Liveblog - Uitvaartsector niet tevreden: "50 mensen én maximaal 1 persoon per 10 m²? Onmogelijk!"

De uitvaartsector is niet tevreden met de versoepeling die het Overlegcomité vrijdag voorstelde. Vanaf morgen mogen 50 mensen aanwezig zijn bij een uitvaart, maar er mag maximaal één persoon per tien vierkante meter staan. "Onmogelijk", klinkt het. Volgens de recentste coronacijfers worden er dagelijks gemiddeld 147 mensen met corona opgenomen in de Belgische ziekenhuizen. Volg alles in onze liveblog. 

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Uitvaartsector niet tevreden met versoepeling: "50 mensen én maximaal 1 persoon per 10 m2? Onmogelijk!"

De uitvaartsector is dan toch niet tevreden met de versoepeling die het Overlegcomité vrijdag voorstelde voor begrafenissen. In plaats van vijftien mogen vanaf morgen vijftig mensen aanwezig zijn bij een uitvaart. In het ministerieel besluit staat echter ook dat er per tien vierkante meter slechts één persoon mag staan. Dat stond vrijdag ook al in het persbericht, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) zei het niet op de persconferentie. 

"Dit is onmogelijk", zegt Johan Dexters van sectorfederatie Funebra. "Als we ons daar aan moeten houden, kunnen we in de meeste uitvaartcentra zelfs geen vijftien mensen een plaats geven. In een zaal van honderd vierkante meter kan je dan maar tien personen zetten."

Lees het volledige artikel hier: 

Ministerieel besluit verduidelijkt: Eén persoon mag huis betreden en wordt niet beschouwd als nauw contact

Je mag voortaan door het huis van iemand gaan om in de tuin - op afstand - af te spreken. Dat staat nu ook duidelijk in het ministerieel besluit over de maatregelen dat vandaag is gepubliceerd. "Eén persoon mag tegelijk het huis of een toeristische logies occasioneel en kortstondig betreden. Deze persoon wordt niet beschouwd als een duurzaam onderhouden nauw contact", zo staat er. 

Gisteren had minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) al laten verstaan dat mensen wel even langs het huis mochten wandelen om naar de tuin te gaan en dat ze ook wel even naar toilet mochten. Tot nog toe mocht dat niet. 

De dagelijkse coronacijfers: bevestigde besmettingen en opnames stabiliseren

  • Van 28 februari tot 6 maart werden elke dag gemiddeld 147 patiënten in het ziekenhuis opgenomen. Dat is een stijging met 2 procent in vergelijking met de week voordien. Van 21 tot 27 februari waren er gemiddeld 144 ziekenhuisopnames per dag. De stijging van de ziekenhuisopnames remt af. Gisteren was er op weekbasis sprake van een stijging van 8 procent, eergisteren was dat nog 23 procent en dagen daarvoor respectievelijk van 20, 21, 20 en 25 procent.
  • Gisteren, zaterdag 6 maart, meldden de ziekenhuizen 141 opnames bij het gezondheidsinstituut Sciensano. Het aantal mensen dat in het ziekenhuis opgenomen wordt, blijft dus hoog. Gelukkig konden ook veel patiënten het ziekenhuis verlaten, namelijk 173.
  • In totaal liggen nu 1.879 coronapatiënten (-35) in het ziekenhuis. 416 onder hen liggen op intensieve zorg (-17), 230 patiënten hebben beademing nodig. Het aantal patiënten op intensieve zorg blijft hoog. Ter vergelijking: twee weken geleden lagen "slechts" 315 patiënten op intensieve zorg.
  • In de week van 25 februari tot en met 3 maart overleden elke dag gemiddeld 27 mensen aan de gevolgen van het coronavirus. Dat cijfer is met 6,8 procent gestegen in vergelijking met de week ervoor. Tussen 18 en 24 februari overleden elke dag gemiddeld 25 covidpatiënten.
  • Tussen 25 februari en 3 maart werden per dag gemiddeld 2.345 nieuwe besmettingen bevestigd. Dat is 3 procent minder dan de week ervoor. Dat is de tweede dag op rij een hele lichte daling. De prille tekenen van een stagnatie (of op hetzelfde niveau blijven hangen) bij het aantal besmettingen. Eerder deze week viel er een stijging te noteren met respectievelijk 2, 8, 9 en 12 procent. Vorige week was dat nog een fikse 25 procent.
  • Tussen 25 februari en 3 maart werden dagelijks gemiddeld 42.000 tests afgenomen. Dat is 6 procent meer dan de week ervoor (toen het krokusvakantie was). De positiviteitsratio (het aantal positieve testen op het aantal totale testen) bedraagt 6,3 procent. En daalt met 0,5 procent. 6,3 betekent dat iets meer dan 6 op de 100 van de afgenomen testen positief was.
  • Eergisteren, op vrijdag 5 maart (de laatste dag waarvoor er cijfers zijn), hadden in totaal 604.595 Belgen hun eerste vaccinatie gekregen. 338.557 inwoners kregen hun tweede dosis al.

Je kan de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdensziekenhuisopnames en tests terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano.

Cijfers over het aantal geleverde vaccins en het aantal toegediende vaccins vindt u bij het FAGG (Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten) en bij Sciensano. Dat zijn federale cijfers, de Vlaamse vaccinatieteller toont hoeveel mensen in Vlaanderen gevaccineerd zijn.  

Wat is de positiviteitsratio en hoe moeten we die interpreteren? Dat kunt u hier lezen.

Online restaurantboekingen stromen vlot binnen

Sinds het Overlegcomité afgelopen vrijdag de datum van 1 mei op tafel legde voor de mogelijke heropening van de horeca, komen de boekingen voor restaurantbezoek op gang. Bij Tablebooker stond de teller van onlineboekingen in Vlaanderen zondagnamiddag op 20.000 klanten. Horeca Vlaanderen heeft geen cijfers. "Vanuit onze vijftig regio-afdelingen komt wel duidelijk het signaal dat de doelstelling van 1 mei goed wordt ontvangen", zegt Mathias De Caluwé, afgevaardigd bestuurder van Horeca Vlaanderen.

Vrij snel na de aankondiging op het Overlegcomité zijn de onlineboekingen op gang beginnen te komen. Zondag rond 15 uur stond de teller bij Tablebooker op 20.000 in Vlaanderen. "Vooral voor de eerste week na de mogelijke heropstart", zegt Paul Slootmans, CEO van Tablebooker. Dat reserveringsplatform werkt voor 2.500 aangesloten restaurants. "Die staan overigens nog niet allemaal open." In september 2020, de laatste 'normale' maand voor de lockdown in voege trad, registreerde Tablebooker 1,7 miljoen verwerkte couverts.

Sekswerkers protesteren in Brussel: "Geef ons perspectief"

Aan het Noordstation in Brussel protesteren deze namiddag sekswerkers en organisaties die opkomen voor hun belangen. Ze vragen meer duidelijkheid, over hun statuut en over hun toekomst. Het is nog altijd niet duidelijk wanneer ze hun werk mogen hervatten, terwijl ze niet zomaar een beroep kunnen doen op steunmaatregelen. In "De Zevende Dag" getuigde een sekswerker anoniem over die onzekerheid, en de gevolgen daarvan.

Lees meer in dit bericht:

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Reissector vraagt regering dringend om nieuw perspectief

“Ik zit 30 jaar in de reissector en ik denk niet dat we ooit al zo gefrustreerd, moedeloos, maar vooral verslagen geweest zijn.” Dat zegt Christel Somers van touroperator Montana. Somers is ook een van de drijvende krachten achter de belangenorganisatie voor de reissector in coronatijden, SOS Travel. Ze reageerde in “De zevende dag” op het feit dat de reissector nog geen nieuw perspectief kreeg tijdens het voorbije Overlegcomité. “We hebben vrijdag het comité gevolgd maar niks gehoord. We worden niet eens vernoemd.”

Tot nader order blijven niet)essentiêle reizen dus verboden tot na de paasvakantie (18 april). Maar zelfs als op 26 maart tijdens een nieuw Overlegcomité zou worden beslist om die datum naar voren te schuiven, is de paasvakantie eigenlijk al grotendeels verloren, zegt Piet Demeyere van TUI. 

Lees het volledige artikel hier: 

Horeca-uitbaters mogen overdekte terrassen laten staan

Café- en restaurantuitbaters mogen nog tot 31 maart volgend jaar een overdekt terras plaatsen zonder daarvoor een omgevingsvergunning te moeten aanvragen. Dat heeft de Vlaamse regering vrijdag beslist, laat minister van Omgeving Zuhal Demir weten.

Momenteel geldt er slechts een vrijstelling gedurende maximaal vier maanden per jaar. Veel uitbaters hebben vorig jaar na de lockdown echter een constructie geplaatst. Het risico bestond dat die allemaal zouden moeten worden afgebroken op het moment dat de horeca opnieuw gedeeltelijk mag heropenen. Daarom wordt er uitstel verleend tot maart volgend jaar. Het kan gaan om constructies op eigen gronden, op ander privédomein of op openbaar domein, zolang de grondeigenaar akkoord is.

"Eens de horeca opnieuw de deuren mag openen, moeten we er alles aan doen om hen meer ademruimte en minder administratieve rompslomp te geven", aldus Demir.

N-VA dient wetsvoorstel in om avondklok af te schaffen: "Tijd om kleur te bekennen"

De N-VA - federaal in de oppositie - dient een wetsvoorstel in om de maatregel van de avondklok stop te zetten. “Als er goede argumenten zijn om die avondklok te verlengen, dan willen we dat het parlement daarvan in kennis gesteld wordt. We merken echter dat zo’n cruciale gegevens niet aan de volksvertegenwoordiging worden meegedeeld”, zegt N-VA-fractievoorzitter Peter De Roover. “Door het neerleggen van ons wetsvoorstel dwingen we de regering om haar beleid daaromtrent te verantwoorden en alle Kamerleden om hierin kleur te bekennen.”

De meningen over de avondklok zijn verdeeld, ook binnen de regering. Ontdek er hier alles over:

Proefconcert met 1.300 mensen in Ziggo Dome in Amsterdam: "Nog nooit zo gelukkig geweest in één jaar"

In de Ziggo Dome, de bekende concertzaal in de Nederlandse hoofdstad Amsterdam, is gisteren een proefconcert georganiseerd. 1.300 mensen, allemaal coronavrij, werden in bubbels van 250 gezet. 

Bekijk hier het verslag:

Videospeler inladen...

Triest einde aan wat meer dan waarschijnlijk het laatste EK indoor was van Eline Berings

Eline Berings had normaal gezien vandaag de halve finales moeten lopen van de 60 meter horden op het EK indoor. Maar een positieve coronatest gisteren zet het licht op rood voor Berings. "Ik denk niet dat ik moet vertellen hoe kapot ik hiervan ben."

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Wat met nieuwe bewoners en medewerkers in woonzorgcentra en vaccins?

Margot Cloet, gedelegeerd bestuurder van een van de grootste koepels van woonzorgcentra en ziekenhuizen (Zorgnet-Icuro), vertelt dat er een oplossing wordt gezocht voor nieuw personeel en nieuwe bewoners om die prioritair te laten vaccineren.

"We moeten die mensen alle kansen bieden. Voor de bewoners denken we aan mobiele ploegen samengesteld in de vaccinatiecentra, medewerkers zullen wellicht uitgenodigd worden als de bevolking wordt uitgenodigd (omdat ze nog niet geregistreerd staan). Later kan dat dan via de arbeidsgeneeskundige diensten", aldus Cloet.

Videospeler inladen...

Minister Verlinden: "Hospitalisaties zitten op een hoog niveau dat maakt de avondklok verantwoord"

De discussie van de avondklok leeft nog altijd in ons land. Na het Overlegcomité van vrijdag werd gezegd dat die voorlopig behouden blijft. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez wil die klok liever eind deze maand afgeschaft zien.

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) probeert het standpunt van de regering te verduidelijken in "De zevende dag": "Ik wil nuanceren dat het enkel de ordehandhaving door de politie zou vergemakkelijken. De ervaring is - en uit onderzoek blijkt - dat een avondklok contacten beperkt. Minder contacten betekent minder besmettingen en vooral minder zieknhuisopnames."

Is bewegingsvrijheid dan geen grondrecht? "Ik ben de eerste om de motivatie van het behoud van de avondklok te bevragen", stelt de minister. "We moeten het evalueren. De coronacijfers zijn wat ze zijn. Vandaag gaan ze niet spectaculair omhoog, zoals we vreesden, maar we zitten op een hoog niveau van hospitalisaties. Reden waarom die avondklok nog verantwoord is." 

BEKIJK hier het volledige gesprek met minister Verlinden in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

LEES zeker ook:

Oxford-CEO Bruno Holthof: "Ook wij hadden problemen met leveringen coronavaccins"

Bruno Holthof, de CEO van de Oxford University Hospitals, zegt dat ook de Britten hun deel hebben gehad van leveringsproblemen met coronavaccins. Hij zei dat in "De zevende dag". Er is in ons land veel kritiek op gebrekkige leveringen door (onder meer) AstraZeneca, dat samen met de universiteit van Oxford het vaccin ontwikkelde.  

"In december hadden wij hier problemen met leveringen door Pfizer, in januari met AstraZeneca. De mensen moeten begrijpen dat zo'n grootschalige productie enorme logistieke uitdagingen geeft. Ook in Engeland hebben wij constant onze strategie moeten aanpassen op basis van de bevoorradingen." 

Ook bij het Pfizer-vaccin moet een periode van 12 weken tussen 1e en 2e prik kunnen

Bij de Britten is er een heel hoge bereidheid onder zorgpersoneel om zich te laten vaccineren, wat in België iets minder het geval is. "In Engeland is het zo dat alle dokters, wetenschappers en ook de journalisten en politici - of ze nu in de regering zaten of in de oppositie - eenzelfde eenduidige boodschap hebben gegeven: het vaccin is veilig, het geeft je bijna 100 procent bescherming tegen een ziekenhuisopname en als het je aangeboden wordt, ga onmiddellijk naar een vaccinatiecentrum."  

Bij het vaccin van AstraZeneca bedraagt de periode tussen de eerste en tweede prik 12 weken voor een optimale immuunrespons. Holthof zegt dat zo'n tijdspanne ook voor het Pfizer-vaccin moet kunnen, want na de eerste prik ben je uiteindelijk zo goed als 100 procent beschermd tegen een ziekenhuisopname. 

Onlangs is ons land beslist om de periode tussen de eerste en tweede dosis van het Pfizer-vaccin op te trekken van 3 naar 5 weken, om zo onze vaccinatiestrategie te versnellen. 

Bekijk hier het volledige gesprek met Bruno Holthof in "De zevende dag": 

Videospeler inladen...

Minister-president Jambon: "Ik begrijp de cultuursector, maar we moeten het hele veld overschouwen"

Minister-president Jan Jambon (N-VA) beseft dat de cultuursector met de huidige vooropgestelde versoepelingen niet tevreden is. Met maximaal 50 buiten in april en binnen vanaf mei, vinden ze niet rendabel.

"Voor een aantal culturele initiatieven is dat rendabel, voor de grotere niet", reageert Jambon in "De zevende dag". "Op zich kan men veilige protocollen maken. Maar álle sectoren doen dat: sport, cultuur, horeca, jeugd, enz. Als je dat allemaal stapelt, dan komen we weer in een onveilige situatie. We moeten het hele veld overschouwen. Het zal een langzame opstart zijn."

BEKIJK hier het integrale interview met Jan Jambon in "De zevende dag":

Videospeler inladen...

Bouchez: "Avondklok afschaffen in de loop van april, ten laatste op 1 mei"

We moeten zo snel mogelijk af van de avondklok in ons land. Dat heeft de voorzitter van de Franstalige liberalen, Georges-Louis Bouchez, gezegd in "De zevende dag". Momenteel is er nog geen einddatum vastgelegd voor die avondklok, en dat zint Bouchez (MR) niet. Hij hoopt "in de hoop van de maand april of ten laatste op 1 mei" af te zijn van de avondklok. 1 mei is de datum waarop de horeca in principe opnieuw mag openen. "Als zij mogen openen, dan moet de avondklok ook ten einde kunnen komen. Want anders wordt het ook ingewikkeld qua handhaving", redeneert Bouchez. 

Andere politici pleiten ervoor om de avondklok ook na de heropening van de horeca voorlopig nog te laten gelden, omdat we zo beter de verspreiding van het virus onder controle kunnen blijven houden. Bouchez verwerpt dat argument: als de horeca weer open mag in mei - "de maand van de vrijheid" -  dan moet ook de avondklok op de schop kunnen, redeneert hij. 

Momenteel geldt in Vlaanderen een avondklok van middernacht tot 5 uur 's morgens, maar in Brussel moet iedereen al binnenblijven om 22 uur, en tot 6 uur 's morgens. In Wallonië is de avondklok intussen aangepast naar Vlaams model en verlaat van 22 uur naar middernacht. 

Meest gelezen