Videospeler inladen...

Robotjeep rijdt eerste meters op Mars: "Nog nooit zo gelukkig geweest om bandensporen te zien"

Op de planeet Mars heeft de robotjeep Perseverance een eerste ritje gemaakt. Met succes, zo meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA. Op de beelden zie je de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet. 

Het eerste ritje van donderdagnamiddag volgde na de landing van Perseverance twee weken geleden. NASA wilde testen of de zeswieler naar behoren functioneert.

Na vier meter gereden te hebben, draaide Perseverance naar links, om vervolgens zowat 2,5 meter achteruit te rijden. Daarbij nam Perseverance een foto waarop de bandafdruk op de korst van Mars te zien is. Alles samen legde de marsjeep, die zowat even groot is als een SUV, 6,5 meter af in 33 minuten. Het tuig kan tot 200 meter per marsdag afleggen.

"Dit is het begin van onze reis hier", zei Rich Rieber, de NASA-ingenieur die de route plande. "Het gaat zoals een Odyssee zijn, een reis met veel avonturen onderweg maar hopelijk zonder Cycloop (een woeste reus met maar één oog in de Griekse mythologie, red.). Ik denk dat dit nog veel verhalen gaat opleveren."

"Onze eerste rit verliep ongelooflijk goed. Je kan de bandensporen zien die we op Mars achterlieten. Ik denk niet dat ik ooit al zo gelukkig ben geweest ben om bandensporen te zien, en ik heb er al veel gezien", bekende ingenieur Anais Zarifian van het Jet Propulsion Laboratory (dat Perseverance bouwde) via de Twitter-account van Nasa. 

So far, so good dus voor de verkenner op zes wielen. Alles lijkt goed te werken, ook de 2 meter lange robotarm die zal gebruikt worden om Mars verder te onderzoeken. 

Perseverance moet ook nog de kleine helikopter 'Ingenuity' loslaten uit zijn buik. Goed nieuws in dit verband: Perseverance is geland vlak bij een potentiële landingsplaats voor een helikopter. Rieber had het over een interessant, vlak stukje oppervlak. Mogelijk kan Ingenuity in de late lente uitvliegen. 

Daarna zal Perseverance koers zetten naar een gebied op Mars waar vroeger een rivierdelta was. Ingenieurs zijn nog aan het nadenken over de route die hij daarvoor zal volgen: de makkelijkste, of een iets ingewikkelder route waar misschien wel meer te ontdekken is. 

Alles lijkt perfect te werken bij Perseverance

ABACA

Perseverance landde op 18 februari op Mars, na een vlucht van 203 dagen en 472 miljoen kilometer door de ruimte. Het voertuig landde in de Jezerokrater, een uitgedroogd meer. Daar zal de komende twee jaar op zoek worden gegaan naar sporen van vroeger microbiologisch leven.

Elders op Mars rijdt nog steeds voorganger Curiosity rond. Die landde in 2012 op de planeet.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen