50 jaar geleden stond Alden Biesen in brand: "Een week lang moeten blussen"

Vandaag exact 50 jaar geleden ontstond er brand in het kasteel van Alden Biesen. De toenmalige kasteelheer, Armand Roelants du Vivier, liet destijds de haarden aansteken, maar die bleken slecht onderhouden en veroorzaakten brand. Robert Moors was toen de jongste brandweerman die de brand moest blussen. 

De Bilzense oud-brandweerman herinnert het zich nog als de dag van gisteren. 50 jaar geleden werd hij opgeroepen om de zware brand in het kasteel van de landcommanderij Alden Biesen te gaan blussen. Bij aankomst stond het kasteel al in lichterlaaire. "Ik was een van de eersten die ter plaatse waren, en tegelijkertijd ook de jongste brandweerman van Bilzen. Bij aankomst zag ik onmiddellijk dat de situatie hopeloos was", vertelt Moors. "We zagen direct dat het dak en een toren in brand stonden."

Het werd dus al snel duidelijk dat het kasteel verloren zou gaan, en er was sprake van instortingsgevaar. Toch drongen enkele brandweerlieden het kasteel nog binnen, in de hoop om enkele kunstwerken te redden, maar ze werden al snel teruggeroepen omdat dat te gevaarlijk was. "Ik ben ook even naar binnen gegaan, maar ik was eigenlijk te jong. Ik was dan ook een aspirant-brandweerman. De commandant riep me dus al snel terug. Uiteindelijk hebben we een volledige week staan blussen, vooraleer de brand helemaal geblust was. Korpsen uit Hasselt en Genk zijn ons om de beurt komen aflossen."

(Lees verder onder de foto:)

Op een bepaald moment zei de kasteelheer tegen mij: Een plank vanvoor en een plank vanachter, en het kasteel is weer dicht

De brand ontstond door een menselijke fout en slecht onderhoud. De kasteelheer, Armand Roelants du Vivier, liet namelijk de haarden aansteken omdat hij gasten van de Vlaamse Overheid zou ontvangen. Het ministerie wilde het kasteel namelijk kopen. Die haardvuren bleken oud en weinig onderhouden, en veroorzaakten brand. "Ik heb de kasteelheer zien staan, maar hij was nogal verward en besefte niet goed wat er aan de hand was. Op een bepaald moment zei hij tegen mij: Een plank vooraan en een plank vanachter, en het kasteel is weer dicht. De man besefte dus nog niet dat het over en uit was met zijn kasteel."

Meest gelezen