Bever duikt op dicht bij Antwerpse binnenstad

In de jachthaven op Linkeroever is dit weekend een bever gespot. "We weten uit andere steden dat bevers steeds vaker de nabijheid van mensen opzoeken", zegt beverkenner Kristijn Swinnen van Natuurpunt op Radio 2 Antwerpen.

Afgelopen weekend zijn er beelden opgedoken van een bever in de jachthaven op de Antwerpse Linkeroever "Het is de eerste keer dat we een bever op die locatie zien. Dat is nieuw", zegt Kristijn Swinnen van Natuurpunt in "Start je Dag". "We weten uit Brugge en Leuven dat bevers zich goed thuisvoelen rond een stad. Vroeger dachten we dat ze in de natuurgebieden bleven maar blijkbaar zoeken ze almaar vaker de aanwezigheid van mensen op." (Lees verder onder het filmpje)

Toekomst in Antwerpen?

Waar komt deze bever plots vandaan? "We weten dat er stroomopwaarts bevers leven (Klein-Brabant nvdr.). Misschien is dit een exemplaar dat op uitstap ging. Het kan ook gaan om een jong dier dat op zoek is naar een eigen territorium. Als bevers twee jaar oud zijn, moeten ze hun nest verlaten", vertelt Swinnen. 

Heeft deze bever toekomst op Linkeroever? "De situatie is niet ideaal voor de bever om zich daar definitief te vestigen. In de lente eten ze allerlei planten maar in de winter hebben ze veel bomen en schors nodig. Daarom is het niet waarschijnlijk dat de bever aan de Scheldebocht blijft. Al denk ik wel dat de kans groeit om vaker een bever te zien passeren vlak bij het centrum van Antwerpen."

Meest gelezen