Uitvaartsector eerst nog tevreden met coronaversoepeling, nu minder: "Is mensen blij maken met dode mus"

De uitvaartsector is dan toch niet tevreden met de aangekondigde versoepelingen. Vrijdag werd na het Overlegcomité gezegd dat er weer 50 mensen zouden worden toegelaten op uitvaarten, maar in het ministerieel besluit staat ook dat er maar één persoon aanwezig mag zijn per tien vierkante meter. "Dat is onmogelijk", reageert Johan Dexters van sectorfederatie Funebra. 

50 mensen in plaats van 15 bij begrafenissen of crematies. Het was een van de versoepelingen die premier Alexander De Croo vrijdag aankondigde na het Overlegcomité. Maar er zat een addertje onder het gras: per aanwezige persoon moet er 10 vierkante meter beschikbaar zijn. Dat stond vrijdag ook al in het persbericht, maar premier Alexander De Croo (Open VLD) zei het niet op de persconferentie. 

"Het is schitterend dat het aantal vanaf volgende week wordt opgetrokken naar 50. Families kwamen nu veel te vaak voor hartverscheurende keuzes te staan. (...) Kappers en contactberoepen mochten al open, maar afscheid nemen kan je wel maar één keer. Als je daar niet bij kan zijn, is dat extreem moeilijk", klonk het vorige vrijdag nog. 

Maar bij nader inzien is de uitvaartsector toch veeleer ontgoocheld. "De telefoon stond dit weekend roodgloeiend bij vele begrafenisondernemers," zegt Dexters aan Belga. Families willen zo snel mogelijk duidelijkheid over het afscheid van hun geliefde. "Die vijftien aanwezigen leidt vaak tot schrijnende situaties. Als elk van de kinderen drie kinderen heeft, ga je daar al heel snel over."

De beperking van één persoon per 10 vierkante meter is een groot probleem, zegt Dexters: ""Als we ons daar aan moeten houden, kunnen we in de meeste uitvaartcentra zelfs geen vijftien mensen een plaats geven. In een zaal van honderd vierkante meter kan je dan maar tien personen zetten. Dat is mensen gelukkig maken met een dode mus."

Funebra herhaalt ook de vraag om begrafenisondernemers prioritair te vaccineren, omdat ze geregeld met COVID-doden in contact komen. 

Meest gelezen