Videospeler inladen...

"Ik lees van alles op internet": een bezoek aan Brussels woonzorgcentrum, waar meer twijfel is over vaccins

In het Brusselse woonzorgcentrum Magnolia is maar 60 procent van het personeel gevaccineerd terwijl dat in Vlaamse woonzorgcentra gemiddeld 87 procent is. Waarom is dat? "De zevende dag" trok naar het woonzorgcentrum en vroeg het aan de medewerkers. "Ik lees van alles op het internet waardoor ik het moeilijk vind." Voor wie zich later bedenkt, is bovendien nog geen oplossing. 

"De woonzorgcentra kwamen als eerste aan de beurt voor de vaccinatie, wat ik goed vind, maar dat speelt wel mee en daardoor zijn sommige mensen wat terughoudend", zegt directeur Katrijn Van Rossem. "Maar we blijven proberen met voldoende informatie zodat iedereen een gefundeerde beslissing kan nemen." 

Artikels over het vaccin uit Frankrijk zijn echt catastrofaal

Yousra Mokhtari, medewerker wzc Magnolia

"60 procent van het personeel van onze woonzorgcentra in Brussel liet zich tot nu toe vaccineren tegenover een gemiddelde van 87 procent in Vlaanderen", zegt Margot Cloet van Zorgnet Icuro. Daar is dus een duidelijk verschil in vaccinatiebereidheid onder het personeel, de cijfers van gevaccineerde bewoners liggen minder ver uit elkaar. 

Bekijk hier de reportage uit "De zevende dag". De tekst gaat daaronder voort. 

Videospeler inladen...

Receptiemedewerker Yousra Mokhtari denkt te weten waarom de verschillen zo groot zijn: "Ik lees goede artikels in het Nederlands, maar minder in het Frans en zeker artikels uit Frankrijk zijn echt catastrofaal." Een kleine bevraging brengt Zorgnet Icuro tot eenzelfde conclusie. "Zeker in Frankrijk zien we een sterke anti-vaxxbeweging en die waait over", volgens Cloet, "Daarnaast voelen ze zich vaak proefkonijn of is het familie in het buitenland die adviseert om geen vaccin te nemen." 

Personeel dat zich bedenkt moeten we prioriteit blijven geven in de brede vaccinatie

Margot Cloet, Zorgnet Icuro

Wat met wie zich nog bedenkt?

"Ik heb zwaar gereageerd op het griepvaccin en dan maar even gewacht met het coronavaccin, maar nu heb ik mij bedacht", zegt Theophile Mpagazekubwayo, één van de zorgkundigen van wzc Magnolia. En dat bedenken gebeurt dagelijks, volgens directeur Van Rossem. "Alleen hebben we geen zicht wanneer we hen kunnen vaccineren en dat geldt ook voor nieuwe bewoners", zegt ze.

"We moeten alle kansen bieden aan deze mensen", reageert Cloet, "We moeten mobiele equipes hebben voor nieuwe bewoners en ook personeel moeten we in de brede vaccinatie prioriteit blijven geven." 

Bekijk hier het volledige gesprek met Cloet in "De zevende dag". 

Videospeler inladen...

Meest gelezen