Szwarc Henri/ABACA

Miljardair en Frans parlementslid Olivier Dassault omgekomen bij helikoptercrash in Deauville

Olivier Dassault, Frans volksvertegenwoordiger voor Les Républicains en zoon van industriemagnaat Serge Dassault, is zondag om het leven gekomen bij een helikoptercrash in de Franse badplaats Deauville.

De privéhelikopter stortte neer in Normandië, waar Dassault een vakantiehuis heeft. Ook de piloot is overleden. Er waren verder geen passagiers. Hoe het ongeluk is kunnen gebeuren, is nog onduidelijk. Er is een onderzoek geopend.

De Franse president Emmanuel Macron heeft op Twitter al hulde gebracht aan de 69-jarige Dassault. "Olivier Dassault hield van Frankrijk. Hij was een captain of industry, een volksvertegenwoordiger, een lokaal verkozene , een reservecommandant bij de luchtmacht. Hij is in heel zijn leven nooit gestopt het land te dienen en de waarden ervan te promoten. Zijn plotse dood is een groot verlies. Mijn gedachten gaan naar zijn familie en zijn naasten", aldus Macron.

Telg van machtige geslacht-Dassault

Olivier Dassault was de oudste zoon en een van de erfgenamen van industriemagnaat Serge Dassault, die in 2018 overleed. Olivier Dassaults grootvader Marcel stichtte het luchtvaartbedrijf Dassault Aviation, dat begon met het maken van propellers tijdens de Eerste Wereldoorlog.

Het luchtvaartbedrijf groeide uit tot een industriële reus: de Dassault Groupe. Het bedrijf is vooral bekend van het gevechtsvliegtuig Rafale, dat ook even in de running was om de Belgische F-16 op te volgen. 

Het fortuin van Olivier Dassault wordt geschat op meer dan 7 miljard dollar. Hij staat daarmee op de 361e plaats van de rijkste mensen ter wereld. Hij gaf zijn actieve rol in het familiebedrijf op toen hij in de politiek ging. Hij was parlementslid sinds 2002. 

Meest gelezen