Wat met de avondklok? Van "zeker tot opening horeca in mei" tot "meteen afschaffen": politieke meningen verdeeld

Wat zijn nu de plannen met de avondklok? Vicepremiers Vincent Van Quickenborne (Open VLD) en Frank Vandenbroucke (SP.A) lieten vrijdag na het Overlegcomité verstaan dat die maatregel nog een hele tijd zal blijven, ook als de cafés en restaurants weer openen in mei. Maar daar is duidelijk niet iedereen binnen de regering - en zeker niet binnen het Overlegcomité - het mee eens. Een overzicht. 

"Ook als de horeca heropent zal een avondklok nog nodig zijn." Dat zei minister van Justitie en vicepremier Vincent Van Quickenborne (Open VLD) afgelopen vrijdag in "Het Journaal", vlak na de persconferentie van het Overlegcomité. Hij insinueerde daarmee dat de avondklok - een maatregel waar behoorlijk wat kritiek op komt - nog tot ver na mei zal worden aangehouden. "Als de horeca heropent, zal dat met een sluitingsuur zijn. We willen vermijden dat het feest zich verlegt van het café naar huis."

Ook als de horeca heropent zal een avondklok nog nodig zijn

Minister Vincent Van Quickenborne

Bekijk hier het fragment uit het interview met Van Quickenborne van vrijdag. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Even later nuanceerde hij zijn woorden wel via Twitter. "We gaan de avondklok geen minuut langer aanhouden dan nodig", zo klonk het. Maar ondertussen had ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) al geopperd dat de avondklok best tot na het heropenen van de horeca zou blijven behouden. "We gaan de horeca voorzichtig moeten openen", zei hij in "Het Journaal". "En dan is het misschien niet slecht om een avondklok te hebben."

Maar daar lijkt niet iedereen het mee eens te zijn. Niet binnen de federale regering, maar ook niet binnen het Overlegcomité. Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) zei in "De zevende dag" "altijd al een koele minnaar van deze maatregel" te zijn geweest. 

De dag dat er wordt gepraat over het afschaffen van de avondklok, sta ik aan die zijde

Minister-president Jan Jambon

"Dit is een ernstige inbreuk op onze vrijheid", zei Jambon. "Er heeft vaak op tafel gelegen om de avondklok te vervroegen, net zoals in Wallonië en Brussel." Daar ging de avondklok lange tijd in om 22 uur in plaats van middernacht en liep ze pas af om 6 uur in plaats van 5. Momenteel is dat enkel nog in Brussel het geval. "De dag dat er wordt gepraat over het afschaffen ervan, sta ik aan die zijde."

Bekijk hier het fragment uit het interview met Jambon. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Georges-Louis Bouchez, voorzitter van regeringspartij MR, schuift zelfs al een moment naar voren. Voor hem moet de maatregel "in de loop van april" verdwijnen, zo zei hij in "De zevende dag". Lees: van een avondklok wanneer de horeca heropent kan geen sprake zijn. "Je kan sluitingsuren opleggen, maar vanaf mei moeten we weer echte vrijheid krijgen. Symbolisch is dit belangrijk."

De avondklok moet in de loop van april verdwijnen

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez

Bekijk hier het fragment uit het interview met Bouchez. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil dat de avondklok wordt geëvalueerd op het volgende Overlegcomité op 26 maart. "We moeten wetenschappelijk kijken of ze nog zinvol is, nog proportioneel en efficiënt", zegt hij bij "VTM Nieuws". "Als liberaal wil ik daar zo snel mogelijk vanaf, maar ik wil ook dat de horeca en de evenementensector kunnen opstarten. Je kan niet alles meteen overboord gooien, anders kan je na enkele weken weer dingen beginnen te sluiten."

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) begrijpt de kritiek op de avondklok, maar verdedigt ook de maatregel. "Door de avondklok zijn er minder contacten, waardoor er minder besmettingen en dus ook minder ziekenhuisopnames zijn", zegt ze. "Maar ik ben de eerste die de maatregel in vraag zal stellen. Momenteel moeten we nog bijzonder voorzichtig zijn, maar elk Overlegcomité moeten we bekijken of ze nog nodig is."

Momenteel moeten we nog bijzonder voorzichtig zijn, maar elk Overlegcomité moeten we bekijken of de avondklok nog nodig is

Minister Annelies Verlinden

"Dit is wellicht de meest verregaande maatregel die ik zal moeten nemen in mijn politieke carrière", zegt Verlinden. "Niemand vindt dit leuk, maar we moeten denken aan de openbare gezondheid en veiligheid. Ook onze buurlanden hebben zo'n maatregel en daar gaat de avondklok nog veel vroeger in."

Maar zal ze ook nog aangehouden worden tot mei? "Het lijkt me verregaand om nu al te zeggen dat we die maatregel nog weken gaan houden zonder die eerst nog eens te evalueren."

Bekijk hier het fragment uit het interview met Verlinden. De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Ondertussen dient N-VA - federaal in de oppositie - een wetsvoorstel in om de avondklok stop te zetten. "Als er goede argumenten zijn om die avondklok te verlengen, dan willen we dat het parlement daarvan in kennis gesteld wordt", zegt N-VA-fractievoorzitter in de Kamer Peter De Roover. "We merken echter dat zo’n cruciale gegevens niet aan de volksvertegenwoordiging worden meegedeeld. Door het neerleggen van ons wetsvoorstel dwingen we de regering om haar beleid daaromtrent te verantwoorden en alle Kamerleden om hierin kleur te bekennen.”

Meest gelezen