Afbraak van gebouw Heilig Hartziekenhuis in Naamsestraat in Leuven is begonnen

Vandaag begint de afbraak van het C-gebouw van het Heilig Hartziekenhuis, aan de Naamsestraat in Leuven. Het historische gebouw is de oorspronkelijke plaats van het ziekenhuis bij de oprichting in 1895. Dat deel van het ziekenhuis moet nu plaats maken voor een nieuwe huisartsenwachtpost en een polikliniek. 

Met de afbraakwerken neemt het ziekenhuis afscheid van het gebouw waar het allemaal begon. In 1895 kochten enkele zusters een gebouw om zieke vrouwen te verzorgen. Dat gebouw groeide uit tot het ziekenhuis zoals we het vandaag kennen. Het wordt nu vervangen door een huisartsenwachtpost en een polikliniek, waar artsen kunnen werken met up-to-date apparatuur.  

Het oude Heilig Hart ziekenhuis

Om hinder bij de afbraak te voorkomen zijn verschillende maatregelen genomen. Dat zegt facilitair directeur Eric Verschakelen. "We gaan het gebouw stuk per stuk afbreken. Op die manier zal er geen groot puin naar beneden vallen. We voorzien ook watervernevelaars om stofverspreiding te beperken", zegt Verschakelen.  De afbraakwerken zullen duren tot midden april.

Groener ziekenhuis

Volgens algemeen directeur Katrien Van Gerwen zetten ze met de nieuwe gebouwen stappen naar een groener ziekenhuis. " We hebben gekozen voor ledverlichting en een ventilatiesysteem dat energie recupereert", verklaart ze. "Daarnaast gaan we regenwater opvangen en gebruiken om onder andere de toiletten door te spoelen. We plaatsen ook zonnepanelen en een zonneboiler voor de verwarming van het gebouw."

Meest gelezen