Videospeler inladen...

Paus Franciscus draagt mis op in Iraaks Koerdistan en bezoekt voormalig IS-gebied 

Op de derde dag van zijn historische bezoek aan Irak, heeft paus Franciscus het noorden van het land bezocht. In Erbil, in Iraaks-Koerdistan, heeft hij vanmiddag een mis opgedragen voor duizenden gelovigen. Eerder vandaag bezocht hij gebied dat jarenlang gecontroleerd werd door terreurgroep IS. De paus trok naar Mosul, de vroegere onofficiële hoofdstad van IS in Irak, waar bijna alle christenen zijn gevlucht. 

In Erbil, in Iraaks Koerdistan, heeft paus Franciscus de drukst bijgewoonde mis van zijn reis naar Irak opgedragen. Er waren zo'n tienduizend gelovigen aanwezig. 

De mis vond plaats in het stadion Franso Hariri, dat genoemd is naar een christelijke politicus die twintig jaar geleden werd vermoord. Er waren strenge veiligheidsmaatregelen van kracht. Maar toch kon de paus zijn intrede maken in een open 'pausmobiel'. Iraaks Koerdistan is een relatief welvarende streek, de meest rustige ook van Irak.

Gelovigen in het Hariri-stadion in Erbil
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

In het stadion heerste een uitgelaten sfeer. Toch was er maar plaats voor tienduizend aanwezigen. Dat is het gevolg van de corona-epidemie die ook in Irak om zich heen grijpt. Meer dan de helft van de capaciteit van het stadion bleef daardoor onbenut. 

Dat er zoveel christenen leven in Erbil is ook het gevolg van de IS-terreur. Veel christenen zijn gevlucht uit hun dorpen of uit Mosul, tijdens de bezetting van de stad door IS.  Ze vonden onderdak in Erbil. Van de anderhalf miljoen christenen in Irak 20 jaar geleden, schieten er vandaag maar zo'n 250.000 over. De meesten wonen in  Koerdisch gebied. Koerden zijn zelf ook een minderheid  in Irak, en in Koerdisch gebied gelden minder strenge regels. Zo zijn vrouwen er niet verplicht een sluier te dragen in het openbaar. 

Vanmorgen al hadden de religieuze en politieke leiders van Iraaks Koerdistan de paus welkom geheten. 

In de loop van de voormiddag bracht de paus een opgemerkt bezoek aan Mosul. Die stad werd tussen 2014 en 2017 gecontroleerd door terreurgroep IS. Tijdens de gevechten om de extremisten te verdrijven werd ze  verwoest. Paus Franciscus hield een gebed voor de slachtoffers van de oorlog op een plein tussen het puin van vier verschillende kerken: een Syrisch-Katholieke, Armeens-Orthodoxe, Syrisch-Orthodoxe en een Chaldeïsche kerk. 

Hij deed een oproep om vredevol samen te leven in Irak. "Hoe gruwelijk is het dat dit land, de geboorteplaats van de beschaving, zo'n barbaarse slag heeft gekregen," zei de paus. "Maar vandaag herbevestigen we onze overtuiging dat broederschap duurzamer is dan broedermoord, dat hoop sterker is dan haat en dat vrede krachtiger is dan oorlog."

Bekijk hier het verslag uit "Het Journaal". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Eenheid en vrede tussen moslims en christenen

Die boodschap brachten ook de andere sprekers. Raed Kallo, de enige overgebleven priester in Mosul, vertelde hoe hij in juni 2014 samen met bijna 500 andere christelijke gezinnen wegvluchtte uit de stad, toen IS Mosul innam. Drie jaar later, toen Iraakse en internationale strijdkrachten IS verslagen hadden, keerde hij terug. Maar de stad lag grotendeels in puin. "Mijn moslimbroers ontvingen me na de bevrijding van de stad met grote gastvrijheid en liefde," vertelde de priester. 

Maar op dit moment zijn er nog maar rond de 70 christelijke families in Mosul. De anderen zijn bang om terug te keren. Velen zijn geëmigreerd naar het buitenland. "Maar vandaag leef ik tussen 2 miljoen moslims die me Vader Raed noemen," zei de priester. 

Ook Gutayba Aagha, een moslim en hoofd van de "Onafhankelijke Sociale en Culturele Raad voor de families van Mosul", sprak vanop het podium. Hij zei dat hij en zijn organisatie "alle christelijke broeders uitnodigt om terug te keren naar hier, naar hun stad, bezittingen en bedrijven."

(Lees voort onder de afbeelding.)

Hoe reageerden christenen en moslims in Mosul op de komst van de paus? Onze reporter Rudi Vranckx sprak met enkelen van hen (lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

"Tijdens de herovering op terreurgroep IS zijn grote delen van de christelijke wijk van Mosul, van de oude stad, platgebombardeerd", zegt VRT NWS-journalist Jens Franssen vanuit Irak. 

Beluister hier het gesprek met Jens Franssen. De tekst gaat daaronder voort. 

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.
Er zijn zo'n 10.000 Iraakse militairen en agenten ingeschakeld om de veiligheid van de paus te garanderen.
AFP or licensors

Paus bezoekt christelijk stadje Qaraqosh

De paus bezocht ook een vernielde kerk in Qaraqosh. Ook dat stadje is een paar jaar in handen geweest van IS. Franciscus moedigde de mensen aan om hun geloof niet te verliezen. "Hou niet op met dromen", zei hij in de Kerk van de Onbevlekte Ontvangenis. 

De paus was onder de indruk van het getuigenis van een christelijke vrouw. Zij vertelde dat haar zoon om het leven kwam bij een aanval van terreurmilitie IS in augustus 2014. 

Maandag komt er een eind aan het eerste bezoek ooit van een paus aan Irak. Franciscus vliegt dan weer naar Rome. De historische reis is meteen ook de eerste buitenlandse reis van de paus, sinds de uitbraak van de corona-pandemie. 

Bekijk hier meer uitleg van onze correspondent Jens Franssen in Irak. 

Videospeler inladen...
De paus verplaatst zich per helikopter.
AFP or licensors

Meest gelezen