Videospeler inladen...

15.000 handtekeningen voor actieplan rond seksueel geweld overhandigd aan premier De Croo

De Antwerpse actiegroep PUNT. VZW, die werd opgericht na de dood van Julie Van Espen, heeft een petitie met 15.000 handtekeningen overhandigd aan premier Alexander De Croo (Open Vld). De petitie bevat een actieplan tegen seksueel geweld en voor een veiligere toekomst.  

Op 12 mei 2020, precies een jaar na de stille mars voor de vermoorde studente Julie Van Espen, werd de online campagne #BloomForChange gelanceerd onder de slogan “Maak een PUNT. van seksueel geweld”. De initiatiefnemers van de Antwerpse vereniging PUNT. VZW schoven toen tien actiepunten naar voor in de strijd tegen seksueel geweld. Het plan kwam tot stand samen met alle middenveldorganisaties die werken rond het thema, waaronder Child Focus, het CAW, Payoke en Amnesty International. 

Onze strijd tegen seksueel geweld stopt niet aan de deur van het parlement. Wij strijden verder

Filmpje @BloomForChange

De petitie werd intussen door ruim 15.000 mensen ondertekend. Nu richten de initiatiefnemers zich tot de politiek. "De slachtoffers, de nabestaanden, iedereen wil verandering zien in de aanpak van seksueel geweld", is te horen in een filmpje. "Vandaag geeft het middenveld het boeket opnieuw door aan onze regering, die we met alle vertrouwen onze 15.000 handtekeningen toereiken. Want onze strijd tegen seksueel geweld stopt niet aan de deur van het parlement. Wij strijden verder."

Een beperkte delegatie overhandigde de petitie vanmiddag aan premier Alexander De Croo. "We zijn erg warm ontvangen", vertelt Sophie Van Reeth van PUNT. VZW. "De premier heeft samen met ons de beleidsnota overlopen en hij zei dat de nadruk heel sterk lag op de zorgcentra na seksueel geweld. Er komen heel wat zorgcentra bij. De hulpverlening wordt sterk uitgebreid en de sensibilisering zal daarrond draaien. Dan zullen meer slachtoffers hopelijk de stap zetten naar de zorgcentra. Het is belangrijk dat ze voldoende bewijsmateriaal verzamelen om naar het gerecht te kunnen stappen, waardoor de kans kleiner wordt dat de zaak later geseponeerd wordt."

Seksueel geweld zou ook aan bod moeten komen tijdens opleidingen van politie-agenten

Ayke Gubbels van PUNT.vzw

De vzw wil graag de vinger aan de pols houden. "Op een klein jaar tijd is er wel al wat veranderd", vult Ayke Gubbels van PUNT. VZW aan. "Justitieassistenten krijgen nu bijvoorbeeld een driedaagse opleiding rond seksueel geweld." Maar er is zeker nog ruimte voor verbetering. "Als we kijken naar de opleiding van politie-agenten, zien we dat seksueel geweld niet aan bod komt", zegt Gubbels. "Er wordt ook niet gewerkt aan verhoortechnieken. Dat is toch wel belangrijk, omdat zij vaak als eersten slachtoffers van seksueel geweld opvangen." Daarnaast moet seksueel geweld ook aan bod komen in de lessen seksuele voorlichting op school, vindt de vzw nog.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen