Videospeler inladen...

BEKIJK - Spektakel in Beringen: langste stalen boogbrug over Albertkanaal is vernieuwd

In Beringen is vanmorgen een nieuwe brug over het Albertkanaal gelegd. Die brug is nodig om hogere containerschepen te kunnen laten varen. En zo moeten er in totaal 62 bruggen worden aangepast. Die in Beringen is de langste van het hele project: 175 meter.

De brug in Beringen is niet alleen de langste, maar ook de zwaarste. Ze bevat maar liefst 2.700 ton staal. “Het is echt een technisch huzarenstukje om dat binnen dit tijdsbestek van een weekend te doen”, vertelt Chris Danckaerts van de Vlaamse Waterweg. “De brug is hier in de buurt gemonteerd en het is een erg precies werk om de brug op de juiste plaats te krijgen. We werken met vijzels, rolwagens en boten en alles wordt met de computer gestuurd zodat alles zal passen.”

Vervoer over het water is beter voor het milieu en beter tegen de files.

Vlaams minister Lydia Peeters (Open VLD)

De brug in Beringen is een van de 62 bruggen over het Albertkanaal die verhoogd worden. "Door de verhoging krijgt de binnenvaart meer kansen”, vertelt de topman van de Vlaamse Waterweg. Het Albertkanaal verbindt de industrie van de Antwerpse Kempen en Limburg met de Antwerpse haven. Hogere bruggen zullen hogere containerschepen toelaten. "

Meer vervoer over het water zorgt voor minder verkeer op de weg. Lydia Peeters, minister van Mobiliteit (Open VLD): “We willen echt inzetten op duurzaamheid. Hoe meer trafiek, hoe meer goederentransport we weg kunnen halen van de weg. Zeker op de drukke E313 zal dat het geval zijn. Dat is beter voor de files, maar ook beter voor het milieu."

(lees verder onder de foto)

© Radio 2

Het leggen van de brug trok ook heel wat kijklustigen naar Beringen. “Ik ben hier in de auto blijven slapen om maar niets te missen”, lacht Ronald Claes. Ook anderen knikken mee. “Het is echt wel de moeite”, luidt het.

Als je zelf een kijkje wil nemen, klik dan hier. De Vlaamse Waterweg stuurt via internet rechtstreekse beelden van de brug door.

© Radio 2

Meest gelezen