ROBIN UTRECHT

Beroering over lichte straffen in verkrachtingszaak, strafpleiter: "Verkrachting is moord op wie je was"

Op sociale media is heel wat verontwaardiging ontstaan over het feit dat twee daders in een verkrachtingszaak in Gent niet de cel in hoeven, hoewel de rechter de feiten bewezen achtte. Schort er iets aan ons rechtssysteem? Strafpleiter Nina Van Eeckhaut: "Je moet elke zaak in haar eigen context bekijken. Tegelijk moet de rechter ook roeien met de riemen die hij heeft. Maar de strafvork voor verkrachting mag zeker hoger. Het is moord op degene die je was en nooit meer zal zijn. Daar moeten we bij stilstaan."

In juni 2018 werd een jonge vrouw door twee mannen verkracht in een toilet in de Overpoort in Gent. Hoewel de rechter vond dat de feiten bewezen waren, hoeven de daders de cel niet in: ze kregen respectievelijk 16 en 20 maanden met uitstel. Dat ze er zo licht van afkomen, veroorzaakte heel wat beroering op sociale media: veel mensen snappen er niets van. Op StuBru belden Eva en Max met strafpleiter Nina Van Eeckhaut over de zaak.  

Ik begrijp de verontwaardiging

"Ik begrijp de verontwaardiging zeker", vertelt Van Eeckhaut. "De straffen voor verkrachting in ons land zijn hoe dan ook te laag, en dit niet enkel in concreto, in wat een rechter oplegt, maar vooral ook in abstracto, in wat de wetgever voorziet als strafmaat. Voor een verkrachting van een meerderjarige zonder verzwarende omstandigheden is vijf jaar gevangenisstraf het maximum. Dat is hetzelfde als voor een eenvoudige diefstal. Dat doet op zich al de wenkbrauwen fronsen." 

Toch wil Van Eeckhaut één en ander in de juiste context plaatsen: "Je moet altijd opletten met volkswoede (...) De grootste roepers zijn meestal de mensen die niet gehinderd zijn door een grote kennis van het dossier. Ik weet welke rechtbank het is. Ik weet dat de rechter in eer en geweten heeft beslist binnen de strafvork die de wetgever voorziet. Een rechter moet ook roeien met de riemen die de wetgever hem geeft." 

Beluister hier het volledige gesprek met strafpleiter Nina Van Eeckhaut en lees door onder de audio: 

Wat heeft hier een rol gespeeld?

Een rechter moet kunnen individualiseren, want elke zaak en elke persoon is nu eenmaal anders, benadrukt Van Eeckhaut: "Anders moeten we daar een robot zetten waar er gewoon een tarief uitrolt. Een vast tarief, dat wil niemand. Ik neem aan dat in deze zaak de feiten anders zijn dan wat de mensen voor ogen hebben bij een verkrachting. Zo waren de partijen bevriend - waarmee ik niet gezegd wil hebben dat je de grenzen van een vriendin mag overschrijden, helemaal niet zelfs." 

Ook het strafverleden van de daders kan een rol hebben gespeeld in de uitspraak: beide mannen hadden wellicht een blanco strafblad. "Dat zijn elementen die een rol moeten kunnen spelen bij een strafmaat, maar die nooit een impact mogen hebben op de schuldvraag zelf. Want dit wil ik benadrukken: ze zijn schuldig bevonden, ze zijn veroordeeld, ze zullen een strafblad hebben. Ze dragen het stigma van verkrachter. Als ze drie jaar effectief hadden gekregen, dan zouden ze misschien ook geen dag in de gevangenis hebben doorgebracht."

Je moet elke zaak afzonderlijk bekijken, anders kunnen we beter een robot zetten in de rechtbank

Naar hogere maximumstraffen: "En dat moet ook"

De verontwaardiging bij veel mensen ging ook over het feit dat de maximumstraf voor verkrachting op maar vijf jaar staat. Maar dat zou kunnen veranderen, zegt Van Eeckhaut: "In het nieuwe ontwerp van strafwetboek zou men met schalen gaan werken, en het is de bedoeling om verkrachting dan zwaarder te bestraffen, en dat moet ook."

"Dit hoort bij de levensdelicten: het is een moord op de degene die je was en die je nooit meer zal zijn. Of nooit meer zal worden, als het gaat over minderjarigen. Daar moeten we bij stilstaan, en er mag een duidelijk signaal komen van de wetgever. Maar ook dan moet de rechter elk geval afzonderlijk kunnen bekijken, en in een concrete zaak moet hij nog altijd kunnen zeggen 'jij moet niet naar de gevangenis.'" 

Verkrachting is een moord op degene die je was en nooit meer zal zijn

Meest gelezen