Oprah praat straks met Harry en Meghan: frustraties over Britse kroon open en bloot, maar waarom nu? En waarom Oprah?

Komende nacht zitten niet alleen de Britse en Amerikaanse pers voor de buis gekluisterd, maar ook The Royal Family. Het interview van prins Harry en echtgenote Meghan Markle bij talkshowlegende Oprah Winfrey wordt nu al spraakmakend genoemd. En de strategisch vooraf geloste videoclips laten niets aan de verbeelding over: Meghan kan naar eigen zeggen eindelijk "vrijuit" praten want "er is toch al zoveel verloren". De frustratie open en bloot naar de Britse kroon geventileerd, mét een Hollywoodsausje erover. Waarom komt het koppel nu met zijn verhaal naar buiten, en juist bij Oprah? En wat kunnen de gevolgen zijn?

Wanneer fictie de realiteit overtreft. De Netflix-reeks "The crown" 2.0. Dat vat de ontwikkelingen sinds Harry een relatie begon met gewezen "Suits"-actrice Meghan Markle zowat samen. Nu, bij het Britse koningshuis zijn ze op vlak van interviews veel gewoon: denk maar aan het omstreden gesprek van prins Andrew over het Epstein-seksschandaal bij BBC-journaliste Emily Maitlis en prinses Diana's emotionele betoog over haar huwelijk-met-drie bij BBC-journalist Martin Bashir.

Deze keer komt er geen openbare omroep BBC aan te pas. De regie ligt komende nacht volledig in handen van de Amerikaanse commerciële zender CBS. Met als kers op de taart de Amerikaanse talkshowpresentatrice - of legende, zo je wil - Oprah Winfrey, die beroemdheden wel vaker tot bekentenissen laat overgaan. Die keuzes en de timing van het interview lijken verrassend, maar zijn het niet. Ze zijn louter strategisch en zakelijk. We zetten het voor u even op een rij.  

© Capture TV CBS via Bestimage

Wat is al "verklapt" van het interview?

In de loop van de week zijn al meerdere videoclips vrijgegeven, als opwarmertje. Al dan niet georkestreerd, want Meghan kwam deze week (toevallig?) in een slecht daglicht door paleismedewerkers of "hovelingen" die in de krant The Times vertellen over het pestgedrag van de hertogin van Sussex. Meghan zou twee assistenten de deur uit hebben gewerkt en het leven van een derde medewerker zuur hebben gemaakt. Harry zou daarop bij een medewerker, die zich eerst bij de personeelsafdeling over verdere stappen had bevraagd, gesmeekt hebben geen klacht in te dienen.

Gaat het om echt bewust pestgedrag van Meghan of om de perceptie van het paleispersoneel? Is Meghan bijvoorbeeld perfectionistisch en daardoor een veeleisende bazin? Buckingham Palace maakte meteen bekend "erg bezorgd" te zijn en als werkgever een onderzoek in te stellen.  

In de fragmenten die CBS lost, gaan Harry en Meghan voor de rechtstreekse aanval en zetten ze zich op ramkoers met de rest van de (koninklijke) familie.

Wij hebben tenminste elkaar nog, mijn moeder was alleen
prins Harry

"Mijn grootste vrees was dat de geschiedenis zich zou herhalen", klinkt het bij Harry in het interview bij Oprah. Hij verwijst naar Diana, die verongelukte terwijl ze nagezeten werd door paparazzi. Harry benadrukt dat zijn moeder tegenover de sensatiepers moederziel alleen stond. "Wij hebben tenminste elkaar nog, zij was alleen", herhaalt Harry. Een indirect verwijt naar zijn vader prins Charles en zijn grootmoeder de Queen, dat ze niets ondernamen om Diana te beschermen en/of te begeleiden in een leven in de schijnwerpers. Meghan bijt zich in een fragment ook op de lippen als Oprah vraagt:  "Zweeg je of werd je het zwijgen opgelegd?" 

Bekijk het hier:

Het is bevrijdend je eigen keuzes te kunnen maken
Meghan Markle

Het meest vernietigende fragment naar de Britse monarchie toe werd vrijdag als laatste vrijgegeven. Daarin zegt Meghan zich "bevrijd" te voelen. Ze bevestigt dat ze in 2018 door Oprah werd gebeld voor een interview, in aanloop naar haar sprookjeshuwelijk. Oprah kreeg een geforceerde njet onder het mom "het is het moment niet". Meghan mocht niet van het paleis. "Die keuze was niet aan mij", legt Meghan uit.

Bekijk het hier:

In "De zevende dag" gaven koningshuiskenner Jo De Poorter en correspondente Lia Van Bekhoven hun analyse over het interview. Bekijk het hier. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Waarom willen Harry en Meghan per se nu hun verhaal kwijt?

Het is een vraag die Oprah zelf stelt. Waarom wil het koppel nu wel plots een ruim 90 minuten durend interview geven? "Ik heb nu veel meer ervaring en ik heb de mogelijkheid om mijn eigen keuzes te maken", reageert Meghan na enkele weloverwogen stiltes. 

Wat wellicht meer meespeelt, is dat Harry en Meghan vorige maand besloten definitief afstand te doen van de koninklijke familie als werkende royals die de Britse kroon vertegenwoordigen op officiële activiteiten. Ze leverden daarom hun eretitels in. Het koppel kreeg van de Queen nochtans een jaar de tijd om zich "hun stap terug" te bedenken. Niets houdt hen nu tegen om in één ruk commercieel te gaan, plannen die ze al langer hadden door een lucratief contract te tekenen voor producties bij streamingdienst Netflix en voor podcasts met Spotify. Ze wilden financieel onafhankelijk worden. 

BEKIJK hier daarover het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Het definitief doorbreken van de zakelijke band met The Firm, de "firma" zoals de werkende leden van de Britse koninklijke familie omschreven wordt, is ook makkelijker door de fysieke afstand. Er zit letterlijk een oceaan tussen The Royal Family en de hertog en hertogin van Sussex. Na enkele verhuizingen zijn Harry en Meghan in Montecito (in de VS, in Californië) beland waar ook het interview in hun riante tuin plaatsvond.

Oprah moest zich trouwens niet bepaald ver verplaatsen, want ze is met haar megaranch Promised Land een buurvrouw, net als acteur Orlando Bloom en zangeres Katy Perry. Harry en Meghan wonen in een omheind landgoed in de "betere" buurt, bekend voor haar privacy en strikte veiligheid, waar netwerken met de fine fleur van Hollywood tot de mogelijkheden behoort. 

Montecito: een kleine gemeenschap met veel afgelegen, omheinde domeinen. De thuis van de sterren en de superrijken.
AFP or licensors

Waarom bij Oprah op de praatstoel?

Naast een dijk van een naam mag de 67-jarige Oprah Winfrey zich een vriendin van Harry en Meghan noemen, hoewel die vriendschap niet gek lang bestaat. Oprah en Meghan kennen elkaar sinds maart 2018. Oprah verbleef in Londen en had een uitnodiging op zak voor Kensington Palace.

Een luttele twee maanden later was ze een van de bekende gasten op Harry's en Meghans huwelijk (zie foto). Daarna volgden links en rechts enkele complimentjes op Instagram die Oprahs 19,3 miljoen volgers konden zien, met felicitaties voor de geboorte van Archie of het bedankje voor een mand vol lekkers die ze onlangs van Meghan kreeg.

WPA Rota

Oprah is het ideale platform voor Meghan, en Meghan is een geweldige vangst voor Oprah

Jonny Dymond, royaltyjournalist bij BBC

Misschien komen de dames inderdaad van dag één uitstekend overeen. Ze hebben alleszins gemeenschappelijke punten. Beiden zijn vrouwen die het gemaakt hebben in de VS, weten wat het is om met een kleurtje in een racistische samenleving te bewegen, ze bespelen de media als geen ander met hun charisma en hebben een sterk zakelijk instinct. Vergeet niet dat Meghan voor ze met Harry startte, een eigen succesvolle lifestyle-website had en met sponsordeals naar schatting jaarlijks 80.000 dollar verdiende. "Oprah is het ideale platform voor Meghan, en Meghan is een geweldige vangst voor Oprah", vindt Jonny Dymond, royaltyjournalist bij BBC.  

En ja, miljoenen kijkers zullen het interview graag volgen. Meghan staat helemaal centraal, Harry komt er pas later in de uitzending bij zitten. Die miljoenen kijkers én miljoenen dollars zijn de reden waarom de uitzending moeilijk te verschuiven bleek toen het nieuws binnenkwam dat prins Philip (99), de grootvader van Harry, in het ziekenhuis ligt. 

CBS heeft de reclametijd onder adverteerders al even verdeeld. Naar verluidt kost een reclamespotje een slordige 270.000 euro per 30 seconden. De Amerikaanse televisiezender zelf betaalt tussen de 5,8 miljoen en 7,5 miljoen euro voor de rechten van het interview, weet The Wall Street Journal.

De CBS-documentaire "Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry" wordt morgen ook op Eén uitgezonden, om 21.20 uur. 

Door welke bril bekijken de Amerikanen dit?

In het verleden draaiden koninklijke interviews meestal uit op horror-crashes. Vaak verkeerd of naïef ingeschat door diegene die het interview gaf. Zal dat deze keer ook het geval zijn? In Europa en vooral het Verenigd Koninkrijk zijn Harry en Meghan al dagenlang voorpaginanieuws. Niet alleen de roddelpers heeft zich gesmeten, ook de serieuzere media volgen het met argusogen. En ze hebben er geen goed oog in.

Harry en Meghan zetten hun persoonlijke relatie met de rest van de familie op scherp. De Queen stuurde achterkleinzoon Archie nog op vraag van Meghan een wafelijzer op met kerst. Of ze haar dit jaar opnieuw een cadeautip mag suggereren, is zeer de vraag. Het is koud buiten het hof, waarschijnlijk wordt het voortaan ijzig koud.  

In de VS echter wint het koppel aan populariteit. Harry kwam na zijn busritje met James Corden eruit als de guy next door, de prins die "zomaar" aanbelde en netjes vroeg om het toilet te gebruiken omdat hij hoogdringend moest. Of de trouwe soldaat die Corden aanmoedigde op het militaire hindernissenparcours die de makers in de uitzending hadden gemoffeld.

Amerikaanse media merken fijntjes op dat er een onderzoek loopt naar het mogelijke pestgedrag van Meghan, terwijl Buckingham Palace nooit een onderzoek instelde naar prins Andrew die beschuldigd wordt van seksueel wangedrag met een minderjarige meisje. Met name de Amerikaanse Virginia Giuffre.

Bekijk hier hoe een Amerikaans vrouwelijk panel - met actrice Whoopi Goldberg - denkt over de zaak: 

Intussen hebben vrienden en ex-collega's van Meghan zich op sociale media als een blok achter haar geschaard, met vrijwel allemaal dezelfde boodschap: "Ze is een warme, liefdevolle en empathische vrouw."  Het meest furieuze Twitterdraadje kwam van de Canadees Patrick J Adams, haar tegenspeler en partner uit de advocatenserie "Suits". 

"Het is obsceen dat de koninklijke familie de beschuldigingen van pestgedrag versterkt tegen een vrouw die eigenlijk gedwongen werd uit het Verenigd Koninkrijk te vluchten om haar gezin en mentale gezondheid te beschermen. (...) Dit is alweer een verbluffend voorbeeld van de schaamteloosheid van een instituut dat is achterhaald. Het bankroet van het fatsoen", luidt zijn snoeiharde oordeel over de Britse monarchie. 

Meest gelezen