Videospeler inladen...

Britse Queen Elizabeth geeft jaarlijkse Commonwealth-speech, (schijnbaar) zonder verwijzingen naar Harry en Meghan

In aanloop naar het nu al veelbesproken interview van de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle bij talkshowhost Oprah Winfrey heeft de Britse koningin Elizabeth de natie toegesproken in haar jaarlijkse Commonwealth Day-speech. Elizabeth benadrukte het belang van de samenwerking tussen de landen van de Commonwealth, en het belang van contact met familie en vrienden in deze coronapandemie. Enkel wie bijzonder goed tussen de lijnen kan lezen en luisteren hoort in haar boodschap een subtiele verwijzing naar Harry en Meghan.

Op de tweede maandag van maart (morgen dus) wordt Commonwealth Day gevierd, de dag van het verbond tussen de landen die ooit deel uitmaakten van het Britse rijk. De Britse Queen Elizabeth II spreekt aan de vooravond van die feestdag traditioneel de wereld toe in een vooraf opgenomen boodschap. In een montage daarbij worden allerlei beelden getoond, onder meer van de vorstin zelf. 

Dit jaar werd er met argusogen gekeken en geluisterd, omdat het veelbesproken interview van haar kleinzoon Harry en zijn vrouw Meghan ook vanavond wordt uitgezonden in de VS, en morgenavond in het Verenigd Koninkrijk (en bij ons op Eén). Tijdens de viering van Commonwealth Day vorig jaar vervulden Harry en Meghan trouwens hun laatste koninklijke opdracht, voor ze zich hebben teruggetrokken uit het Britse koningshuis.

De Britse Queen past daar op een creatieve manier een mouw aan. Ze benadrukte het belang van een goed contact met vrienden en familie tijdens deze pandemie. Elizabeth had het ook over de belangrijke rol van technologie in deze pandemie, om een gevoel van verbondenheid in stand te houden in deze moeilijke tijden. Die boodschap werd ondersteund met beelden van de Britse Queen, haar zoon Charles, en haar kleinzoon William en zijn vrouw Kate tijdens verschillende videovergaderingen.

Bekijk hier de integrale boodschap van de Queen (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Tijdens deze moeilijke tijden kunnen we steun putten uit de band met onze vrienden en familie.

"Deze moeilijke tijden voor ons allemaal hebben ervoor gezorgd dat we allemaal meer waarderen, dat we steun kunnen putten uit het zoeken naar verbinding met andere mensen. Via die moderne communicatiemiddelen kunnen we contact blijven houden met vrienden, familie en collega's. Zeker online communicatie overschrijdt grenzen, wat ervoor zorgt dat onderlinge afstand tussen mensen deels verdwijnt", zo sprak de Queen. Een duidelijke boodschap van eenheid, die natuurlijk in schril contrast staat met het gebrek aan eenheid in de Britse koninklijke familie op dit moment.

In dit coronajaar kon een expliciet eerbetoon aan de zorgsector ook niet ontbreken in de boodschap van de Queen. Er werden ook beelden getoond van de vaccinatiecampagne in verschillende landen van het Gemenebest. Elizabeth benadrukte ook het belang van "onbaatzuchtige toewijding" en "plichtsbesef", die ze het voorbije jaar naar eigen zeggen "in alle hoeken van het Gemenebest heeft gezien". 

Of de Britse Queen of iemand anders van de Britse royals openlijk zal reageren op het interview van Harry en Meghan is nog maar de vraag.

Meest gelezen