordwesten daarvan. Na afloop van zijn bezoek aan Najaf reisde paus Franciscus verder, naar Ur. Daar stond een interreligieuze  ontmoeting op het programma. De paus wees erop dat extremisme, haat en geweld niet van de godsdienst komen, maar net een verraad van de religie zijn.

Ur was historisch een belangrijke stad, volgens de Bijbel ook de geboorteplaats van aartsvader Abraham. Die is belangrijk in het geloof van zowel christenen, joden als moslims. Daarom is Ur (ook wel Oer) een symbolisch heel belangrijke plek van verzoening. 

De plechtigheid vond plaats in de schaduw van de terrasvormige piramide, de ziggurat van Ur. De paus sloot de dag af in de hoofdstad Bagdad. Daar heeft hij in de Sint-Jozefkerk een mis opgedragen. Door de corona-epidemie was er een beperkt aantal gelovigen aanwezig. De laatste jaren is het aantal christenen in Irak sterk teruggelopen, er zijn er naar schatting nog minder dan een half miljoen. Toen Saddam Hoessein aan de macht was waren het er bijna drie keer meer. Sinds 2004 zijn er veel aanslagen gepleegd op christelijke kerken. Hondderdduizenden Iraakse christenen hebben sindsdien het land verlaten. 

2010 AP

Meest gelezen