6 gemeenten Noorderkempen volgen intrafamiliaal geweld beter op: "Kans groter dat het stopt"

Zes gemeenten in de Noorderkempen (Kapellen, Brasschaat, Wuustwezel, Kalmthout, Stabroek en Essen) investeren in een project van CAW Antwerpen tegen huiselijk geweld. Bedoeling is dat er één aanspreekpunt komt per gezin dat problemen heeft. "Niet alleen de slachtoffers maar ook de plegers van geweld kunnen op die manier veel sneller opgevangen en opgevolgd worden", klinkt het bij CAW Antwerpen. 

Het afgelopen jaar is het aantal gevallen van geweld binnen het gezin sterk gestegen. Zes gemeenten in de Noorderkempen financieren nu een project van CAW Antwerpen om intrafamiliaal geweld samen aan te pakken. Er komt één vast aanspreekpunt voor gezinnen die te maken krijgen met huiselijk geweld. "Die persoon wordt dan het aanspreekpunt voor verschillende instanties die willen helpen, of die betrokken zijn", legt Ann Castrel van CAW Antwerpen uit. "Zo weten alle hulpverleners goed van elkaar wie met wat bezig is. Niet alleen de slachtoffers maar ook de plegers van geweld kunnen op die manier veel sneller opgevangen en opgevolgd worden. De kans dat het geweld stopt, is zo veel groter."

In de stad Antwerpen werken ze al langer met een vast aanspreekpunt bij geweld binnen het gezin. "Dit is het eerste project waarbij zes gemeenten samen investeren om hun eigen aanspreekpunten aan te stellen. Over een jaar wordt beslist of het project succesvol is, en het al dan niet wordt verdergezet", zegt Castrel.  

Wie vragen heeft rond geweld kan contact opnemen met hulplijn 1712

Meest gelezen