Maaltijdbezorger Deliveroo trekt naar de beurs

De maaltijdbezorgdienst Deliveroo trekt naar de beurs van Londen. Dat heeft het Britse bedrijf zopas officieel bekendgemaakt. Trouwe koeriers kunnen mee profiteren van de beursgang.

Deliveroo, dat in 2013 werd opgericht door Will Shu, is nog altijd stevig verlieslatend. Vorig jaar leed het bedrijf een verlies van 223,7 miljoen pond (260 miljoen euro), tegenover een verlies van 317,3 miljoen pond in 2019. Maar de maaltijdbezorger groeit sterk. De waarde van de transacties op het platform steeg met bijna twee derde, tot 4,1 miljard pond vorig jaar. 

Net als andere maaltijdkoeriers kon het bedrijf profiteren van de coronapandemie, omdat in veel landen restaurants gesloten moeten blijven, maar wel meeneemmaaltijden aanbieden. De vraag is uiteraard of het aantal bestellingen ook na de pandemie overeind blijft. Deliveroo merkte alvast dat in landen waar na een lockdown de restaurants weer open gingen, klanten een sterke bestel-frequentie behielden.

Deliveroo is er naar eigen zeggen in geslaagd om zijn marktaandeel te vergroten, waardoor het in veel landen marktleider is geworden. Volgens het bedrijf heeft de markt van maaltijdbezorgdiensten een groot groeipotentieel. In de 12 landen waarin Deliveroo actief is, verloopt op dit moment maar 3 procent van de verkoop van maaltijden online.

Fonds voor koeriers

Aan welke prijs Deliveroo naar de beurs zal trekken, is nog niet duidelijk. Maar een kapitaalronde in januari maakte wel duidelijk hoeveel Deliveroo ongeveer waard is. Het bedrijf haalde toen 180 miljoen dollar op tegen een waardering van bijna 7 miljard dollar of bijna 6 miljard euro. Bij de beursgang zullen zowel nieuwe aandelen worden aangeboden als bestaande aandelen van de huidige aandeelhouders.

De maaltijdbezorger bevestigt ook dat er een fonds komt van ongeveer 16 miljoen pond om trouwe bezorgers mee te laten profiteren van de beursgang. Naar verwachting zullen meer dan 36.000 bezorgers geld overgemaakt krijgen. Gemiddeld gaat het waarschijnlijk om zo'n 440 pond. Dat is omgerekend iets meer dan 500 euro.

Deliveroo werkt samen met 115.000 restaurants en stelt meer dan 100.000 bezorgers tewerk in twaalf landen. In ons land werken zowat 3.000 koeriers voor Deliveroo en werken 3.000 restaurants samen met het bedrijf.

Meest gelezen