Scheurende gitaren en glitteroutfits: Italië stuurt opvallende rockgroep naar Songfestival

Italië stuur dit jaar een opmerkelijke groep naar het Songfestival: Måneskin. De glamrockband uit Rome is de winnaar van de 71e editie van het Festival di Sanremo, en krijgt dus de kans om Italië te vertegenwoordigen in de liedjeswedstrijd. Een kans die Måneskin graag grijpt, met het nummer "Zitti e buoni". Met de inzending van Italië zijn alle kandidaten bekend van de "Big Five", dat zijn de landen die fors investeren in het Songfestival.

De groepsnaam Måneskin betekent "maanlicht" in het Deens. De groep bestaat uit drie mannen en een vrouw. Met hun nummer "Zitti e buoni" staat de glamrockgroep uit Rome meteen in de finale van het Songfestival op 22 mei. Italië is als één van de "Big Five" een van de grote geldschieters van het Songfestival en is daarom rechtstreeks geplaatst voor de finale. 

De winnaar van het Festival di Sanremo krijgt de kans om naar het Songfestival te gaan, maar is dat niet verplicht. Zender RAI vraagt wel vooraf aan alle deelnemers of ze bereid zouden zijn om bij winst Italië te vertegenwoordigen. Niet elke kandidaat ziet dat zitten, maar Måneskin heeft bevestigd dat ze zeker willen deelnemen aan het Songfestival in Rotterdam. Dat doen ze met "Zitti e buoni", een nummer met stevige gitaren, een licht schreeuwerig refrein en opvallende outfits mét glitter en diepe décolletés. Verrassingselement in het tweede deel van het nummer: een streepje viool.

Bekijk hier het nummer "Zitti e buoni", en lees voort onder de video:

De verwachtingen zijn hooggespannen want Italië doet het vooral de laatste 5 jaar vaak bijzonder goed op het Songfestival. Bij de laatste editie in 2019 werd Italië nog tweede, met Mahmood. In 2018 waren ze vijfde. Of de glamrockers met hun opvallende verschijning en ritmische rocknummer het Europese publiek kunnen bekoren, weten we op zaterdag 22 mei. Dat een rockgroep het Songfestival kan winnen, heeft de Finse groep Lordi al bewezen (toen vermomd in griezelpakken, red.) met "Hard rock hallelujah" in 2006.

Modern chanson of klassieke ballade: dit zijn de keuzes van de "Big Five"-landen

Met Italië zijn alle kandidaten van de "Big Five" nu bekend. Frankrijk werkt zich in de kijker met een modern chanson van singer-songwriter Barbara Pravi, een Franse met Servische en Iraanse roots. In "Voilà", een nummer over uit de schaduw treden, hoor je duidelijk de invloed van Edith Piaf. Het lied krijgt nu al online veel goede commentaren.

Bekijk hier het nummer "Voilà" (en lees voort onder de video):

Duitsland stuurt zanger Jendrik met het vrolijke popnummer "I don't feel hate". Spanje kiest voor één van zijn populaire popartiesten Blas Cantó. Hij brengt met een gevoelige en vrij klassieke ballade met enkele stevige uithalen, en in het Spaans, "Voy a quedarme"

En Groot-Brittannië vaardigt dezelfde zanger als af vorig jaar: James Newman, de oudere broer van singer-songwriter John Newman (bekend van zijn hit "Love me again"). Met welk nummer hij zal deelnemen, is nog niet bekend. Newman werkt als liedjesschrijver samen met heel wat andere artiesten.

Naast de "Big Five" staat traditioneel ook de winnaar van de vorige editie meteen in de finale van het Songfestival. In Rotterdam is dat dus Nederland, met een opvallend nummer met gospelinvloeden dat deels in het Surinaams wordt gezongen.

Meest gelezen