Feministes op Internationale Vrouwendag: moeder wilde kunnen studeren, dochter ijvert voor sociale gelijkheid 

Vandaag is het Internationale Vrouwendag, een belangrijke dag voor Mariet Ghaye en haar dochter Ianthe. Mariet staat al tientallen jaren op de bres voor gelijke kansen voor vrouwen. Haar dochter Ianthe is al even strijdvaardig en ijvert vooral voor sociale gelijkheid. 

"De kiem voor het feminisme kwam er in het middelbaar", vertelt de 57-jarige Mariet Ghaye. "Toen er sprake was van hogere studies, bleek dat mijn ouders dat voor mij en mijn zus niet zo belangrijk vonden. Mijn broers moesten gaan studeren omdat zij kostwinner zouden zijn. Voor mij en mijn zus was dat niet zo belangrijk, vonden mijn ouders. Wij zouden trouwen en dan zou er iemand voor ons zorgen. En dat heb ik van meet af aan onrechtvaardig gevonden."

Ik was de enige van mijn klas in het middelbaar die hogere studies ging doen

Mariet Ghaye

"Ik moest geen loodzware strijd leveren tegen mijn ouders om toch te mogen studeren", gaat Mariet Ghaye verder. "Ik moest vooral mezelf motiveren. Want als ik in het eerste jaar niet geslaagd was, zouden mijn ouders mij nooit hebben aangespoord om opnieuw te proberen. Het moest voor hen niet per se terwijl ik het zelf wel heel belangrijk vond een diploma te halen om achteraf zelfstandig in het leven te kunnen staan."

Mama heeft mij haar ideeën zeker doorgegeven maar ze heeft me vooral geleerd  mijn eigen keuzes te maken in het leven

Ianthe Ghaye

"Ik denk niet dat je feministe bent maar wel iedere dag feministe aan het worden bent", zegt Ianthe Ghaye, de dochter van Mariet. "Mama heeft haar best gedaan om ons te leren kritisch te zijn en eigen keuzes te maken in het leven. Maar er is nog veel werk aan de winkel voor feministen. Voor mij betekent feminisme gelijkheid voor mannen en vrouwen maar dan voor iedereen, ongeacht ras, klasse, religie, gender, identiteit of leeftijd."

Het beeld van vrouwen in de reclame is in de loop van de afgelopen 30 jaar bijna niets veranderd

Mariet Ghaye

"Nu mijn dochters allebei volwassen zijn, ben ik de laatste jaren weer meer met de vrouwenstrijd bezig", zegt Mariet Ghaye. "En als ik dan met mijn meisjes naar congressen ga bijvoorbeeld, dan treft het me dat veel de afgelopen 30 jaar onveranderd is gebleven. Denk maar aan het beeld van de vrouw in de reclame. Hebben we de afgelopen jaren dan niets bereikt?, vraag ik me dan af. Natuurlijk wel maar desondanks is er toch nog een lange weg af te leggen."

Boeken die mama veertig jaar geleden las, lees ik nu opnieuw en dat geeft me een warm gevoel

Ianthe Ghaye

"We hebben thuis met mama altijd over alles kunnen praten", vertelt Ianthe Ghaye. "En er waren ook altijd veel boeken. Als ik nu met mama praat, zegt ze vaak dat ze daar nog een boek over heeft. Ik lees dus nu de boeken die mama dertig jaar geleden las, toen ze zo oud was als ik nu. En dat is mooi, dat we dat delen. Dat geeft me een warm gevoel. Dat dat boek, dat mijn mama vroeger heeft vastgehad, nu met ons is meegereisd naar deze tijd. En dat zet mij aan om na te denken over hoe de vrouwenstrijd was voor haar en welke strijd ik nu, in mijn tijd, kan leveren."

Meest gelezen