© Capture TV CBS via Bestimage

Meghan Markle vertelt over donkere gedachten en suggereert racisme in koninklijke familie: "Gesprek over kleur Archie"

Meghan Markle, de vrouw van de Britse prins Harry, heeft in haar interview aan Oprah Winfrey verteld dat er in het Britse koningshuis gesprekken waren over de huidskleur van hun zoontje Archie. De hertogin suggereert daarmee racisme. De druk van de sensatiepers en het instituut dat de monarchie is, leidde er toe dat Meghan zelfmoordgedachten had. Harry zegt onomwonden dat er "een gebrek aan steun en begrip" was toen hij hulp voor zijn vrouw zocht.    

KIJKTIP: De CBS-documentaire "Oprah Winfrey in gesprek met Meghan en Harry" kan je herbekijken op vrtnu.be

Het ging een veelbesproken interview met Oprah Winfrey op de Amerikaanse zender CBS worden, en dat is het ook geworden. Meghan kaartte twee zaken aan die inslaan als een bom. Ze wrijft ten eerste de Britse monarchie racisme aan. "Er waren tijdens mijn zwangerschap gesprekken met Harry - en met Harry alleen - over hoe donker de kleur van Archie zou zijn", wikt en weegt de hertogin van Sussex haar woorden. Meghan is met een zwarte moeder en blanke vader van gemengde afkomst. 

Harry wil, net als Meghan, er niet over uitweiden met wie hij exact de gesprekken had. "Het zou beschadigend zijn voor de persoon in kwestie", aldus Meghan. "Ik was gechoqueerd", wilde Harry gewoon kort kwijt.

BEKIJK hier dat fragment:

Videospeler inladen...

Geen prins Archie, "niet onze keuze"

Archie heeft geen prinsentitel. Maar niét bewust zoals de pers bij de geboorte liet uitschijnen. "Dat was niet onze keuze", maakt Meghan duidelijk. Het "Instituut" wilde blijkbaar van Archie geen prins maken, met als directe gevolg - en een nachtmerrie voor Harry en Meghan - dat het jongetje niet beschermd of beveiligd diende te worden. 

Die bewaking vanuit het Verenigd Koninkrijk stopte ook plots bij prins Harry toen het koppel naar Canada verhuisde om op adem te komen. Harry kreeg naar eigen zeggen via officiële weg te horen dat zijn "status immers gewijzigd was". Het was de periode dat Harry en Meghan besloten een stap opzij te zetten als voltijds werkende leden van de Britse kroon.

Door de media was ook hun verblijfplaats in Canada gelekt en voelden ze zich niet meer veilig. Dankzij een vriend, Tyler Perry, kregen ze een huis/villa te pakken in Los Angeles. De Amerikaanse producent zorgde ook zelf voor de nodige beveiliging. Dat gaf Harry en Meghan de tijd om een eigen stek te zoeken en te kopen in Santa Barbara.

Meghan verklaart dat ze vrij onwetend, zelfs naïef, tot de Britse koninklijke familie toetrad. "Wat weet je als Amerikaanse over royals? Je denkt over hen als sprookjes." 

Zo wist ze niet dat ze hoorde te buigen voor de Queen. Op publieke aangelegenheden en voor het oog van de camera's tot daar aan toe, maar ook binnen de paleismuren bij familie? Dat moest Harry haar vertellen, en dan met Meghan snel-snel oefenen toen ze voor het eerst de Queen ontmoette voor een lunch in de Royal Lodge. 

Over de Britse koningin Elizabeth heeft Meghan trouwens enkel woorden van lof, als "een liefhebbende grootmoeder die haar welkom deed voelen".  

Realiteit en perceptie was het breekpunt

Wat was nu het breekpunt voor Meghan bij de monarchie? "Perceptie en realiteit zijn twee verschillende zaken, en dat was het lastige. Je wordt beoordeeld op perceptie (in de pers en bij de bevolking, red.), maar jijzelf leeft in de realiteit. Dat kun je aan niemand uitleggen", zegt Meghan.

Ze maakt het dan maar duidelijk met volgend voorbeeld. In de roddelpers verscheen het verhaal van haar als Hurricane Meghan (Orkaan Meghan) die Catherine "Kate" Middleton aan het huilen had gebracht bij de keuze van de jurken voor de bruidskinderen, onder wie prinses Charlotte.  

BEKIJK hier het verhaal van het meningsverschil tussen Meghan en Kate:

Videospeler inladen...
Je wordt beoordeeld op perceptie, maar jijzelf leeft in de realiteit
Meghan Markle over leven in de royale schijnwerpers

"Het was net andersom. Zij deed mij huilen", stelt Meghan. "We hadden voor het huwelijk een loodzware week. Ze (Kate, red.) was overstuur, verontschuldigde zich via een brief en gaf me bloemen. Ik heb haar vergeven." Daarmee was voor Meghan de kous af. Het is niet die (ene) oprisping met Kate die haar zwaar op de maag ligt, maar het feit dat het Instituut de volledige waarheid kende en de leugens nooit liet corrigeren in de pers. "Ze wilden écht het verhaal van de held en de slechterik." Meghan noemt het een "karaktermoord".  

De donkere gedachten die kwamen

De druk, de perceptie ontlokten bij Meghan uiteindelijk donkere gedachten.  "Niets is wat het lijkt, dat is mijn ervaring na 4 jaar koninklijke familie", omschrijft de hertogin. 

Meghan bleek ook weinig bewegingsruimte te hebben. Ze vertelt dat ze in vier maanden tijd slechts twee keer buiten kwam in haar privé. "Ik was overal in de media, maar nergens." Zowel Meghan als Harry klopten aan voor hulp, maar vonden die nergens. Meghan: "Ik wilde niet meer leven, het was een beangstigende constante gedachte."

Ik wilde niet meer leven

Meghan Markle over de spreekwoordelijke druppel

Het was de druppel voor Harry. Oprah dwingt hem het samen te vatten op tv: "Een gebrek aan steun en begrip (van de pers en het Instituut). (...) De mentaliteit binnen de familie is "dit is hoe het nu eenmaal is voorbestemd, we zijn er allemaal doorheengegaan", het is hetgene waar ieder van ons in gevangen zit. Als prins heb ik dat risico geërfd."  

BEKIJK hier hoe Meghan de moed vond om over die gedachten te praten: 

Videospeler inladen...

Hebt u vragen over zelfdoding of worstelt u zelf met donkere gedachten? Neem dan contact op met de Zelfmoordlijn. Dat kan telefonisch via het nummer 1813, maar ook chatten of mailen is mogelijk.

Leven in een koninklijke bubbel, letterlijk

De hele verhuizing en afstand doen van hun verplichtingen binnen de monarchie, heeft de relaties binnen de familie uiteraard op scherp gezet. Harry besprak die belangrijke beslissing tot drie keer toe met de Queen, zijn vader kroonprins Charles sprak hij twee keer. "Ik moest het op papier zetten", bijt Harry ietwat op zijn lip. De telefonische verbinding met Charles werd letterlijk verbroken, zo blijkt.

Harry komt later in het gesprek met Oprah wel nog even terug op zijn vader: "We moeten aan onze relatie werken. Dat is mijn prioriteit. Ik ben teleurgesteld, maar ik zal altijd van mijn vader houden. "Ze" (leden van de koninklijke familie, red.) weten enkel wat hen verteld wordt." Waarop Oprah besluit: "Ze leven in een koninklijke bubbel."  

© Capture TV CBS via Bestimage

Een dochter erbij en vroeger getrouwd
Het interview was heus niet allemaal kommer en kwel. Meghan en Harry gaven enkele weetjes weg. Ze verwachten, na een miskraam vorig jaar, een zusje voor Archie in de zomer. Met een dochter erbij, hebben ze dus een koningswens. "We hebben ons gezin van vier en twee honden. Wat kan een mens meer wensen", zegt een fiere Harry.

Het koppel bleek al getrouwd te zijn vóór hun huwelijk van 19 mei 2018 dat uitgezonden werd op tv.  Drie dagen voor dat grootse feest beloofden ze elkaar trouw in hun tuin, onder hun tweetjes met alleen de aartsbisschop van Canterbury present. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...
Videospeler inladen...

Meest gelezen