Radio 2

Andere kustburgemeesters doen niet mee aan "opstand tegen Brussel" van Jean-Marie Dedecker

De 9 andere kustburgemeesters willen ook nog altijd graag dat de horeca tijdens de paasvakantie open mag. Maar ze doen niet mee met burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD) van Middelkerke, die oproept om samen in opstand te komen "tegen Brussel". Nadat het Overlegcomité vrijdag besliste dat de horeca ten vroegste op 1 mei weer open mag, stelde hij boos dat hij de terrassen in Middelkerke wél al in de paasvakantie zal toelaten. En hij riep zijn collega's op om te volgen. Maar dat doen ze dus niet. Zij kiezen voor verder overleg.

Vorige week vroegen de kustburgemeesters allemaal samen aan de hogere overheden om de strandbars en terrassen al te openen tijdens de paasvakantie, omdat ze veel volk verwachten. En het is niet evident om al die mensen te spreiden en om genoeg toiletten te voorzien, zolang de horeca dicht blijft. Maar het Overlegcomité ging vrijdag niet in op die vraag van de kustburgemeesters. Het besliste dat de horeca ten vroegste op 1 mei weer mag starten. Daar was burgemeester Dedecker van Middelkerke zo boos over, dat hij zijn collega-kustburgemeesters opriep om in opstand te komen. Zelf zal hij de terrassen in Middelkerke al vroeger toelaten, om te bewijzen dat het coronaveilig kan. 

Burgerlijke ongehoorzaamheid

"Oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid, zoals mijn collega van Middelkerke doet, is klinkklare onzin", reageert burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) van De Haan gepikeerd. Hij gaat er dus zeker niet in mee. "Dat kan ik trouwens ook niet. Wij hebben als burgemeester die bevoegdheid niet. Ik wil er nog even aan herinneren dat we nog altijd in een nationale noodsituatie zitten. Als ik een uitbater zijn terras laat openen, vroeger dan mag, dan kan ik niet garanderen dat hij geen controle zal krijgen van de federale controleurs. Dan riskeert hij een fikse boete en dat wil ik niet. Want de horeca heeft het nu al lastig genoeg!"

Wilfried Vandaele pleit voor overleg: "We zullen via onze politieke contacten toch nog proberen om de terrassen open te krijgen tegen de paasvakantie. We hebben nog 3 weken tot aan het volgende Overlegcomité op 26 maart." In die tijd heeft Wilfried Vandaele alleszins nog regelmatig contact met zijn partijtop. En er zal zeker ook nog met de andere kustburgemeesters gepraat worden binnenkort. "Ik denk dat weinig collega's zich in het avontuur dat collega Dedecker bepleit, zullen storten."

Burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge is voorzitter van het kustburgemeestersoverleg. "Er is nog geen gezamenlijk standpunt ingenomen naar aanleiding van het pleidooi van collega Dedecker van afgelopen weekend", zegt hij. "Maar we zullen er binnenkort zeker opnieuw over samenzitten."

Aanzuigeffect

Burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) van Oostende voelt veel sympathie voor het pleidooi van Jean-Marie Dedecker, zegt hij. "Maar we moeten er natuurlijk wel voor zorgen dat de horeca zelf op een lijn zit. Ik hoorde de voorbije dagen dat er verschillende meningen zijn: niet alle horeca-uitbaters willen opendoen. Overleg met de sector lijkt dus zeker noodzakelijk. Alleen de terrassen opendoen is niet evident, want wat bij slecht weer? Bovendien is alleen de horeca aan de kust openen en niet in het binnenland, ook geen optie. Want dan gaan we weer een groot aanzuigeffect naar de kust krijgen. Dus overleg met de horecasector is zeker noodzakelijk vooraleer we eventueel nieuwe dingen vragen aan het Overlegcomité." 

Zoals bekend is Bart Tommelein als de dood voor te veel drukte in Oostende, door duizenden mensen die met de trein naar de kust afzakken. 

Meest gelezen